Василь Деревляний: «Влада на чолі з президентом розгорнули наймасштабніші фальсифікації, бо програвши ці вибори, вони втратять великий економічний ресурс для самозбагачення – бюджет України»

В ефірі Тернопільського обласного державного телебачення народний депутат України, керівник Тернопільського обласного виборчого штабу Об’єднаної опозиції ВО «Батьківщина» Василь Деревляний розповів про політичну ситуацію та майбутнє України і Тернопільщини після 28 жовтня.

– Більше року Юлія Тимошенко знаходиться за гратами. Чимало провідних європейських політиків та опозиція Україна визнали Тимошенко політичним в’язнем. Чи вдається вам підтримувати комунікації з Юлею Володимирівною, як вона розцінює сучасну політичну ситуацію та свої шанси на визволення?

– Режим Януковича вже більше року катує Юлію Тимошенко як свого запеклого ворога і, я переконаний, лише завдяки Всевишньму та молитвам багатьох тисяч українців Юлія Володимирівна тримається, продовжує боротьбу та додає наснаги до боротьби усім нам. Саме за її ініціативи, на вимогу суспільства, утворилися Об’єднана опозиція, в складі якої на сьогодні є сім політичних партій на чолі з «Батьківщиною». Партія «Свобода» є нашим партнером, а на мажоритарних округах – маємо спільних кандидатів. Очевидно, що політична ситуаціє в Україні є дуже важкою і про це в своєму зверненні говорить Юлія Тимошенко. Попри все вона не падає духом і просить не опускати рук нас – опозиційних політиків та громадськість, вона закликає до активних дій всіх українців, щоб врятувати та зберегти свою державу, її мову, культуру, історичну справедливість.

Юлія Володимирівна просить світову спільноту, провідних політиків країн Європи та Америки допомогти Україні, яка втрачає останні прояви демократії, свободи слова та політичної волі. Вона наголошує, що не можна більше чекати, потрібно діяти, щоб після цих виборів остаточно не закріпилася диктатура сім’ї Януковича.

– Як опозиційний депутат, вважаєте, ці вибору будуть демократичними як і обіцяє Президент?

– Всі обіцянки про щасливий завтрашній день не мають жодного економічного чи логічного обґрунтування.

Ця влада на чолі з Президентом розгорнули наймасштабніші фальсифікації, бо програвши ці вибори, вони втратять великий економічний ресурс для самозбагачення під назвою бюджет України.

Стабільність та щасливе майбутнє, демократичні вибори, про які говорить президент та його свита – це штучно створена бульбашка, яка трісне одразу ж після самих виборів, коли стримуючі фактори для задобрення виборців вже будуть непотрібні. На превеликий жаль, з листопада в Україні швидкими темпами продовжиться соціально-економічний та політичний колапс, якщо чинний провладний режим не зупинити.

– Але ж сьогодні люди говорять про втрату довіри не лише до влади, але й до опозиції?

– Не можу не визнати того, що опозиціонери допустили чимало помилок, за які соромно, які стали для нас наукою. Але цей період дав нам можливість очиститися від зрадників та зайд і, відкинувши особисті амбіції, колишні непорозуміння, – об’єднатися в єдину потужну команду. Я переконаний, що такі фрази: «втрата довіри, розчарування, байдужість» сьогодні дуже вигідно навіювати суспільству саме парії влади, і вони вправно на цьому будують свою виборчу компанію. Але заради майбутнього нашої держави, майбутнього кожної української сім’ї, про такі фрази потрібно забути і як ніколи повірити в Україну. А ще важливіше розібратися хто є хто?

Сьогодні режим Януковича боїться висувати своїх кандидатів на вибори, тому маскує їх під так званих опозиціонерів, які ще вчора займали керівні посади в ОДА та РДА, очолювали районні організації партії регіонів. Таких, на жаль, багато на Тернопільщині. І для того, щоб спантеличити виборця, вони навіть символіку та кольори Об’єднаної опозиції використовують, але одразу ж після виборів перефарбуються у біло-синіх. Важливо й те, що так звані «треті сили», не є чимось новим для українського політикуму. Вони традиційно висунуті на вибори, щоб виконати завдання провладної банди – віддати владі голоси опозиції.

Так це не просто. Всі ці махінації та брудні передвиборчі технології не так просто збагнути пересічному виборцю. Але дуже просто прислухатися до того, що підказує свідомість. Реально протистояти режимові Януковича може лише Об\’єднана опозиція «Батьківщина» спільно з партією «Свобода», всі інші є пристосуванцями або висуванцями влади.

–  Перші кроки Об’єднаної опозиції після виборчої компанії?

Вкотре майбутнє України знаходиться в руках українців. Зробити вибір на користь Об’єднаної опозиції ВО «Батьківщина» і ВО «Свобода», їх кандидатів на мажоритарних округах та рухати країну в європейському напрямку з повагою до єдиної державної мови, історичної справедливості, або продатися партії влади чи її сателітам і жити в диктатурі сім’ї Януковича. Третього не дано.

Варто зазначити, що один з мажоритарних кандидатів, який називає себе опозиційним характерно відповів на запитання журналіста: «Як, на чиїй стороні ви будете голосувати, коли потрапити до Верховної Ради?», відповідь була: «Ситуативно». Вже з цієї відповіді зрозуміло, з якою метою ця людина йде до парламенту. Бо відповідь справжнього опозиціонера – однозначне голосування «за»: імпічмент президента, звільнення Юлії Тимошенко та всіх політичних в’язнів, повернення єдиної державної мови, прийняття закону про відкликання народних депутатів, позбавлення недоторканності всіх народних депутатів, суддів, Президента.

– На минулому тижні ви організовували брифінг з приводу порушень на ОВК області. Про що саме йшла мова?

– Йшла мова про початок тотальної фальсифікації режимом Януковича. У ЦВК з порушеннями відбулося жеребкування, в результаті якого було обмежено присутність опозиційних партій в ОВК. В ніч з 18 на 19 вересня в окружних виборчих комісіях Тернопільської області почали порушувати закон. Про це свідчать дії щодо протиправної реєстрації кандидатур до складу дільничних виборчих комісій. Всі 42 пусті папки (або ж папка містила від 20 до 50 заяв кандидатів у члени ДВК) на реєстрацію принесли до ОВК з райдержадміністрацій близько 23 години ночі. Сумно констатувати, але серед папок політичних сил фігурували не лише провладні, але й папки від парій \”Наша Україна\”, УНП, мажоритарного кадидата від УДАРу – Петровського та інших псевдоопозиційних партій і кандидатів, які асоціюють себе з опозицією. В цих папках навіть було вказано дані людей, яких вже немає в живих. Це було зроблено для того, щоб серед такої кількості партій обмежити присутність представників «Батьківщини» та «Свободи» у дільничних виборчих комісіях.

Порушується цей недолугий виборчий закон, який сама ж провладна коаліція прийняла у Верховній Раді, на кожному кроці. Але ми, наші представники у ОВК та ДВК роблять все, щоб припинити порушення, відстояти чесне волевиявлення громадян.

Так, для прикладу, в ОВК Тернополя, завдяки спільним зусиллям представників «Батьківщини» та «Свободи», 10 партіям відмовлено у реєстрації кандидатів у члени ДВК через порушення при подачі документів. Я звернувся до правоохоронних органів, які згідно закону мали б притягнути до відповідальності керівника ОВК, який допустив порушення виборчого законодавства, перевищив повноваження, але моє звернення досі ігнорують. Зате, я хочу переконливо заявити, коли політична ситуація в країні зміниться, кожен, хто брав участь у виборчих фальсифікаціях понесе заслужене покарання.

Я б хотів звернутися і до представників засобів масової інформації, особливо місцевих інтернет-сайтів, які «сліпо» виконують замовлення представників партії влади – обливають брудом Об’єднану опозицію та її мажоритарних кандидатів. Вкотре наголошую, що такими діями представники четвертої влади допомагають становленню диктатури сім’ї Януковича.

– Яке майбутнє чекає наш край та державу після 28 жовтня?

– До виборів залишилося менше місяця, тобто не так багато часу для роздумів. Тому, я прошу жителів нашого краю зважити та ще раз проаналізувати ситуацію і відповісти на одне питання: «Мій голос за владу, чи опозицію – за Януковича, його сім’ю, оліргахічні клани чи за Тимошенко, Луценка, Гриценка, партії «Батьківщина», РУХ, «Свобода» та інших справжніх опозиціонерів?» Відповідь на це запитання є відповіддю на питання, яке майбутнє чекає Україну після виборів.

Нагадаю, що на Тернопільщині від Об’єднаної опозиції ВО «Батьківщина» та партії ВО «Свобода» висунуто п’ять єдиних кандидатів. Від Об’єднаної опозиції в 165-му окрузі (з центром у м. Зборів) представляю Володимира Бойка, в 166-му (центи м. Теребовля) — Михайла Апостола.

Закликаю жителів нашої області не бути байдужими, а 28 жовтня прийти на свої виборчі дільниці та підтримати «Батьківщину», «Свободу» та наших мажоритарних кандидатів. І зробити це виключно для того, щоб більше не жаліти за свій вибір, не розчаровуватися, а наступного дня прокинутися у новій, європейській та демократичній Україні.