У парламенті піднято питання про притягнення Хоптяна до відповідальності згідно Закону

Сьогодні, 13 квітня у Верховній раді України був зачитаний запит народного депутата України Василя Деревляного наступного змісту:

НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ

Вих. № 25-к

від «13» квітня 2012 року

Генеральному прокурору України

Пшонці В.П.

ДЕПУТАТСЬКИЙ ЗАПИТ

Щодо притягнення голови Тернопільської обласної державної адміністрації Валентина Хоптяна до відповідальності, передбаченої чинним законодавством України, за перешкоджання всебічному, повному та об’єктивному розслідуванню дорожньо-транспортної пригоди, що відбулася 31 грудня 2011 року поблизу села Вільхівка Чемеровецького району Хмельницької області, оскільки прокуратурою Вінницької області кримінальну справу порушено відносно іншої особи, а саме начальника Управління ДАІ УМВС України в Тернопільській області, у зв’язку з чим Хоптян не нестиме відповідальності за особисте скоєння цієї дорожньо-транспортної пригоди

Шановний Вікторе Павловичу!

31 грудня 2011 року в Чемеровецькому районі Хмельницької області поблизу села Вільхівка водій автомобіля Toyota Land Cruiser (Тойота Ленд Крузер), номерний знак – ВО 5555 АР, рухаючись автодорогою Гусятин – Городок, не впорався з керуванням, виїхав на смугу зустрічного руху і зіткнувся з автомобілем ВАЗ 2109 під керуванням жителя Вільхівки. За даними МВС, у результаті ДТП 27-річний водій ВАЗ і його 54-річна пасажирка отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості і були госпіталізовані. Ще один пасажир ВАЗ 2109, житель смт Гусятин Тернопільської області, 1959 року народження, від отриманих травм помер на місці події.

Водій автомобіля Toyota після скоєння ДТП з місця пригоди зник. В результаті вжитих оперативно-розшукових заходів з\’ясовано, що на згаданий транспортний засіб був виписаний тимчасовий реєстраційний талон, виданий Тернопільській облдержадміністрації.

3 січня 2012 року прес-служба Тернопільської ОДА організувала брифінг для представників ЗМІ, в ході якого Хоптян повідомив, що 31 грудня виїхав з Тернополя о 13 год. 30 хв. власним автомобілем «Сузукі», номерний знак – ВО 0055, у своє рідне село.

Однак, після того, як один із журналістів запитав голову ОДА про святкування Нового року з очільниками РДА області в Тернопільському ресторані «Хутір», та зазначив, що 31 грудня після обіду його бачили у Тернополі на тому самому автомобілі «Тойота», який і потрапив в ДТП на Хмельниччині, голова ОДА підтвердив, що дійсно був у «Тойоті».

Окрім цього Хоптян В.А. також повідомив, що автомобіль «Тойота» Тернопільській ОДА надала комерційна фірма. Однак губернатор не назвав її посилаючись на таємницю слідства, проте розповів: «З фірмою контактів не мав. Брали через банк. Строк дії договору завершився в середині грудня. Нам запропонували його – або продовжувати, або платити далі. Але в зв’язку з тим, що в державі дефіцит коштів і Кабінет Міністрів поставив нам чіткі орієнтири про скорочення кількості транспорту, ми, не маючи можливості виплачувати такі кошти, звичайно не могли продовжити договір. Ми були повідомленні 16 числа, а він був розірваний 26».

Насправді ж, як було встановлено органами прокуратури, для користування зазначеним автомобілем (джип «Тойота Ленд Крузер») між УМВС України в Тернопільській області, в особі начальника генерал-майора міліції Бортняка Ф.В., та Тернопільською облдержадміністрацією, в особі першого заступника голови Коломійчука В.С., укладено договір від 21 липня 2010 року № 213. За умовами укладеного договору позики, позичкодавець передає у безоплатне користування автомобіль «Тойота Ленд Крузер» терміном на один рік до 21 липня 2011 року. Але на підставі додаткової угоди №307, до договору позики від 21.07.2010 року за № 213, термін дії договору продовжений ще на один рік. Додаток був укладений 15 липня 2011 року до 15 липня 2012 року. Підстав для розірвання цього договору достроково не було.

Отже, як висновок, Хоптян В.А. повідомляв неправдиву інформацію. Якщо ж особа невинна і не причетна до аварії, то навіщо говорити неправду, і тим самим перешкоджати об’єктивному розслідування справи.

Варто зазначити, що ч. 2 ст. 343 Кримінального кодексу України передбачено відповідальність службової особи за використання свого служ-бового становища з метою перешкоджання всебічному, повному і об’єктивному розслідуванню справи.

Враховуючи наведене, керуючись ст. 86 Конституції України, ст. 15 Закону України «Про статус народного депутата України», беручи до уваги те, що прокуратурою Вінницької області кримінальну справу порушено щодо начальника Управління ДАІ УМВС України в Тернопільській області, і у зв’язку з чим Хоптян В.А. не нестиме відповідальності за скоєння дорожньо-транспортної пригоди, вимагаю, згідно чинного законодавства України, розглянути питання про притягнення голови Тернопільської обласної державної адміністрації Валентина Хоптяна до відповідальності, передбаченої чинним законодавством України, за перешкоджання всебічному, повному та об’єктивному розслідуванню зазначеної дорожньо-транспортної пригоди.

Додатки на 3 арк.

З повагою,