Василь ДЕРЕВЛЯНИЙ: «Я переконаний, що ще до виборів тернополяни розпізнають «перевертнів» та підтримають Об’єднану опозицію»

Стенограма виступу народного депутата України, голови ТОО ВО «Батьківщина» Василя Деревляного в ефірі Тернопільського обласного державного телебачення та радіомовлення, 18 травня 2012р.

– Як зараз відбувається лікування лідера «Батьківщини» Юлії Тимошенко у Харківській лікарні?

– Діючий владний режим робить все, щоб ефективне лікування Юлії Тимошенко не було надано. Ще коли наш лідер перебувала в Лук’янівському СІЗО, її стан здоров’я погіршився, і про це після відвідування Тимошенко говорила Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова. Замість розпочати лікування ще тоді, ігноруючи звернення та прохання світової спільноти, представників іноземних держав, наші вимоги, ця влада розпочала фізичне нищення лідера опозиції.

І навіть сьогодні, коли Юлію Володимирівну таки перевели до лікарні, допустили до неї іноземних медфахівців, все одно продовжуються знущання: палата, де перебуває наш лідер, «напічкана» камерами і цілодобово біля її ліжка чергують охоронці. Всупереч чинному законодавству пенітенціарна служба оприлюднює інформацію про стан здоров’я та лікування Юлії Тимошенко.

Сьогодні влада розпочала тиск та шантаж по відношенню до іноземних медиків, що проводять лікування нашого лідера.

Так само і в судах по цих безглуздих обвинуваченнях проти Юлії Володимирівни відбувається затягування часу. Все робиться для того, щоб ще більше виснажити її фізично і морально. Але ми разом з представниками світової спільноти, з підтримкою небайдужих українців, обов’язково виборемо справедливість.

Щотижня у різних церквах України наші прихильники та члени партії дають пожертви за здоров’я Юлії Тимошенко, ми молимося і віримо, що Господь допоможе нам та оберігає нашого лідера.

– Нещодавно прем’єр-міністр України в стінах Європарламенту зазначив, що лікування Юлії Тимошенко закордоном можливе, якщо будуть внесені зміни до законодавства. Як можете це прокоментувати?

– Ці заяви як прем’єр-міністра, так і президента звучать авторитетно хіба що для дітей із дитсадочків, для тих, хто абсолютно не розуміє ситуації.

Янукович ще восени минулого року обіцяв Європі й Україні, що у парламенті буде прийнято закон про декриміналізацію ще тих «сталінських» статей, за які сьогодні «сидить» Юлія Тимошенко. І подібних обіцянок було чимало, але де результат? Все робилося навпаки. І лише сьогодні, коли з боку представників світової спільноти лунають реальні погрози щодо застосування санкцій, вони пішли на незначні поступки: перевели Юлію Тимошенко до лікарні та допустили іноземних медфахівців.

Але переслідування, політичні репресії в Україні продовжуються. Так, ми маємо підозри, що законопроектом, який мав би дозволити лікування Юлії Тимошенко закордоном, влада насправді хоче позбутися її. Якщо дійсно наша інформація підтвердиться і в цьому законопроекті є провокація, яка унеможливить повернення нашого лідера після лікування в Україну, то від лікування закордоном Юлія Володимирівна відмовиться.

– Минулого тижня ваша фракція блокувала трибуну Верховної Ради та висловила свої вимоги у заяві. Про що саме йшла мова?

– Ми вже неодноразово блокували трибуну Верховної Ради з вимогами до влади: припинити беззаконня, знущання та катування над нашим лідером. Дійсно в катування вже перейшли їхні методи, коли нещодавно її жорстоко побили працівники пенітенціарної служби Харківської колонії. Весь цивілізований світ був шокований, коли Ніна Карпачова, відвідавши Юлію Володимирівну після побиття, зробила фото побоїв та оприлюднила їх. В результаті, Карпачова змушена була покинути Україну через переслідування та відкриття надуманої кримінальної справи проти неї.

Маючи докази побиття, ми звернулися до Генпрокуратури з вимогою – покарати негідників відповідно до чинного законодавства, але жодного кроку в цьому питанні не зроблено. Ворон воронові око не виколе.

У своєму останньому зверненні в стінах парламенту ми висловили вимоги: припинити відеозйомку в палаті Юлії Тимошенко та хоча б замінити охоронців-чоловіків на жінок. Наступне: ми вимагаємо порушити кримінальну справу проти працівників МОЗу та пенітенціарної служби, які розголосили конфіденційну інформацію про стан здоров’я та лікування нашого лідера, а також припинити тиск проти лікуючих іноземних медиків. Ми вкотре наполегливо вимагаємо, щоб влада припинила політичні репресії в Україні, щоб незаконно засуджених було звільнено та вони змогли брати участь у виборчому процесі.

– Чим, на вашу думку, можуть закінчитися ці політичні репресії та якою й надалі в цьому питанні буде позиція Євросоюзу?

Ми бачимо, що радикалізм і тиск у заявах та виступах провідних європейських та світових політичних лідерів посилюється. Вони заявляють про застосування санкцій проти представників влади в Україні. Але можновладці режиму Януковича не хвилюються про наслідки таких санкцій для нашої держави.

Я щиро вірю, що українці самі згуртуються під час виборчої компанії, і в єдності, ми разом здолаємо цей антиукраїнський режим.

– Чи не найактуальнішою у місцевих ЗМІ вже сьогодні, за п’ять місяців до виборів, є виборча тематика. Чи такою ж важливою вона є на сьогодні і для партії «Батьківщина», чим переймаєтеся найбільше?

– Однозначно, ми розпочинаємо активну підготовку до виборів. Першим та основним кроком, який ми вже зробили – це об’єднання з дійсно свідомими опозиційними партіями. Без цього процесу, поодинці ми не змогли б боротися та перемагати, не змогли б усунути від влади режим регіоналів. І всі, хто це розуміє, є опозиціонером та дійсно перебуває на боці українського народу. Всі ж псевдоопозиціонери, які сьогодні критикують це об’єднання, критикують «Батьківщину», Деревляного – це такі пристосуванці, які вже не одну партію змінили, але від того не стали кращими. Саме такі люди за гроші критикують опозицію, або ж ідуть на вибори, щоб пліч-о-пліч з владою продовжувати дерибан землі, обкрадати та обдурювати людей. Я переконаний, що українці, а зокрема й тернополяни, розпізнають цих «перевертнів» та підтримають Об’єднану опозицію.

12 травня тернопільська делегація від партії ВО «Батьківщина» у складі п’яти чоловік побувала на Форумі об’єднаної опозиції в Києві. «Батьківщина», «Фронт змін», НРУ, ПРП, «Народна самооборона», «За Україну» – ввійшли до складу Об’єднаної опозиції. Партія ВО «Свобода» співпрацюватиме з нами лише в рамках раніше підписаної угоди. Тобто формуватиме список кандидатів на мажоритарних округах з Об’єднаною опозицією.

Також Форум одностайно підтримав Проект передвиборчої Програми.

Я б хотів звернутися до громадськості з проханням долучитися до обговорення даного документа та до спільної боротьби.

Хочу коротко зупинитися на основних завданнях та першочергових розділах нашої Програми.

Основні цілі Програми об’єднаної опозиції:

– справедлива держава,

– чесна влада,

– гідне життя.

Для нас справедлива держава це:

– держава, в якій національне багатство використовується для забезпечення

потреб суспільства,

– держава, в якій кожна людина може власною працею заробити на гідне

життя своєї сім`ї ,

– держава, яка не дозволяє олігархам вивозити надприбутки в офшори,

– держава, в якій податки громадян використовуються на зарплату лікаря і вчителя, будівництво доступного житла, доріг і дитячих майданчиків у місті чи селі,

– держава, в якій кошти витрачаються на задоволення всіх суспільних потреб,

– держава, в якій кожен громадянин може виграти суд у президента чи високопосадовця.

Для нас чесна влада це:

– влада, яка обирається народом через чесні вибори,

– влада без корупції, яка працює в інтересах кожного громадянина,

– влада, яка не бреше громадянам, виконує свої обіцянки, є прозорою і відкритою для суспільства,

– влада, яка не збільшує витрати на своє утримання, пільги і привілеї, коли країна переживає кризу,

– влада, яка поважає кожного громадянина й насправді керується

принципом – закон один для всіх.

Для нас гідне життя громадян це:

– можливість для кожного отримати роботу, розпочати власну справу, заробити пенсію,

– впевненість у достойному майбутньому – своєму і своїх дітей,

– отримати якісну освіту та медичну допомогу,

– стабільність та обґрунтованість цін на якісні продукти харчування і тарифи на житлово-комунальні послуги.

Також хочу наголосити на семи основних першочергових завданнях об’єднаної опозиції після перемоги:

1. Дамо людям можливість працювати і гідно заробляти.

2. Встановимо гідні зарплати і справедливі пенсії.

3. Ми зробимо все, щоб кожен корупціонер був притягнений до відповідальності.

4. Ми відновимо справедливість. Суд, прокуратура, міліція будуть захищати права людей, а не порушувати їх. Ми спільно разом звільнимо з тюрем Юлію Тимошенко, Юрія Луценко, усіх політичних в’язнів нинішнього режиму.

5. Ми знімемо з України газовий зашморг і більше ніхто не буде лякати жителів України холодними зимами чи газовими війнами.

6. Ми усунемо кримінально-олігархічний режим Януковича.

7. Ми поставимо владу під контроль суспільства.

У повному обсязі Програма об’єднаної опозиції буде запропонована жителям Тернопільської області в номерах газети «Наша Батьківщина», яку отримують наші партійці у кожному селі, селищі, містечку Тернопільщини.

Прошу всіх вас, шановні тернополяни, долучитися до обговорення Програми дій Об’єднаної опозиції та подавати свої пропозиції в районні або міські офіси партії «Батьківщина». Також пропозиції прийматимуться в офісі Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина» за адресою: м. Тернопіль, бульвар Т.Шевченка, 23, кабінет 82.

За нами правда і ми з вами разом переможемо!