Завдяки спільній роботі народних депутатів від фракції «БЮТ-Батьківщина» та окремих депутатів інших фракцій у Верховній Раді, 120-річчя Йосифа Сліпого вшановуватиметься на державному рівні

Саме за таку Постанову сьогодні, 22 березня проголосувало більшість (361) народних обранців з усіх представлених у парламенті політичних сил, окрім КПУ (Комуністичної партії України).

Варто наголосити, що такий результат голосування, вочевидь, був зумовлений саме великою повагою народних депутатів до постаті Йосифа Сліпого. Одностайною була й позиція парламентського комітету з питань культури, релігії та духовності. За словами народного депутата України, члена вищезгаданого комітету Василя Деревляного, Постанову про вшанування на державному рівні визначної постаті Патріарха Йосифа Сліпого засідання комітету прийняло одноголосно.

Відтак, під час сьогоднішньої сесії, Верховна Рада України розглянута та постановила:

1. Протягом 2012 року, урочисто відзначити на державному рівні 120-річчя Патріарха Йосипа Сліпого (Йосипа Коберницького-Дичковського).

2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:

утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення на державному рівні 120-річчя Патріарха Йосипа Сліпого і здійснити заходи щодо вшанування його пам’яті, із залученням до складу організаційного комітету представників зацікавлених релігійних громад;

надати доручення утвореному організаційному комітету розробити і затвердити план заходів щодо відзначення на державному рівні 120-річчя Патріарха Йосипа Сліпого, враховуючи у ньому пропозиції зацікавлених релігійних громад;

сприяти виданню праць Патріарха Йосипа Сліпого;

організувати проведення у місті Києві науково-практичної конференції на тему: «Роль Патріарха Йосипа Сліпого в державотворенні України та формуванні національної ідентичності українського народу»;

ініціювати питання щодо здійснення заходів зі збереження та реставрації об’єктів, пов’язаних з діяльністю Патріарха Йосипа Сліпого, встановлення на них пам’ятних дошок;

сприяти проведенню у навчальних закладах України заходів, а також тематичних конференцій, круглих столів, присвячених життю та діяльності Патріарха Йосипа Сліпого;

3. Рекомендувати Державному комітету телебачення і радіомовлення України:

організувати висвітлення в засобах масової інформації заходів, які проводитимуться у зв’язку з відзначенням на державному рівні120-річчя від дня народження Патріарха Йосипа Сліпого;

організувати проведення тематичних теле- та радіопрограм про життя і діяльність Патріарха Йосипа Сліпого.

4. Рекомендувати Національному банку України здійснити випуск пам’ятних монет із серії «Видатні діячі України» із зображенням Патріарха Йосипа Сліпого.

5. Запропонувати Українському державному підприємству поштового зв’язку “Укрпошта” видати серію поштових конвертів та здійснити випуск та спецпогашення марок з портретом Патріарха Йосипа Сліпого.

6. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Комітет

Верховної Ради України з питань культури і духовності.

7. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

До вашої уваги пропонуємо виступ народного депутата України Василя Деревляного. Дану промову подаємо у повному обсязі, оскільки під час обговорення Постанови, згідно скороченої процедури, надавалася лише 1 хвилина для виступу:

\"\"

«Шановні жителі України!

Шановні народні депутати!

Патріарх Йосип Сліпий був главою церкви-мучениці, яку біля 50 років нищили, але в підпіллі вона жила і завдяки цьому українці не втратили своєї національної ідентичності, коли були позбавлені власної державності.

Владика Сліпий, людина найбільшого морального формату, він ніколи не схилив своєї голови перед наказами тодішнього більшовицького режиму.

Йосип Сліпий був великим будівничим Української держави, після проголошення Акту відновлення Української держави в червні 1941 року Патріарх Сліпий стає причетним до розбудови урядових структур.

Митрополит Андрей Шептицький високо цінив Йосипа Сліпого за його глибокі знання, працьовитість, організаційні здібності і тому поступово готував його наслідником на престол Львівського Архієпископа і Галицького Митрополита.

Після смерті Шептицького 1 листопада 1944 року Йосип Сліпий перебирає на себе всю відповідальність за розвиток УГКЦ.

У своїй інтронізованій промові Йосип Сліпий заявив: «…Йду не щоб панувати над Вами, але щоб бути Вашим слугою, і то останнім Вашим рабом…»

Згодом Митрополит Сліпий відрядив делегацію УГКЦ до Москви, яку очолив архімандрит Климентій Шептицький. Як жест доброї волі делегація Греко-Католицької Церкви передала Червоному Хресту 100 тис. крб. на потреби поранених у війні, а також лист від Йосипа Сліпого до радянського уряду з проханням не лише повернути всі права церкві, а й «допустити до викладання релігії в усіх народних і середніх школах», а також «виділити в Москві та Києві по одній церкві для використання греко-католиками, які там проживають…»

З незламною міцністю відбував Патріарх Сліпий 18-річне ув’язнення у 17 таборах Сибіру та Мордовії.

В 1960 році МВД чинило шалений тиск на Патріарха Сліпого, щоб він відрікся від своєї церкви, але Владика в категоричній формі відкинув цю пропозицію вищого совєтського керівництва.

Життєвий шлях Кардинала Йосипа Сліпого – це шлях непересічного здібного селянського сина, що своїми здібностями, незвичайною солідністю і працьовитістю осягнув небуденне знання не лише в богословських науках, а й у філософії, мистецтві та мовознавстві.

Народні депутати фракції «БЮТ-Батьківщина» є представниками різних конфесій, але всі з глибокою повагою відносяться до постаті Патріарха Сліпого.

Наша фракція одноголосно підтримає цей проект постанови і до 120-річчя від дня народження Йосипа Сліпого ми допомогли випустити двотомник, в якому вперше друкуються вироки військових трибуналів, протоколи та стенограми допитів, постанови, плани та вказівки Сталіна, Берії, Хрущова; доповідні НКДБ УРСР до НКВС СРСР.

Прошу всіх підтримати проект Постанови.

Дякую».

Варто зазначити, що вшанування 120-річчя від дня народження Патріарха Сліпого першими розпочали народні депутати саме від парламентської фракції «БЮТ-Батьківщина».

Заздалегідь до визначної дати, народний депутат Василь Деревляний зорганізував збір коштів для видання двотомника про Йосифа Сліпого, автором якого є професор Володимир Сергійчук.

\"\"

За словами В. Деревляного, народні депутати фракції «БЮТ-Батьківщина» є представниками різних конфесій, але всі без виключення надали фінансову допомогу для друку цього видання.

Дані книги було презентовано у День народження Патріарха в його вотчині – с. Заздрість Теребовлянського району Тернопільської області. Згодом, презентації відбулися у м. Підгайці, в Івано-Франківську, Львові, а також деяких іноземних державах (презентацію проводив автор книг В.Сергійчук).

Двотомники безкоштовно роздано родичам Патріарха, освітнім та духовним закладам столиці і Західної України, а також керівництву Верховної Ради України та керівникам парламентських депутатських фракції (окрім КПУ).