Микола Томенко: Мажоритарні округи створені як феодальні наділи для провладних бізнесменів

У п’ятницю під час брифінгу у парламенті Заступник Голови Верховної Ради, один з лідерів партії «Батьківщина» Микола Томенко представив результати аналізу якості поділу областей на виборчі округи.

Віце-спікер нагадав, що за 175 днів до дня голосування, тобто до 5 травня, Центральна виборча комісія, згідно Закону про вибори народних депутатів, повинна опублікувати перелік одномандатних округів із зазначенням їх номерів, меж та центрів та оприлюднити в загальнодержавних і регіональних чи місцевих друкованих засобах масової інформації та на офіційному веб-сайті ЦВК перелік відповідних виборчих дільниць, що утворюються на постійній основі.

«Таким чином можемо говорити, що майже за півроку до виборів остаточно визначенні правила ведення виборчої кампанії і де-факто можна говорити про її старт», – наголосив Микола Томенко.

За його словами, з огляду на це, надзвичайно важливою виявилася історія з формуванням або так званою нарізкою одномандатних виборчих округів по Україні.

Він наголосив, що її результати дають підстави говорити про кілька висновків.

«По-перше, попри всі заяви, що Центральна виборча комісія є незалежним органом, який самостійно визначає та приймає рішення, зокрема, в частині визначення меж округів, цілком очевидно, що в більшості областей це робила обласна адміністрація на чолі з Головою ОДА, яка за сумісництвом працює як виборчий штаб Партії регіонів», – сказав Микола Томенко.

«Виходячи з цього деякі області більш нахабно ділили округи під своїх кандидатів, деякі – менш», – зауважив політик.

Микола Томенко підкреслив, що загальний аналіз поділу округів засвідчує, що 70 з 225 округів створено із порушенням принципу компактності розміщення округу та єдності адміністративно-територіальних одиниць.

Він наголосив, що в результаті створення округів виявилися розділеними 38 районів у містах, 32 сільських райони та 4 міста.

«Теоретично можна допустити, що, як виключення, таке можливо, враховуючи необхідність забезпечення відповідної кількості виборців, однак безпосередній аналіз засвідчує, що в абсолютній більшості випадків йдеться про передвиборчий зиск, а не доцільність», – підкреслив Віце-спікер.

Микола Томенко зазначив, що аналіз цих 70 округів дає можливість визначити три принципи, за якими відбувалася ця неприродна «нарізка».

Перший принцип, за словами Томенка, – принцип виборчого феодалізму, коли округ визначався межами землі або господарств так званого місцевого феодала (місцевого або пришлого бізнесмена, який, в певний спосіб домовившись із місцевою владою, вирішив межі округу привести у відповідність з межами його господарств).

«Можна сказати, що багато мажоритарних округів створені як феодальні наділи для провладних бізнесменів», – додав він.

«Другий принцип – принцип виборчо-адміністративного ресурсу, де межі округу визначалися межами впливу тієї чи іншої посадової особи (заступника голови обласної адміністрації, податківця чи когось іншого)», – сказав він.

«Третій принцип – принцип «виборчо-партійної доцільності», – наголосив політик.

Микола Томенко зауважив, що є округи, поділ яких можна охарактеризувати лише як «виборчі неадекватності».

Це, за його словами, тоді, коли округ «нарізався» всупереч діяльності популярного опозиційного кандидата.

«Там, де популярність кандидата від опозиції є великою, округ знищувався шляхом розрізання його на окремі шматки під інші округи», – підкреслив він.

Підсумовуючи, Віце-спікер наголосив, що «спроба місцевої влади таким чином «підкорегувати» стартові можливості всіх кандидатів у депутати на користь провладних кандидатів говорить про невпевненість та побоювання влади програти вибори».

Тому, за його словами, можна прогнозувати нові «ідеї» у застосуванні адмінресурсу на користь кандидатів, яких підтримують обласні адміністрації.

«Однак варто наголосити, що такий розподіл не є критичним для опозиції і буде значною мірою мінімізований за умов наявності в округах єдиних опозиційних кандидатів», – підкреслив Микола Томенко.