Громада Копичинців відстояла українську мову

Майже двісті жителів Копичинців Гусятинського району зібрались заради висловлення протесту прийнятому Верховною Радою України проекту Закону «Про засади державної мовної політики».

Після спільної молитви за українську мову за участю греко-католицьких та православних священиків жителі містечка включились в активне обговорення болючого питання.

\"\"

– Напередодні у всіх церквах міста було оголошено про сьогоднішній захід, – зазначив міський голова Копичинців, представник ВО «Батьківщина» Володимир Пеляк. – За короткий час зібрано понад тисячу підписів на захист нашої мови.

\"\"

Підтримати позицію копичинців приїхав перший заступник голови Тернопільської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Володимир Бойко. Спілкуючись із місцевими жителями, він підтримав позицію свого однопартійця Михайла Апостола, який особисто ініціював прийняття рішень на захист української мови в усіх сільських радах.

– Вони відбирають у нас мову Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, Василя Стуса, мову Євгена Коновальця, Степана Бандери і нашого земляка Ярослава Стецька, мову патріархів Андрея Шептицького і Йосифа Сліпого, мову якою ми молимось, розмовляємо і співаємо, – сказав у своєму виступі Володимир Бойко. – Завтра вони можуть забрати від нас і самого Шевченка, адже в окремих школах представники режиму почали змінювати портрети Кобзаря на зображення Януковича.

\"\"

Як зазначив політик, 15 районних рад із 17 на Тернопільщині вже прийняли звернення на захист української мови. На жаль, серед двох райрад, які не висловили своєї позиції, є й Гусятинська районна рада. На його думку, причиною цьому є комсомольсько-комуністичне керівництво органу місцевого самоврядування.

Від депутатської фракції «Батьківщина» в Гусятинській районній раді також виступив депутат Ярослав Титор, який проживає в Копичинцях.