Конґрес Українців Канади засуджує переслідування членів колишнього Уряду Юлії Тимошенко

Українсько-канадська громада глибоко стурбована вироком, винесеним в ході судового розгляду 12 квітня 2012 р. стосовно колишнього міністра oборони України Валерія Іващенка, засудженого до п\’яти років позбавлення волі та закликає канадський уряд вжити заходів на підтримку демократії в Україні.

Конґрес закликав Уряд Канади офіційно та публічно висловити своє несхвалення цього тривожного зниження рівня демократичної практики та прав людини в Україні. У результаті переслідувань і погроз, спрямованих на політичну опозицію, міжнародному співтовариству буде дуже важко визнати легітимність майбутніх парламентських виборів у жовтні 2012 року.

\”Канада повинна закликати українську владу припинити практику політично мотивованих судових процесів, забезпечити справедливий судовий процес і гарантувати основні права людини, такі як належне медичне обслуговування. Повна відсутність належної правової процедури продовжує заплямовувати міжнародну репутацію України \”, – заявив президент Національного Конґресу Павло Ґрод.

\”Канада повинна послати чіткий сигнал президенту Януковичу, що такі дії призведуть до серйозних наслідків, включаючи загрозу переговорів між Канадою і Україною щодо угоди про вільну торгівлю, – зазначив Ґрод.

\”Ми просимо, щоб Канада як і раніше відігравала принципову роль у захисті прав людини в Україні, спираючись на лідерство, що його ініціював прем\’єр-міністр Гарпер під час його візиту в Україну в жовтні 2010 року і яке продовжується і сьогодні, коли міністр міжнародного співробітництва Беверлі Ода відвідує Україну \”, – підкреслив Ґрод.