Депутати занепокоєні тиском на опозиційні ЗМІ, – запит

Народні депутати України, представники Комітету з питань свободи слова та інформації Юрій Стець, Віктор Уколов, Олександр Абдуллін та Олена Кондратюк звернулися із запитом до Президента Віктора Януковича, Прем’єр-міністра Миколи Азарова та Генерального прокурора Віктора Пшонки, у якому висловлюють своє занепокоєння стосовно тиску на Засоби масової інформації.

«Звертаємо Вашу увагу, що в Україні продовжуються випадки грубого тиску на ЗМІ. Зокрема, вже мали місце порушення кримінальних справ проти Інтернет сайту LB.UA, телеканалу ТВі, було прийняте політично вмотивоване рішення суду проти газети «Зміївський кур’єр», – йдеться у депутатському запиті.

Народні депутати нагадують, що сьогодні, 28 серпня до редакції харківського інтернет-видання та газети «Главное» вдерлися з обшуком невідомі особи, які не показали їм жодних документів і наказали негайно вийти на вулицю.

«Такі дії невстановлених осіб, які без пред’явлення документів та без попереднього повідомлення вриваються до офісного приміщення редакції, проводять обшук за відсутності працівників на їх робочих місцях ми вважаємо тиском на ЗМІ та грубим порушення прав журналістів», – звертають увагу депутати.

Вони також стурбовані тим, що через незаконний обшук виникла загроза зупинення діяльності інтернет-видання та газети. Таким чином створюється черговий прецедент тиску на незалежні ЗМІ, що ставить під загрозу інтереси більшості громадян, їх право на інформацію.

«Як народні депутати України, члени Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації від об`єднаної опозиції, ми висловлюємо рішучий протест грубим втручанням у роботу ЗМІ у передвиборний період. Вимагаємо припинити переслідування ЗМІ та журналістів які мають право безперешкодно поширювати правдиву та об`єктивну інформацію», – йдеться у депутатському запиті.