Гусятинська районна та Збаразька міська ради сьогодні прийняли звернення на захист мови

За ініціативи депутатів від демократичних партій, в тому числі представників Об\’єднаної опозиції ВО «Батьківщина», сьогодні, 24 липня прийнято звернення до Президента та Голови Верховної Ради України на сесіях Гусятинської районної та Збаразької міської рад.

І в Гусятині, і в Збаражі звернення про захист мови, саме в редакції опозиціонерів, підтримали одностайно всі присутні депутати на сесійному засіданні.

Варто зазначити, що на сесію Гусятинської районної ради пропонувалося два варіанти звернення, одне з яких, вносилося в редакції голови Гусятинської  райради – головної «регіоналки» району та дружини губернатора області Надії Хоптян. Очевидно, що її звернення не містило критики на адресу коаліційної більшості, яка прийняла закон про мови у другому читанні, критики авторів законопроекту – відвертих українофобів. Але в останній момент перед голосуванням пані Хоптян традиційно так зохопилася своїм головування під час сесії, що сама та вся її фракція в унісон проголосували за звернення на захист мови у редакції опозиціонерів, де жорстко критикуються представники партії влади.

До вашої уваги звернення Гусятинської районної та Збаразької міської рад у повному обсязі.

\"\"

Президенту України

В.Ф.Януковичу

Голові Верховної Ради

В.М. Литвину

З В Е Р Н Е Н Н Я

депутатів Збаразької міської ради Тернопільської області

про суспільно — політичну ситуацію в Україні у зв\’язку з прийняттям Закону України

“Про засади державної мовної політики”

Депутати Збаразької міської ради висловлюють обурення і протест проти прийняття Верховною Радою України  Закону України “Про засади державної мовної політики”, який фактично надає статус державної  російській мові .

Безпрецедентна подія в історії європейського парламентаризму відбувся 3 липня 2012 року. Без обговорення поправок, всупереч Конституції України, усім парламентським процедурам, з голосу, в шахрайський спосіб, ігноруючи масові звернення громадськості, представників науки, культури,духовенства — Партія регіонів та її прибічники проголосували за Закон України “Про засади державної мовної політики” в другому читанні, який фактично припинить функціонування української мови в 13 областях України, узаконивши використання російської мови, надавши їй статусу другої державної мови.

Положення цього закону відверто суперечить Конституції України, за якою єдиною державною мовою в Україні є українська.

Вимагаємо від Голови Верховної Ради не підписувати прийнятий з порушенням Закону України “Про Регламент Верховної Ради України” Закон України “Про засади державної мовної політики” .

Звертаємось до Президента України, як гаранта Конституції України, і вимагаємо накласти вето на прийнятий закон. Залишаємо за собою право різними законними методами відстоювати рідну мову, майбутнє кожного українця, залишатися рівними в колі розвинутих європрейських держав.

Слава Україні!