Андрій Шевченко: «Вибір простий: «чорне» або «біле» – Україну Януковича або Україну Тимошенко, третього немає»

Вчара, 25 липня на Тернопільщині перебував народний депутат України, представник Об’єднаної опозиції, відомий журналіст Андрій Шевченко.

За його словами, не дивлячись на те, що виріс він у місті Фастові, проживає у Києві, але завжди дуже тепло відносився до Тернопілля, а особливо до сільської місцевості краю.

– В Тернополі у 90-их я заробив свій перший гонорар, – розповів Шевченко, – А сам народився та провів роки дитинства у селі, тому до сільської місцевості відношуся з трепетом, а в наш час з великим переживанням.

Хвилювання за село зовсім не безпідставне, адже для кожного очевидним є те, якими темпами, ціленаправлено чинна влада взялася до нищення українського села.

Саме про найболючіші проблеми сіл Рогачин Бережанського району, селища Козова Козівського району та В.Березовиця Тернопільського району під час зустрічі з місцевими громадами розмовляв народний депутат Андрій Шевченко.

У цих населених пунктах політик представив громадам свого однопартійця – першого заступника голови ТОО ВО «Батьківщина» Володимира Бойка як єдиного кандидата від Об’єднаної опозиції на мажоритарному виборчому окрузі №165(Центр – місто Зборів. Межі: частина міста Тернополя (виборчі дільниці № 611092 – 611095), Бережанський, Зборівський, Козівський, Підгаєцький, Тернопільський райони, частина Кременецького району). Володимир Бойко також взяв активну участь у розмові з людьми.

\"\"

У Рогачині обурення діяльністю чинної влади не приховували ні малий, ні старий. Люди старшого віку просили допомоги у відновленні, контролі та врегулюванні рейсу автобуса. За словами селян, мало того, що рейсовий автобус є зношеним та несправним і може поламатися (таке траплялося) на будь-якому проміжку дороги, то водій, буває, що відмовляється возити пільговиків безкоштовно. Господині жалілися на несправедливо занижену ціну на молоко, за літр якого їм пропонують всього 1,7 грн. Але всіх як одного об’єднала основна проблема: обласна адміністрація заявила про закриття школи у селі Рогачин.

— За кошт батьків школярів, багатьох інших місцевих жителів нам власноруч вдалося зробити ремонт у школі, встановити в приміщенні туалет, щоб діти не бігали взимку на вулицю. Запланували змінити вікна на метало-пластикові, а тут «як сніг на голову» нам повідомляють, що школу закриють», – розповідав сільський голова.

Порадившись з людьми, Андрій Шевченко та Володимир Бойко пообіцяли, що кожен докладе зусиль, щоб школу не закрили.

\"\"

— Як можна зрозуміти цього посадовця, який приймає рішення, не почувши, не врахувавши думки людей, – обурився Шевченко. – На прикладі Лановецького району, де моєму колезі народному депутатові Василеві Деревляному вдалося врятувати від закриття дитячі садки, ми зробимо все, щоб не дозволити владі закрити вашу школу. За вашим зверненням, ми зможемо підняти цю проблему не лише на місцевому рівні, але й на рівні Міністерств.

\"\"

За словами В. Бойка, який долучився до розмови, обласній партійній організації ВО «Батьківщина» на чолі з Василем Деревляним дійсно вдалося відвоювати чимало бюджетних установ (лікарень, амбулаторій, шкіл, бібліотек) від так званої оптимізації, яку влада називає медичною та освітньою реформами. Від себе політик пообіцяв допомогти селянам у проблемах з рейсовим автобусом та відвернути закриття школи, але питання низької вартості молока – це проблема відсутності кооперативів, яку можливо вирішити після зміни влади.

— У свій час в планах Юлії Тимошенко було відкриття кооперативів на селі, які б створили здоровий ринок сільськогосподарської продукції з конкуренцією, без посередників та, відповідно, нормальними цінами і для селян, які могли б здавати продукт, і для жителів міст – покупців. На жаль, на цю, як і багато інших хороших ініціатив Юлії Володимирівни, не вистарчило часу, – зазначив Андрій Шевченко.

Зате усі ці ініціативи, за його словами, включені до Програми Об’єднаної опозиції, яка обговорювалася країною протягом трьох місяців і 31 липня буде видана у кінцевій редакції.

Як не диво, але селяни не так скаржилися на глобальні проблеми нестачі коштів, жахливий стан доріг, безробіття, вони просили про захист від ініціатив місцевої влади та її представників.

\"\"

Так, під час зустрічі у Козовій, жителі села Великий Ходачків вкотре наголошували про їх проблему, зумовлену будівництвом індичої ферми в центрі села. Проти волі місцевої громади латифундист, горе-політик Чайківський (так його називали люди) розпочав будівництво ферми, без дотримання відповідних санітарних та екологічних норм.

— Ми не проти розвитку села, не проти нових робочих місць, але не ціною власного здоров’я, здоров’я дітей, – коментувала ситуацію вчитель з села В.Ходачкова.

Андрій Шевченко зазначив, що партійці «Батьківщини» ввели його в курс справи і він пообіцяв долучитися до захисту людей, який вже розпочали місцеві партійці.

— Звісно деякі з поточних проблем ми можемо вирішувати сьогодні власними силами, завдяки депутатським зверненням, але є глобальніші проблеми, котрі потребують зміни влади та зімни законодавства, – наголосив Андрій Шевченко.

\"\"

Він назвав три пукти Програми О’бєднаної опозиції спрямовані для розвитку села: мораторій на продаж землі, створення кооперативів та формування бюджетів знизу до гори, а не навпаки.

— Саме ці три пункти убезпечать село від розкрадання землі, від корупції під час формування бюджету та відрахування субвенції, а також створять здоровий ринок сільгосппродукції. У селі людина має мати ті ж блага, що і міський житель, – наголосив політик.

\"\"

У Великій Березовиці місцевих жителів більше цікавили політичні перспективи для України. На що Андрій Шевченко зазначив, що питання перспективи України залежить від того, якою хочуть її бачити самі українці.

\"\"

— Насправді є декілька речей, які нам важливо зрозуміти. По перше, нам нав’язують, що ці вибори не важливі і наш голос нічого не змінить. Не вірте, бо вашою байдужістю користаються. По друге, влада запустила міф про те, що всі політики і всі політичні сили одинакові. Проаналізуйте, пригадайте минуле, подивіться наші Програми і ви зрозумієте, що це не так, – зазначив народний депутат. – І третє, вони заговорили про потребу у нових політиках та третій силі, але яка насправді їх роль. У 2006 році – третя сила Мороза – перейшла до Януковича, у 2007 році третя сила Литвина – перейшла до Януковича, 2010 рік – Тигипко, де він сьогодні…з Януковичем. І якщо ми зрозуміємо та зуміємо розвіяти ці три міфи, що нав’язує нам влад, ми чітко зможемо вибрати «чорне» або «біле»: Україну Януковича або Україну Тимошенко, третього немає.

Люди підтримували слова А.Шевченка, але декого тривожило як вдасться контролювати ці вибори, якщо влада заздалегідь розпочала застосовувати адмінресурс, не уникнути фальсифікацій та підкупу.

На це політик ствердно відповів: «Не вийде в них нічого! Ми не дозволимо, народ не дозволить!»

— Ми на сьогодні зробили висновки з своїх помилок, відкинули особисті амбіції і об’єдналися – це найважливіших крок. Тепер на дільницях будуть не лише партійці «Батьківщини», але й «Фронту змін», Гриценка, рухівці, а це вже сила, є на кого покластися. Ми йдемо з чіткою Прогамою, яку написали спільно з вами, врахувавши всі ваші пропозиції. І на Тернопільщині ми спільно з «Свободою» висуваємо п’ять кандидатів – єдиних кандидатів від опозиції, – наголосив народний депутат. – Попереду не проста боротьба, але ми сьогодні разом, ми однодумці і прагнемо кращого майбутнього для своєї держави, району, міста, села, а це вселяє незламний оптимізм та віру в перемогу.