Василь Деревляний: «Перед українцями вкотре стоїть одне досить філософське, але надзвичайно реальне питання бути Україні чи не бути?»

Стенограма виступу народного депутата України, голови Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина» Василя Деревляного в ефірі Тернопільського обласного державного телебачення, 29 серпня 2012 року.

— Завершився розгляд касації у газовій справі Юлії Тимошенко. Прокоментуйте вердикт суддів України?

— Вже більше року нашого лідера абсолютно незаконно чинний провладний режим утримує у в’язниці. Саме сьогодні колегія Вищого спеціалізованого суду, я б сказав колегія катів, ухвалили рішення, де визнали законними рішення попередніх судових інстанцій починаючи від Печерського, вироку ще одного ката – судді Кірєєва.

Тому, на сьогоднішній день стало чітко зрозуміло, що вся судова гілка влади повністю підпорядкована Януковичу. Починаючи від суддів районного рівня і до Конституційного суду, всі працюють виключно в інтересах і за вказівками антиукраїнської влади на чолі з Януковичем.

Ігноруванням резолюцій на вимог Європарламенту, ця влада продемонструвала, що процес диктатури в Україні поглибився. І об’єднання політичних партій демократичного спрямування у Об’єднану опозицію якраз служитиме передусім тому, щоб зупинити вкорінення цієї диктатури україноненависницьким режимом Януковича.

Днями розпочався розгляд по справі Юлії Тимошенко у Європейському суді з прав людини. Однозначно, розгляд триватиме трішки довше, але ми сподіваємося на справедливе рішення та звільнення Юлії Тимошенко Європейським судом.

— Яким є стан здоров’я Тимошенко?

— На превеликий жаль, стан здоров’я Юлії Тимошенко досі не є задовільним. Але беззаперечно сил їй додає віра у Господа Бога, який, я впевнений, її кріпить та віра в перемогу України. А також їй допомагають молитви десятків тисяч українців, які щонеділі дають за здоров’я Юлії Володимирівни у храмах по всій Україні.

—Нещодавно було підписано заяву опозиційних партій на Тернопіллі. Про що йшлося у документі та як він виконуватиметься на практиці?

— Ми розпочали свою співпрацю з об’єднання, об’єдання всупереч власних амбіцій, гордості, але на вимогу суспільства і на вимогу самого ж провладного режиму. Вкотре нагадаю, що до Об’єднаної опозиції ВО «Батьківщина» ввійшли сім політичних сил: ВО «Батьківщина», «Фронт змін», «Народна самооборона», «Громадянська позиція», НРУ, Європейська партія, «За Україну!». З партією ВО «Свобода» ми висунули єдиних кандидатів на мажоритарних округах (двох від партії ВО «Свобода», двох від партії ВО «Батьківщина» та один кандидат від партії «За Україну») і домовилися про підтримку та взаємодопомогу під час виборчого процесу.

Оскільки, очевидно, Янукович та його посіпаки в регіонах робитимуть все для фальсифікації виборів на власну користь, тому ми домовилися координувати свої дії, зокрема в окружних та дільничних виборчих комісіях, при організації роботи спостерігачів, аби забезпечити дотримання законодавства, рівних можливостей для всіх учасників виборчого процесу на всіх його стадіях, та досягти чесного, прозорого і справедливого встановлення результатів виборів.

Я б хотів наголосити для жителів нашого краю на тому, що від істинної опозиції йтимуть лише по одному кандидатові на виборчому окрузі під логотипом Об’єднаної опозиції ВО «Батьківщина» та ВО «Свобода». Хоча сьогодні під брендом опозиції влада висуває чимало кандидатів, які ще вчора займали високі посади у адміністраціях районів нашої області, а сьогодні називають себе незалежними і опозиційними. Говорячи про лже-опозиціонерів, хочу пригадати вчорашній виступ у Тернополі екс-президента, про якого, до речі не було чути в українському політикумі від початку 2010 року. Як не дивно, але якраз напередодні парламентських виборі він активізувався і розпочав їздити по обласних центрах України, щоб критикувати опозицію, «Батьківщину», Тимошенко, але ні в якому разі не правлячий українофобський режим, не владу. От мені дивно, як ця людина може миритися з тотальним нищенням мови, культури, духовності своєї держави, приниженням своїх співгромадян через руйнівні реформи: медицини, освіти, Податковий кодекс, пенсійну реформу, і в той же час називати себе чи не єдиним в Україні націоналістом? Переконаний, що нічого національного в такому політикові не може бути.

Говорячи про злочини влади, хочу розповісти про черговий загарбницький та грабіжницький маневр на Тернопільщині. Родина Януковича, через представників великих латифундистів області та за сприяння керівництва адміністрації, розпочала рейдерське захоплення земель краю. На село виділяється 50 – 100 тисяч доларів для того, щоб знищити фермерські господарства, дрібних та середніх сільгоспвиробників, в яких закінчується термін договорів на оренду людських паїв. Кожному селянину провладні посіпаки готові платити по 300-500 доларів за те, щоб люди заключали угоди з ними, а не продовжували співпрацю з фермерами та сільгоспвиробниками. Фактично, цих фермерів, які сплачували людям за користування паєм, хоч якось підтримували ці села, нахабно позбавляють землі, яку вони обробляли і яка приносила їм прибуток. Натомість, як розпоряджатимуться людськими паями, як і що платитимуть селянам нові орендарі, інтереси яких лобіює влада, нікому не відомо. А це все робиться для того, що вже завтра загарбати родючу українську земельку, а людей залишити за межею виживання. І жоден суд не виступить на захист прав людини та не прийме рішення всупереч інтересів влади і тих, кого влада «кришує».

Наше завдання як опозиційних політиків захищати інтереси та права своїх громадян, ми це робити, робимо та будемо робити. Завдання ж громадян, жителів нашої області – уникати провокацій, підкупу та обману і зробити правильний вибір, передусім на користь власного майбутнього та майбутнього України.

Варто пам’ятати, що той, хто сьогодні принесе пакет гречки, за державний кошт залатає яму на дорозі, після виборів забере у кожного з вас у стократ більше. Перед українцями вкотре стоїть одне досить філософське, але надзвичайно реальне питання бути Україні чи не бути? І коли напередодні Дня незалежності мені тернополяни кажуть, що у нас всюди занадто багато політики, то я хочу відповісти, що без неї, без справедливої політики, правдивого висвітлення подій у державі, в області, ми втратимо останні проблиски демократії та незалежності. Цей режим прийшовши до влади, робить все, щоб знищити опозицію, свободу слова, всі прояви цивілізованої, європейської держави. Тому, ми сьогодні повинні говорити про політику про те, що вона може бути в Україні справедливою, про те, що в єдності ми здатні протистояти і побороти цю антиукраїнську владу.

— Говорячи про підписану заяву. В рамках домовленостей між політичними силами демократичного спрямування, чи йдеться про майбутню співпрацю в парлементі?

— Безумовно, про багато ініціатив йдеться у нашій передвиборчій Програмі. Але основне завдання з приходом до парламенту: визволення політичних в’язнів Юлії Тимошенко, Юрія Луценко та інших, імпічмент Януковичу і скасування антидержавницьких законів, прийнятих провладною коаліційною більшість всупереч Конституції, прав громадян України та їх інтересів. Для того, щоб не виникало перепон для швидкої реалізації задекларованого, кожен кандидат від Об’єднаної опозиції ВО «Батьківщина» склав присягу на Біблії. І це для кожного з нас був дуже серйозний, важливий та відповідальний крок. Переконаний, що не багато політиків Україні, в нашій області змогли б дійсно щиро повторити наш крок. Тому, ми горді того, що зробили, адже зобов’язалися що не зрадимо, а виключно будемо відстоювати права та інтереси громадян України – корінної нації.