Розгляд касації на замовний вирок по газовій справі знову незаконно перенесуть, – прогноз захисника Юлії Тимошенко

У четвер, 16 серпня, о 10.00 відбудеться судове засідання Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, де розглядатиметься касаційна скарга захисту Юлії Тимошенко на вирок Печерського районного суду міста Києва у так званій «газовій справі».

До розгляду по суті касаційної скарги захисника Олександра Плахотнюка на незаконний вирок Печерського суду  Вищий спеціалізований суд так і не наблизився, хоча 16 серпня відбудеться четверте судове засідання (попередні призначалися на 15 травня, 26 червня та 12 липня).

Незважаючи на неодноразові заяви лідера опозиції з вимогами розглянути касаційну скаргу за її відсутності, сторона обвинувачення наполягає  на особистій присутності Юлії Тимошенко під час розгляду касації. Між тим, згідно КПК, присутність людини під час розгляду касаційної скарги не є обов’язковою, а Юлія Тимошенко написала вже чотири заяви до суду з проханням розглядати касацію без неї.

Нагадаємо, що у касаційній скарзі захисник Олександр Плахотнюк вказує на безпідставність рішень судів двох інстанцій, наголошує на численних порушеннях прав Юлії Тимошенко під час досудового слідства, розгляді справи у суді першої інстанції та у апеляційному суді. Зокрема, йдеться про однобокість, незмагальність, необ‘єктивність судових розглядів, позбавлення Юлії Тимошенко права на захист, ознайомлення з матеріалами справи, проведення повного досудового слідства.

При оформленні скарги захисник керувався ст. ст. 62, 65, п. 8 ч. 3 ст. 129 Конституції України, ст.ст. 5, 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст. 14 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, п. 2 ст. 6, ст. ст. 383-387, 358, 398 КПК України.

Захист Юлії Тимошенко неодноразово заявляв, що розгляд касації затягується штучно, а головна мета таких дій – створення перешкод для розгляду справи екс-прем’єр-міністра у Європейському суді з прав людини (28 серпня 2012 року).

Вчора захисник екс-прем\’єр-міністра України Сергій Власенко спрогнозував, що 16.08.2012 Вищий спеціалізований суд знову незаконно перенесе розгляд касаційної скарги, оскільки виконується замовлення режиму Януковича щодо усунення лідера опозиції Юлії Тимошенко від політичної діяльності та участі у парламентських виборах.

«Це немає жодного відношення до юриспруденції. Це чиста концентрована політика на усунення політичного конкурента»,- заявив він.

Адреса Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних та кримінальних справ:

м. Київ, вул. Пилипа Орлика, 4-а.