\”В окружних комісіях Тернопільщини «регіонали» почали тотально порушувати виборчий закон\”, – Василь Деревляний

В ніч з 18 на 19 вересня в окружних виборчих комісіях Тернопільської області почали порушувати закон. Про це свідчать дії щодо протиправної реєстрації кандидатур до складу дільничних виборчих комісій, – повідомив на прес-конференції в середу народний депутат України, голова обласного виборчого штабу Об\’єднаної опозиції ВО \”Батьківщина\” Василь Деревляний.

За словами Василя Тимофійовича, відповідно до Закону «Про вибори народних депутатів України», строк подання кандидатур до складу ДВК спливає за 39 днів до дня виборів, тобто – 18 вересня до 24 год.

\”Але, як виявилось, Партія регіонів, мабуть, не встигаючи підшукати бажаючих бути членами ДВК від нинішньої влади, тримала свої подання до останнього. Причому, не лише свої. Поряд із поданням від ПР подано кандидатури на дільниці ще понад двадцяти сателітів регіоналів\”, – зазначив народний депутат.

За словами голови обласного виборчого штабу Об\’єднаної опозиції ВО \”Батьківщина\”, члени ОВК від режиму Януковича приймали документи і о першій , і навіть о п’ятій годині ранку середи, а в журналі ставили відмітки вівторковим вечером.

\”Всі 42 пусті папки (або ж папка містила від 20 до 50 заяв кандидатів у члени ДВК) на реєстрацію принесли до ОВК з райдержадміністрацій близько 23 години ночі. Сумно констатувати, але серед папок політичних сил фігурували не лише провладні, але й папки від парій \”Наша Україна\”, УНП, мажоритарного кадидата від УДАРу – Петровського та інших псевдоопозиційних партій і кандидатів, які асоціюють себе з опозицією\”, – констатував народний депутат.

\”Коли представники від Об’єднаної опозиції та ВО “Свобода» прибули в ОВК і намагалися перешкодити порушенням закону на їх зауваження не реагували. До прикладу в Зборові міліція їхала на виклик 40 хвилин, хоча до райвідділу п’ять хвилин ходьби пішки. У Збаражі вночі відбулася потасовка. Зараз там міліція проводить слідчі дії. Тобто відбулися масові сплановані порушення закону\”, – заявив Василь Деревляний.

Так, в окружній виборчій комісії 163 виборчого округу, яка знаходиться в місті Збаражі, навіть зав’язалася бійка. Очевидці кажуть, що перепало новопризначеному голові райдержадміністрації.

Зі слів очевидців, пакети з папками намагалася забрати голова районної ради, представниця Партії регіонів  Розвадовська Н.І., але їй стали на заваді представники опозиційних партій. Люди, які принесли ці подання в ОВК міста Збараж, залишили нездані подання в приміщенні і зникли в невідомому напрямку.

У Зборові до окружної виборчої комісії округу №165 для вияснення причин порушення виборчого законодавства прибув кандидат у народні депутати від ВО «Батьківщина» Володимир Бойко. Проте його не пустили в приміщення комісії.

\”Викликані правоохоронці долали відстань близько 500 метрів майже 40 хвилин. Ще 20 хвилин вони спілкувались зі скандальним заступником голови ОВК Іваном Чорнозубом, який в 2010 році \”фестивалив\”, очолюючи територіальну виборчу комісію міста Тернополя. Цей кадр обов’язково буде нести кримінальну відповідальність за всі порушення закону. Кажуть, він навіть пригрозив міліціянтам, аби ті нічого не фіксували, кажучи: \”Я можу розбудити вашого генерала, тому робіть, що кажу\”, – відмітив Василь Деревляний.

– Представники Партії регіонів привезли майже два десятки однакових чорних пакетів із документами від різних політичних партій в кожному, — прокоментував Володимир Бойко. – Не зважаючи на те, що реєстрація подань (з порушенням чинного законодавства)  завершилась о 1 год. 30 хв. 19 вересня 2012 року, міліціонери просто були бездіяльні та не вживали жодних заходів для фіксування порушень.

\"\"

За словами Володимира Бойка, він відразу подав заяви до правоохоронців.

В Теребовлі в ОВК 166 виборчого округу, де балотується дружина губернатора Тернопілля Надія Хоптян, ситуація склалась дещо інша. Комісія зареєструвала подання від тих партій, представники яких мали відповідні доручення із печатками політичних партій. Хто не мав повноважень подавати кандидатури до ДВК, досі чекають під комісією.

\"\"

Що ж стосується 167-го виборчого округу в Чорткові, то там взагалі трапився казус: за словами Василя Деревляного, голова місцевої ОВК просто порвала журнал реєстрації кандидатів у ДВК, коли побачила, що її заступник – представниця Об\’єднаної опозиції – спробувала зробити з нього копію.

Наразі народний депутат підготував відповідне звернення в правоохоронні органи.

«Зараз ми збираємо акти про порушення. Ми вимагаємо щоб відкрили всі папки і перевірили списки кандидатів в ДВК. Мі підозрюєм, що там є двійники, трійники… Влада записувала туди кого попало, а після жеребкування будуть заяви будуть переписуватися», – додав Василь Деревляний.

Він сподівається, що винні у порушенні закону будуть притягнуті до кримінальної відповідальності.