Опозиція на знак протесту покинула сесійну залу Верховної Ради

Заява фракції «БЮТ-Батьківщина», яку виголосив Голова фракції Андрій Кожем’якін:

Вже четвертий місяць з моменту ухвалення Резолюції Ради Європи провладна більшість вперто не хоче виконувати свої конституційні обов’язки і ухиляється від виконання міжнародних зобов’язань по дотриманню основних прав і свобод громадян в Україні.

Парламентська асамблея Ради Європи, членом якої є Україна, поставила перед владою чіткі вимоги: деполітизувати кримінальне законодавство України, припинити політичні репресії і звільнити політичних в’язнів.

Але більшість методично блокує будь-які законодавчі ініціативи, які б дозволили виконати вимоги євроспільноти.

Законопроекти, які пропонує опозиція, навіть не включаються до порядку денного. Ті ж, які включені – блокуються.

Таким чином, вся відповідальність за міжнародну ізоляцію повністю лягає на провладну парламентську більшість.

Більше того, в той час, коли Європейський парламент розглядає проект найбільш жорсткої резолюції щодо ситуації в Україні, більшість демонстративно відмовилась підтримати законопроекти, які б дозволили деполітизувати українське кримінальне законодавство і виконати вимоги Резолюції ПАРЄ.

Вже зараз відомо, що головним положенням резолюції Європарламенту є список умов для розблокування підписання й ратифікації угоди про асоціацію.

Ключовою вимогою Європарламенту до української влади є необхідність прояснити до початку виборчої кампанії ситуацію з ув\’язненими, яким винесений вирок по політично мотивованих справах, а також неприпустимість неучасті у виборах засуджених лідерів опозиції.

Законопроекти, які запропонувала опозиція, – це була остання спроба, напередодні голосування Європейським парламентом прийняття надзвичайно жорсткого рішення по відношенню до України, виконати вимоги попередніх резолюцій Європарламенту та ПАРЄ по деполітизації 364 та 365 статей кримінального кодексу України.

Більшість щойно їх провалила. Таким чином саме провладна більшість нищить усі євроінтеграційні процеси України і цілеспрямовано веде нашу державу до повної ізоляції, до тупику.

Фракція «БЮТ-Батьківщина» не буде брати участі в цьому фарсі і покидає сесійну залу.

Після виголошення заяви депутати від опозиції покинули сесійну залу, накривши свої робочі місця плакатом із зображенням Юлії Тимошенко з написом «Ні політичним репресіям!» і «Юлі – волю!».