Тернопільська «Батьківщина» виступила на захист тернополян від незаконної забудови

Вчора, 24 квітня наприкінці робочого дня активісти Тернопільської міської організації «ВО «Батьківщина» зібралися біля роздоріжжя вулиць Острозького та Шкільна, щоб захистити інтереси жителів міста, які звернулися за підтримкою у боротьбі проти незаконного будівництва в дворі їх будинків.

Акцію протесту вони планували ініціювати на знак протесту проти незаконної забудови – у дворі будинку на вул. Острозького, 19. Утім, повноцінного протесту не вийшло – прийшли у призначений час лише п’ятеро мешканців будинків. Представники партії «Батьківщина» прийшли, бо мали намір підтримати протестуючих.

\"\"

«Ми не лише долучаємося до акції, але й надали юридичний супровід людям, які звернулися до нас по допомогу. Нами зроблено зі свого боку все, навіть міліцію та міську раду попередили, але прикро, що самі люди не прийшли», – каже заступник керівника Тернопільської міської організації ВО «Батьківщина» Тарас Білан.

\"\"

Він пояснив, що окрім звернення громадян, партійців змусило долучитися до справи те, що забудовник немає жодних погоджень із людьми і, будуючи дім, загальною площею 632,1 кв. м, на клаптику землі у 3 сотих, порушує закон. Більше того, будівельні роботи можуть, на його думку, спричинити біду, адже під невеликим шаром ґрунту в тому місці ховається пливун.

За словами місцевої жительки Наталі Павлючик, сусідні будинки, як тільки почнуть бити палі, «сповзуть» на дорогу.

\"\"

«Насправді ми, переважна більшість місцевих жителів, проти цієї забудови, на жаль не всім сьогодні вдалося прийти на акцію. Але це тільки початок нашої боротьби», – наголосила жінка.

За її словами,  як зі сторони забудовника, так і влади ставлення – нахабне.

«Кажуть, у нас всі документи є, все, де треба, заплачене, тому ви нічого не доб’єтеся, – продовжує жінка. – Як він (забудовник) міг ту землю купити, якщо вона в оренді? Там колись джерело било. На його місці колись ясен посадили, аби він пливун тримав. Тут навіть огорожу немає де ставити…», – демонструє журналістам Наталя Іванівна.

Саме в той час, коли жінка розповідала про всі небезпеки такого будівництва, в двір заїхав автомобіль «Тойота Кемрі». З авто вийшли два молодики, які в присутності представників ЗМІ почали погрожувати Наталі Іванівній фізичною розправою. Російськомовний чоловік сердито викинув: «если будеш болтать, урою в асфальт». Вже через мить погрози пролунали в адрес журналіста з вимогами – негайно стерти на камері зображення їх та автомобіля, а також попередню розмову.

Серед присутніх у цей час була журналіст газети «20 хвилин», яка у матеріалі на сайті видання розмістила уривок відео, де чітко чути погрозливі вимоги до журналіста.

Після відео, наприкінці статті кореспондент зазначила:
«До речі, якщо замовник забудови Тетяна Бесага та генпідрядник Юрій Курило мають бажання прокоментувати ситуацію, кореспондент їх готовий вислухати. Чекаємо ми і на коментар влади».

В свою чергу Тернопільська обласна та міська організації ВО «Батьківщина» пообіцяли захищати громаду та «букву» закону до кінця.