За ініціативи опозиційних фракцій, Чортківська районна рада прийняла рішення щодо захисту Закону про вибори на місцевій ОВК

Під час сьогоднішнього сесійного засідання Чортківської районної ради, керівником депутатської фракції ВО «Батьківщина» Віктором Шепетою було внесено проект рішення «Про ситуацію щодо порушення виборчого законодавства в ОВК».
За дану пропозицію проголосували усі присутні депутати, окрім депутатів від фракції Партії регіонів.

Нагадаємо, що в ніч з 18 на 19 вересня в окружних виборчих комісіях Тернопільської області почали порушувати закон. Про це свідчили дії щодо протиправної реєстрації кандидатур до складу дільничних виборчих комісій.

За словами Віктора Шепети у Чортківській ОВК були зафіксовані наступні порушення:

– працівники районної адміністрації готували подання для реєстрації кандидатур до складу дільничних виборчих комісій від політичних партій, де без відома громадян використовували їх паспортні дані (з загальної бази даних),

– пакети з поданнями (42 папки) до ОВК принесли невідомі особи,

– 42 папки були пустими або містили 20 чи не більше 50 заяв кандидатів у члени ДВК,

– після 24 години 18 вересня було зареєстровано ще 8 подань політичних сил.

Відповідно до Закону «Про вибори народних депутатів України», строк подання кандидатур до складу ДВК спливає за 39 днів до дня виборів, тобто – 18 вересня до 24 год. Члени ОВК від режиму Януковича приймали документи і о першій , і навіть о п’ятій годині ранку середи, а в журналі ставили відмітки вівторковим вечером.

Окрім того, голова Чортківської ОВК порвала журнал реєстрації кандидатів у ДВК, коли побачила, що її заступник – представниця Об\’єднаної опозиції ВО «Батьківщина» – спробувала зробити з нього копію.

Згідно проекту рішення, підтриманого сесією Чортківської районної ради, депутати вирішили звернутися до правоохоронних органів, міжнародних правозахисних організацій та опублікувати відповідне звернення на сторінках районної газети.