Василь Деревляний: «Владі байдужі не лише законність, права громадян, але і здоров’я жителів нашої області»

Вчора, 5 квітня народний депутат України, голова Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина» Василь Деревляний взяв участь в ефірі Тернопільського обласного державного телебачення. Основні питання програми стосувалися об’єднавчих процесів опозиції, реформування медичної галузі та проблемних питань жителів сіл Тернопільщини, які ігнорує влада.

— Якими є наразі найнагальніші політичні питання в Україні та області?

— Для мене як народного депутата парламентської фракції «БЮТ-Батьківщина», як для голови Тернопільської обласної партійної організації є найголовнішим питанням та завданням на сьогодні – це визволення з-за грат Юлії Тимошенко. Людини, яка є лідером опозиції України, яку незаконно, аморально та ціленаправлено нищить чинний режим Януковича. Та я хочу сказати, якби режим не намагався, нам, за підтримки світової спільноти, таки вдалося зробити перші кроки на допомогу нашому лідеру. Сьогодні вирішується питання щодо надання Юлії Володимирівні належного медичного лікування у спеціалізованому медичному закладі за межами колонії. Правда я особисто цей заклад, що запропонувала влада, не вважаю належним моя позиція базується на коментарях медфахівців. Наразі ми чекаємо на висновки іноземних медиків, які після огляду цього медичного закладу остаточно підтвердять, чи буде доцільним та ефективним там лікування для Юлії Тимошенко. Попри перші, так би мовити, поступки, влада не припиняє тиску та політичних репресій. Сьогодні СБУ вже «шиє» нову справу проти нашого лідера. Після 15 травня ця антиукраїнська влада проведе у парламенті Закон про декриміналізацію двох сталінських статей у Кримінальному кодексі. І це виключно для того, щоб продемонструвати Європі, що ось – Закон прийнято, судимість по цих статтях з Тимошенко знято. В той же час, до 15 травня засудять нашого лідера по новій справі ЄЕСУ – зрежисованій на Банковій, до якої декриміналізація не має жодного відношення. Верх цинізму та безумності з сторони влади – розмови про причетність нашого лідера до вбивства Щербаня. Ну вони, вже дійсно з глузду з’їхали! Янукович панічно боїться Юлії Тимошенко, тому на Банковій фабрикують одна за одною видумані справи, фальсифікують документи, щоб її було загратовано, і вона не змогла брати участь у виборах. Наша боротьба за волю нашого лідера буде продовжуватися, і цей режим ми в єдності здолаємо.

— Які подальші пріоритети партії «Батьківщина», якщо її лідер не може керувати партійною організацією?

— Я хочу вкотре заявити, що Юлія Тимошенко не припиняє керувати партією «Батьківщина», парламентською фракцією «БЮТ- Батьківщина». Щоденно з-за стін колонії ми отримуємо вказівки, доручення та основне завдання: об’єднуватися, боротися та перемагати антиукраїнську владу. Нещодавно у Києві відбувся наш партійний з’їзд, на який прибуло 143 делегати (з 148 обраних) з усіх куточків України. На з’їзді ми в один голос заявили, що Юлія Тимошенко була є та залишається лідером партії «Батьківщина». Наш лідер у листі, переданому з Качанівської колонії, закликає до об’єднавчих процесів політичні партії демократичного спрямування для перемоги на майбутніх парламентських виборах та припинення нищення України режимом Януковича. До речі, наша політична сила на своєму з’їзді першою задекларувала детальні пункти об’эднавчого процесу, для цього були внесені зміни до партійного статуту. На з’їзді одноголосно було підтримано проект програми партії, яку невдовзі буде винесено на всенародне обговорення. Однозначно, дуже прикро, що на з’їзді Юлія Тимошенко не була присутньою, але вона звернулася до нас з Качанівської колонії зі своїм звернення.

— До процесу об’єднання опозиції сьогодні дуже неоднозначне відношення?

— Я хочу наголосити, що негативно до цього відносяться виключно представники режиму Януковича на усіх владних щаблях. Юлія Володимирівна у своєму зверненні про це говорить, що влада робитиме все, щоб наше об’єднання не відбулося, щоб налаштовувати нас один проти одного. Але їм не вдасться цього зробити. На сьогодні, між трьома нашими політичними силами ВО «Батьківщина», ВО «Свобода» та «Фронт змін» діє Угода про співпрацю. У радах різних рівнів, в рамках цієї Угоди ми працюємо в питаннях захисту інтересів жителів нашого краю, захисту Тернопільщини, України та всього українського. Але є й такі представники політичних сил, які також називають себе опозиційними, але насправді діють за одно з режимом та бояться виступати проти діючої влади та її представників на місцях. КОД створювався для того, щоб протистояти беззаконню та нищенню всього українського, для того, щоб дати належний опір владі Хоптянів та їм подібним та захистити нашу державу від усіх проявів диктатури. В рамках Угоди між нашими трьома політичними силами відбувається злагоджена робота для виконання цих завдань. Якщо й виникають проблемні питання, то ми в змозі їх самостійно вирішити та рухатися вперед. До такої співпраці ми закликаємо й інших, адже лише спільно разом ми зможемо перемогти на парламентських виборах та подолати правлячий режим.

— Якими вбачаєте місцеві проблеми Тернопільщини?

— На минулому тижні наша політична сила оприлюднила заяву щодо недопущення впровадження, запланованого владою, реформування медичної галузі з оптимізацією, скороченням медпрацівників та закриттям медзакладів. Ми однозначно за те, щоб в медичній галузі відбулися позитивні та якісні зміни, але щоб ці зміни були на користь громадян, а не лише наповнення кишень групи регіоналів. Так, перші спроби позитивного реформування медицини здійснювались Кабінетом Міністрів України під керівництвом Юлії Тимошенко. Кабмін 5 серпня 2009 року на своєму засіданні прийняв постанову №818. Лише у Тернопільській області документ передбачав будівництво 60 ФАПів, реконструкцію 56 ФАПів та сільських амбулаторій, а також забезпечення новітнім медичним устаткуванням ФАПи, амбулаторії та районні лікарні. Але цю Постанову заветував екс-Президент.

Втім, в рамках реформування медичної галузі свої зусилля Уряд Юлії Тимошенко спрямовував на оновлення оснащення діючих лікувальних закладів. Медзаклади Тернопільської області за короткий період часу отримали 45 автомобілів для лікарів загальної практики сімейної медицини. Окрім цього, Тернопільська область отримала новітнє медичне обладнання на загальну суму близько 15 млн. грн.

Натомість сьогодні, і про це заявляють самі ж представники влади, медицина недофінансовується на 200 млн. грн. Та що там говорити, грошей бракує для харчування дітей у дитячих садочках Бучацького, Гусятинського та інших районів. Так, у Бучацькому районі потреби дітей недофінансовуються на 146 тисяч гривень. Наша область продовжує займати останнє місце по рівні зарплати. За офіційною статистикою на Тернопільщині зарплати найнижчі по всій Україні.

Окрім питань економічних, влада намагається блокувати і питання культурно-доховне, а зокрема захисту від приватизації (Московським патріархатом) Почаївської лаври. Трьом нашим політичним силам вдалося прийняти заяву щодо захисту українських святинь на сесіях районних рад: Заліщицької, Зборівської, Тернопільської, Бережанської, Борщівської, Козівської, Монастириської, Бучацької, Чортківської, Підгаєцької, міських рад: Лановецької, Кременецької, Підгаєцької, також прийняли Тернопільська міська та обласна ради. Зате, у Підволочиській, Кременецькій та Гусятинській райрадах влада зробила все, щоб не допустити прийняття цього рішення (у Гусятинській та Кременецькій радах представники влада навіть не внесли питання до порядку денного).

Ще одне проблемне питання нависло над жителями Великого Ходачкова Козівського району. Де всупереч закону, позиції громадян, «великий» регіонал Чайківський, який керує ПП «Агропродсервіс-Плюс» намагається розгорнути на території села птахокомплекс. За висновками фахівців, шкідливі викиди забруднюватимуть екологічне середовище та негативно впливатимуть на здоров\’я жителів села. Зокрема, у відповіді на моє депутатське звернення Державна санітарно-епідеміологічна служба України повідомила, що у процесі виробничої діяльності такого підприємства в атмосферу підуть викиди: азоту діоксину, аміаку, сірководню, оксиду вуглецю, метану, фенолу, альдегіду пропіонового, формальдегіду, кислоти капронової, парникових газів та інших забруднюючих речовин. Категоричний протест проти такого виробництва селяни висловили під час пікетування сесії Козівської районної ради, яка відбулася, 5 березня.

До речі, на минулому тижні, в результаті мого депутатського звернення, представники з прокуратури області побували у с. В.Ходачків. Попри наявні, порушення, попри протест громадськості, представник з прокуратури зайняв дивну позицію нейтралітету. Не зважаючи на протест прокурора щодо припинення будь-яких робіт, підприємець, представник провладної партії продовжує повним ходом проводити комунікації до орендованих приміщень. Відверто явні порушення у договорі оренди підтвердили у ДЗК області. Саме на підставі цього документу громада вирішила звернутися до суду. Партія «Батьківщина» надаватиме юридичну допомогу та юридичний супровід селянам.

Аналогічна проблема спіткала і жителів села Дунаїв Кременецького району, де всупереч їх волі також намагаються розпочати виробництва з шкідливими екологічними наслідками для людей.

На прикладі цих випадків видно, що владі абсолютно байдужі не лише законність, позиція громадян, але й стан здоров’я жителів нашої області.