Більшість районних рад Тернопільщини вже направили звернення Президентові з вимогою: накласти вето на закон про мови

Депутатська фракція «Батьківщина» виступила ініціаторами або співініціатором звернення щодо захисту української мови в усіх районах, містах та селах Тернопільської області.

У п’ятницю, 6 липня відбулася позачергова сесія Лановецької районної ради за ініціативою депутатів від «Батьківщини», «Свободи» та «Фронту Змін». На розгляд було винесено єдине питання – «Про суспільно-політичну ситуацію в Україні у зв’язку з прийняттям у другому читанні Закону України «Про засади державної мовної політики».

В зверненні депутати дали різку негативну оцінку діям представників Партії регіонів у Верховній Раді та виступили з вимогами до Голови Верховної Ради не підписувати закон, прийнятий з порушеннями Регламенту. До Президента депутати звернулися з вимогою накласти вето на прийнятий закон. Керівник фракції «Батьківщина» в районній раді, голова Лановецької РО ВО «Батьківщина» Руслана Кушнір виступила в підтримку звернення. Вона розкритикувала дії чинної влади проти українського народу та державності, а також запевнила, що представники опозиційних партій, які об’єдналися заради майбутнього України, будуть всіма законними методами захищати права, закріплені Конституцією та Законодавством України.

Варто зазначити, що депутатська фракція «Батьківщина» виступила ініціаторами або співініціатором звернення щодо захисту української мови в усіх районах, містах та селах Тернопільської області. На даний час на чергових та позачергових сесіях було прийняте дане звернення у радах різних рівнів Тернопільщини. Зокрема, вже прийнято: Бережанською, Борщівською, Заліщицькою, Збаразькою, Зборівською, Козівською, Кременецькою, Лановецькою, Монастириською, Підволочиською, Підгаєцькою, Тернопільською, Чортківською районними радами. Бережанська та Гусятинська райради голосуватимуть за дане питання на сьогоднішніх позачергових сесіях, а Підволочиська та Теребовлянська на сесіях, що заплановані на завтра. У міських та селищних радах голосування відбувається дещо повільніше, бо наразі рішення щодо захисту мови від законопроекту Колісніченка-Ківалова прийнято менше як половиною міських рад та не більше як третиною селищних рад Тернопільщини.