Микола Томенко: «Ми робимо акценти і пріоритет не на вічних політиків, бо вічих немає, а на місцевих, активних, які повинні представляти свій край»

Вчора, 30 червня на Тернопіллі перебували представники Об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк та Микола Томенко. Вони провели спільну прес-конференцію для місцевих ЗМІ. Передусім представли громадськості керівника обласного штабу Об’єднаної опозиції народного депутата України, голову Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина» Василя Деревляного та його першого заступника, керівника тернопільської обласної організації «Фронт Змін» Романа Заставного.

\"\"

Виступаючі зазначили, що до складу Об’єднаної опозиції входять партії «Фронт змін», «Батьківщина», а також «Народна самооборона», «За Україну», Народний Рух України, партія \”Реформи і порядок\”. За словами одного з керівників партії ВО «Батьківщина» Миколи Томенка, партія «Свобода» з Об\’єднаноню опозицією не конкуруватиме лише на мажоритарних округах.

«Процес осмислення помилок вже відбувся – опозиція об’єдналася і це основне. Ми намагаємося бути коректними по відношенню до інших політичних сил, які на сьогодні знаходяться з нами в переговорному процесі. Але фактично вже немає часу на роздуми, адже очевидно те, якщо ми не сформуємо парламентської більшості – програємо не ми, програє держава», – наголосив М. Томенко.

За його словами зараз перед сформованою опозицію стоять два основні завдання. Перше – формування структури штабу, підбір людей на виборчі дільниці, друга – широке обговорення Програми Об\’єднаної опозиції.

«Ми запрошуємо до обговорення Програми експертів та науковців з різних галузей, громадськість та сподіваємося, що до З’їзду, який запланований та 30 липня ми матимемо не ту Програму, яку ми запропонували, а оновлено, яка максимально підходить українцям та Україні», – зазначив представник Об\’єднаної опозиції.

Також, Микола Томенко підкреслив, що в процесів обговорення вже фактично погоджено єдиний партійний список та список кандидатів на мажоритарні округи по Україні та в Тернопільській області.

За його словами, при формуванні списку дві базові партії («Батьківщина» та «Фронт змін») прийняли рішення, що кожна із них має право вето на будь-якого кандидата, який не влаштовує іншу партію.

\"\"

«Є загальні принципи, які ми передусім беремо до уваги. Перш за все округ повинен представляти представник від тієї політичної сили, яка є в складі Об’єднаної опозиції. Наприклад, теоретично ми можемо вести переговори з патією «Наша Україна», але я вніс пропозицію, що ці переговори будуть тоді, коли, після свідчень в суді проти Тимошенко та після співпраці з режимом Януковича, Ющенко та Єхануров будуть виключені з партії. Наразі вони не виключені і Наша Україна не входить до складу Об’єднаної опозиції, а, відповідно, їх кандидати не будуть нами підтримані. Наступним важливим принципом при висуванні кандидатів – мажоритарників, є те, щоб це була місцева людина, яка б розуміла ситуацію, працювала, зустрічалася з виборцями. І робила це не лише перед виборами, але й протягом своєї каденції. Ми робимо акцени і пріоритет не на вічних політиків, бо вічих немає, а на місцевих, активних, які повинні представляти свій край», – розповів М. Томенко.

У відповідь на запитання щодо співпраці з новоствореними партіями, зокрема партією УДАР, представники опозиції відповіли, що всі так звані треті сили, які були в Україні працювали та працюють виключно в інтересах влади. В даному випадку Арсеній Яценюк навів приклад партії Тигипка, яка під час президентських виборів взяла 13% і фактично передала їх «в кишеню Януковича».

Наприкінці виступаючі акцентували увагу на вкрай важливому питанні: другої державної мови.

«Провладна більшість запланувала на сесії парламенту 5-8 червня ухвалити новий закон про мови, який фактично вводить в Україну другу державну мову – російську. Цей антиконституційний крок має на меті – завоювати прихильність російськомовного населення, але це виключно дешева піар-технологія влади», – наголосив один з керівників партії ВО «Батьківщина».

«Ми, Об’єднана опозиція, закликаємо всіх українців, жителів Тернопільської області, яким не байдужа доля України, прийти 5 червня до Верховної Ради, щоб не допустити прийняття закону про мови», – резюмував Микола Томенко.