Виборче беззаконня

\”…влада розраховує на результат, який намагається отримати за рахунок фальсифікацій, маніпулювання та адміністративного ресурсу…\”

– Відповідно до термінів, встановлених Законом України «Про вибори народних депутатів України», завершився процес формування дільничних виборчих комісій. Але це аж ніяк не означає, що всі вони сформовані із підготовлених, із відповідним досвідом роботи членів комісії.

Попри вдавані бажання Президента мати чесні і прозорі вибори до Парламенту, уже з самого початку їх проведення практика підтверджує зовсім інше: влада розраховує на результат, який намагається отримати за рахунок фальсифікацій, маніпулювання та адміністративного ресурсу. Такі якості ведення виборчого процесу особливо помітні були під час формування складу ДВК. Адже виконавчі органи влади у цьому процесі замінили виборчі штаби Партії регіонів і її сателітів – і саме для окружних виборчих комісій готувалися подання кандидатур на члени ДВК більш як від 40 суб’єктів виборчого процесу. Оскільки, нібито, бажаючих працювати в комісіях виявилося майже стільки, скільки виборців на окремих невеликих дільницях – то й з’явилися в поданнях «двійники», «трійники», а подекуди – одна людина подавалася навіть від чотирьох суб’єктів подання. І такі «популярні» у нас виявилися партії як Союз анархістів України, «Віче», Русь Єдина, Українська національна Асамблея, партія «Братство» – і таких декілька десятків – про існування яких ніхто й не здогадувався. І парадокс – жителі району, зрештою, як і області так охоче давали згоду на роботу в комісіях від таких партій. А якщо серйозно, то такою технологією влада намагалася позбавити представництва в дільничних виборчих комісіях опозиційних політичних сил і мажоритарних кандидатів в народні депутати, які є суперниками для провладного кандидата.

Подання в окружні виборчі комісії від таких політичних сил не відповідають вимогам закону, бо більшість кандидатур, внесених у них, потрапили туди без  відома і особистої згоди людей. Як не цинічно, але серед них є навіть покійники, які за злою іронією, відповідно до квотних вимог, потрапили до керівного складу комісій.

Правда, в Збаразькій окружній виборчій комісії в/о №164 вдалося добитися, аби підготовлені і подані із порушеннями законодавства подання від більш як 20 таких партій не були зареєстровані. Ще від трьох таких партій-сателітів Партії регіонів, після перевірки були виключені, рішенням окружної комісії під час затвердження персонального і керівного складу ДВК.

А ось Зборівською окружною виборчою комісією в/о №165 членами дільничних комісій в Раславці, Ст. Олексинці, Хотовиці тощо стали жителі міста Кременця, Почаєва без вказаної навіть їх адреси, телефону. Причому кількість членів комісій із Кременецької округи по деяких дільницях становить половину, а то і більше від загального складу. Згоди на роботу у вищенаведених дільничних комісіях ці люди не давали.

Такий стан справ доведеться терміново виправляти окружним виборчим комісіям. І вони змушені будуть це зробити.

Загалом же, дії тих, хто готував такі подання кандидатур до складу ДВК підпадають під статтю Кримінального кодексу України – як фальсифікація виборчих документів. Адже кожна людина, прізвище якої міститься в такому поданні, повинна була надати письмову згоду на участь у роботі комісії і додати копію паспорта громадянина України.

Заяви від них сфальсифікували, а база копій паспортів надана якоюсь державною установою, яка ними володіє.

Тому я, як депутат районної ради, звернулася до прокурора Кременецького району із долученням більш як 10 заяв від громадян, якими вони підтвердили, що без їх відома і згоди вони були включені у виборчі комісії від таких політичних партій: «Соціально-екологічна партія – Союз «Чорнобиль Україна», Союзу анархістів України, «Справедливої України», Зелених, Демократичної партії Угорців України і т.д.

Окремо в моєму зверненні йдеться про покарання та притягнення до відповідальності тих осіб, що сфальшували заяву від померлої людини і де взялася копія її паспорта, як і всіх інших громадян…  Переконана, що не сьогодні, завтра, але через один-два місяці чи через рік, всі порушники – провладні посіпаки відповідатимуть за незаконні та аморальні дії.

Керівник депутатської фракції \”Батьківщина\”

Кременецької районної ради

Світлана Федишина