Освітяни на Тернопільщині обговорили Програму Об’єднаної опозиції в галузі освіти України

Сьогодні, 18 червня представники освітніх закладів Тернопільщини взяли участь в обговоренні Програми Об’єднаної опозиції, а зокрема розділу – освіта.

\"\"

Працівник управління освіти, вчителі, директори сільської та міської шкіл на чолі з колишнім вчителем, директором школи та екс-головою Тернопільської обласної ради Михайлом Миколенком внесли ряд пропозицій щодо удосконалення системи освіти в Україні.

Базові пропозиції були запропоновані директорм Тернопільської ЗОШ №5, членом бюро Тернопільської міської організації ВО «Батьківщина» Петром Поворозником. В ході обговорення вони знайшли схвальні відгуки, але, за пропозицією освітян, деякі пункти таки піддалися корекції та редагуванню.

«На мою думку основним завданням програми розвитку галузі освіти має бути: удосконалення змісту та методів навчання через децентралізацію та перехід від державного до громадсько-державного управління освітою на всіх рівнях. З цією метою потрібно буде внести зміни у Закон про освіту», – зазначив під час свого виступу Петро Поворозник.

За словами Михайла Миколенка, для того, щоб реформування галузі таки відбулося мало одних пропозиції, потрібні також радикальніші кроки самих освітян.

«Я переконаний, що демократичні зібрання на регіональних та Всеукраїнському рівні – є найкращим показником розвитку тієї чи іншої галузі, а в даному випадку освітньої галузі в Україні», – наголосив М.Миколенко.

Присутні на обговоренні загалом схвально оцінили освітні реформи у Програмі Об’єднаної Опозиції і фактично одностайно зійшлися на думці, що зміни та реформи в галузі освіти є конче необхідними для майбутнього розвитку держави.

Основні пропозиції освітян Тернопільщини звучали приблизно таким чином: зменшення навантаження з учнів та студентів, які отримують надлишок непотрібної інформації; надати право вибору предметів відповідно до творчих потреб дітей; щоб уникнути корупції, навчальні заклади повинні мати право вибору навчальних планів, програм, підручників; у зв\’язку із запровадженням зовнішнього незалежного оцінювання відмінити проведення державної підсумкової атестації у випускних класах; запровадити чітку схему (формулу) фінансування навчальних закладів залежно від кількості учнів, типу навчального закладу, площі, об\’єму; а також, удосконалити існуючу систему оплати праці працівників освітньої галузі в залежності від рівня кваліфікації.

Відредагований варіант пропозицій буде готовий невдовзі і оприлюднений на нашому сайті та на сторінках найближчого номера газети «Наша Батьківщина», а також – переданий керівництву Об’єднаної опозиції України.