«Як не топчи правду в калюжі, а вона все чиста буде…»

За ініціативи депутатів від демократичних партій, в тому числі представників Об\’єднаної опозиції ВО «Батьківщина», прийнято звернення останньою з 17 районних рад Тернопільщини до Президента та Голови Верховної Ради України щодо захисту мови.

Варто наголосити, що звернення для захисту мови саме в редакції опозиціонерів одностайно підтримали депутати на сесіях практично у всіх районних рада області.

Детальніше варто зупинитися на перебігу сесії Гусятинської районної ради, де представники Об’єднаної опозиції, а зокрема – партії ВО «Батьківщина» доклали надзусилля, щоб рішення про захист мови сесією райради таки було прийняте у поданій опозицією редакції.

На сесію Гусятинської районної ради пропонувалося два варіанти звернення, одне з яких, вносилося головою Гусятинської райради – головної «регіоналки» району та дружини губернатора області Надії Хоптян. У зверненні представників партії влади до Президента та Голови парламенту не йшлося про очевидні порушення регламенту та законодавства, з якими приймався у другому читанні Закон про мови. Там не було й натяку на критику коаліційної більшості – відвертих українофобів, які всепереч інтересів України та українців прийняли Закон. На противагу такого зручного та люб’язного звернення, місцеві опозиціонери відверто розкритикували беззаконня та кнопкодавство «коаліційної» більшості у Верховній Раді, а також звернулися до Януковича з вимогою ветувати українофобський Закон про мови.

«Цим Законом відбувається наруга не лише над україномовним населенням, але й російськомовним. Зважаючи на те, що соціальна політика влади є провальною, вони намагаються електорально виїхати на ці вибори, за рахунок подачки для жителів Східної України. Попри це, значна частина російського мовного населення розуміє, що цей закон є черговою спробою розбрату між Сходом та Заходом і не більше. Нам же варто зрозуміти, що цим законопроектом партія влади хоче виміряти соціальну напругу в суспільстві і наша з вами байдужість дозволить їм перемогти і зганьбити українську мову та цілу націю», – зазначив під час одного з своїх виступів керівник фракції «Батьківщина» у Гусятинській районній раді Любомир Лівель.

Він наголосив, що різниця між зверненнями, запропонованими до розгляду сесії владою та опозицію мають величезну різницю. Л. Лівель закликав всіх депутатів не боятися залякувань з боку представників влади району, забути про особисті амбіції та підтримати звернення, що демонструє реальний стан речей у державі.

«Наше звернення демонструє реальний протест та обурення мешканців Гусятинщини, людей, яких ми туту представляємо. Обурення тим як приймався цей законопроект, коли 78 депутатів тиснули 248 кнопок та й самим Законом, що відверто принижує українську – як єдину державну мову в Україні. Тому, я закликаю підтримати саме звернення опозиції, а не те, яке є зручним для правлячого режиму», – закликав представник «Батьківщини».

Попри погрози вивести з залу, відверті образи з боку головуючої Н. Хоптян, керівник фракції «Батьківщина» наполягав на тому, щоб на голосування виносилося звернення, запропоноване представниками від опозиції.

Любомира Лівеля підтримали депутати фракцій демократичного спрямування та однопартійці з фракції «Батьківщина». Ярослав Титор та Ярослам Мазник – голова лічильної комісії Гусятинської райради взяли слово на захист свого партійного побратима з «Батьківщини» та на захист української мови.

«Без мови існування нації неможливе. Саме цього і прагне ця бандицька влада. Тому цей бій за мову ми не маємо права здати чи програти» – наголошували представники «Батьківщини» під схвальні вигуки залу.

Наприкінці сесії представниця партії влади – головуюча так обурилася тим, що більшість виступаючих висловили підтримку зверненню опозиціонерів, що вже не могла стримувати емоцій. Окрім: «Лівель я зараз викину вас з зали!», погрози та образи лунали і на адресу інших депутатів та запрошених на сесію.

Вочевидь, що пропозиція, винести питання на поіменне голосування остаточно заплутала пані Хоптян між двома зверненнями. Вона, традиційно, так зохопилася своїм головування під час сесії, що сама цього не усвідомлюючи і вся фракція регіоналів, вунісон проголосували за звернення на захист мови у редакції опозиціонерів, де жорстко критикуються влада Януковича.

Результат даної сесії підтвердив одне старе народне прислів’я, яке варто б нагадати саме пані Хоптян: «Як не топчи правду в калюжі, а вона все чиста буде!»