У парламенті озвучено депутатський запит Василя Деревляного щодо незаконних дій голови Тернопільської ОДА

У Верховній Раді України озвучено запит народного депутата Василя Деревляного: «Щодо вжиття невідкладних заходів для припинення незаконного тиску керівництва обласної та районних державних адміністрацій на керівників бюджетних установ Тернопільської області, що здійснюється з метою переходу працівників установ на обслуговування до банку «Надра», та захисту прав працівників бюджетних установ Тернопільської області на вільний вибір банків, через які має здійснюватись виплата їм заробітних плат».

Варто нагадати, що під час прес-конференції, 18 травня Василь Деревляний озвучив достовірну інформацію про те, що губернатор Тернопільщини Хоптян переводить рахунки державних установ (в тому числі шкіл, лікарень…) у банк «Надра».

«Очевидно, що голова Тернопільської ОДА відпрацьовує Фірташу, його подачки, шляхом серйозного фінансування банку «Надра», який належить останньому», – прокоментував ситуацію політик.

Оскільки, дії високопосадовців, пов’язанні із використанням службового становища в комерційних інтересах ( в даному випадку ПАТ «КБ «Надра»), – є незаконним, – Василь Деревляний підготував депутатський запит Генеральному прокурору та Прем’єр-міністру України.

Депутатський запит подаємо у повному обсязі:

НАРОДНИЙ   ДЕПУТАТ УКРАЇНИ

Вих. № 29-к

від «25» травня 2012 року

Генеральному прокурору України

Пшонці В.П.

Прем’єр-міністру України

Азарову М.Я.

ДЕПУТАТСЬКИЙ ЗАПИТ

Мені стало відомо, що за особистою вказівкою голови Тернопільської обласної державної адміністрації В. Хоптяна, яку було дано на одній із нарад,  під тиском керівництва місцевих державних адміністрацій відбувається перехід бюджетних установ області на обслуговування до банку «Надра».

Так, 10 травня 2010 року перший заступник голови Тернопільської райдержадміністрації В.Дев’ятков провів нараду щодо переходу на обслуговування до банку «Надра» з метою надання банківських послуг та виплати працівникам заробітної плати. Ця інформація була розміщена на сайті Тернопільської обласної державної адміністрації у розділі «Новини», проте пізніше її видалили.

Такі дії чиновників, пов’язанні із використанням службового становища в комерційних інтересах ПАТ «КБ «Надра», є незаконним. При цьому повністю ігноруються потреби самих працівників, які до цього часу на вигідних умовах обслуговувалися в інших банках, а у частини із них є кредити в цих банках, що погашаються із їхніх заробітних плат. Через те, в трудових колективах вже зараз є досить багато невдоволених.

Також, варто згадати, що ще зовсім недавно в діяльності банку «Надра» були значні труднощі і до середини минулого року діяла тимчасова адміністрація. До лютого 2012 року цей банк був відсутнім у переліку уповноважених банків Міністерства фінансів України, через які має здійснюватись виплата заробітної плати працівникам бюджетних установ.

Отже, окрім того, що чиновники примушують працівників бюджетних установ обслуговуватися в певному банку, що є зловживанням, та ще й в такому банку, який ще зовсім недавно був проблемним.

Враховуючи наведене, керуючись ст. 86 Конституції України, ст. 15 Закону України «Про статус народного депутата України», вимагаю, згідно чинного законодавства України, вжити невідкладних заходів:

– для захисту прав працівників бюджетних установ Тернопільської області на вільний вибір банків, через які має здійснюватись виплата їм заробітних плат;

– для припинення незаконного тиску керівництва обласної та районних державних адміністрацій на керівників бюджетних установ Тернопільської області, що здійснюється з метою переходу працівників установ на обслуговування до банку «Надра», та розгляду питання про притягнення посадових осіб за вказані зловживання до відповідальності, встановленої чинним законодавством України.

Про результати розгляду запиту прошу повідомити мене у порядку і в строки встановлені ст.15 Закону України «Про статус народного депутата України».

З повагою,

народний депутат України

В.Деревляний  (посв. № 212)