Проти другої державної мови «Батьківщина» Тернопільщини мітингувала в столиці

5 червня під стінами Верховної Ради та Кабінету Міністрів України зібралося декілька десятків тисяч представників опозиційних сил, громадських організацій, громадян України. Тернопільську обласну організацію ВО «Батьківщина» представляли партійці з різних куточків нашої області.

\"\"

Учасники мітингу виступили на захист української мови від антиконституційного законопроекту Колесніченка-Ківалова про так звані регіональні мови, а насправді – про другу державну мову – російську.

\"\"

Аби завадити протестувальникам провести акцію під стінами парламенту, де саме відбувався розгляд даного законопроекту, провладна партія зігнала декілька сотень людей під прапорами Партії регіонів та тисячі правоохоронців, а також обгородили по всьому периметру Верховну Раду щитами.

\"\"

Під прапорами провладної партії знаходилися молодики у нетверезому стані або з явними ознаками алкоголізму на лиці, більш ошатні – ховали свої обличчя від камер. Варто зазначити, що предстаники міліції стояли за щитами на стороні регіоналів, повернуті спинами до людей, які прийшли відстоювати державну мову, законність та Конституцію.

\"\"

Оскільки пікетуючи не змогли потрапити під стіни парламенту, колона розтягнулася від Європейської площі до Кабміну.

\"\"

На імпровізованій сцені виступали представники від Об’єднаної опозиції, митці, актори, співаки, громадські діячі. Їх виступити натовп підтримував гаслами «Владу геть! Зека на нари! Юлі волю! Україні – українську мову! Спасибо жытелям Донбаса за президента пидераса!»

\"\"

Час від часу правоохоронці намагалися відтіснити мітингувальників, чим провокували сутички. Після численних прохань відступити – люди під прапорами Партії регіонів відходили на декілька кроків, але міліція стояла непорушно, іноді починала наступ на мирних мітингуючих.

\"\"

В результаті однієї сутички протестувальникам, в числі яких були і представники «Батьківщини» Тернопільщини, таки вдалося відтіснити ряди міліції та припинити провокації з їх боку.

Тим часом у Верховній Раді депутати від опозиції блокували президію, вимагали дослухатися до громадської думки, до Закону та Конституції.

\"\"

Та все таки фракції Партії регіонів, Комуністичної партії та окремі народні депутати Народної партії, групи «Реформи заради майбутнього» і позафракційні «тушки» – таки проголосували у першому читанні за антиконституційний, а по суті своїй антидержавний сепаратистський законопроект про другу державну мову – російську.

Як йдеться у заяві Об\’єднаної опозиції «Батьківщина»: «Таким чином, в парламенті відбулася чергова спроба державної зради та антиконституційного заколоту під прапорами Партії регіонів та її сателітів. 234 манкурти продали за гроші й місця у виборчому списку Україну, її державність та суверенітет, що нерозривно пов’язаний із українською мовою».

Представники опозиції ще під стінами Кабміну заявили про початок безстрокової акції протесту у всіх регіонах країни та в Києві, біля Верховної Ради, яка має продемонструвати, в тому числі й гостям Євро-2012, що українці проти знищення державного статусу української мови.

\"\"

Тернопільська обласна організація ВО «Батьківщина» й надалі підтримуватиме подібні акції протесту та стоятиме у перших рядах «За мову! За Батьківщину!За справедливість!».