Анатолій Гриценко: «Хто вірить у Бога, не продасть свій голос і не вкраде чужого»

Скільки в Україні опозицій, як визначити виборцю, де кандидат від влади, яким чином вберегти новообраний парламент від «тушкування»? На ці та інші запитання відповів народний депутат України, третій номер виборчого списку Об’єднаної опозиції ВО «Батькіщина» Анатолій Гриценко, котрий сьогодні 9 жовтня перебуває на Тернопіллі.

В рамках передвиборчого турне Анатолій Степанович зустрівся з жителями Підгаєцького та Бережанського районів, виступив в ефірах тернопільського регіонального телебачення та радіо. Народний депутат пояснив, що основне завдання опозиційних політиків на сьогодні доносити до людей правду, розставляти чіткі грані між владою та опозицією – між прокремлівським та проєвропейським майбутнім України.

На переконання Анатолія Степановича, Тернопільщина завжди була політично свідомою та патріотичною областю, тому з болем озвучив інформацію про можливий підкуп виборців, як один з найвірогідніших елементів брудної технології партії влади. Політик закликав жителів краю залишатися вірними своїй совісті, вірними давнім ідеалам патріотичного галицького краю в прагненні кращого майбутнього для Тернопільщини та України, вірними християнським традиціям, які виключають зраду та продажність.

\"\"

У містах Бережани, Підгайці та селищі Нараїв,  Анатолій Гриценко представив місцевим громадам єдиного кандидата округу №165 від Об’єднаної опозиції ВО «Батьківщина» Володимира Бойка.

— Представники опозиції відвідують багато населених пунктів, великих і малих. Ви — не виняток. Тому цікаво дізнатися, чим вирізняється Тернопілля в політичному плані?

— Так, ми робимо акцент на зустрічах із людьми в невеличких містах, селах, куди рідко хто доїжджає. Адже на центральні телеканали нам прорватися майже нереально. Там 90 відсотків ефірного часу займає влада, а якщо опозицію згадують, то в такому ракурсі, що краще б не згадували. Коли я раніше приїжджав на Тернопільщину, то бачив, який страшенний запит на об’єднання йшов від людей. І нині відчуваю, що жителі області позитивно сприймають консолідацію восьми політичних партії навколо «Батьківщини» та координацію спільних дій. Тернопілля найбільш гостро переживає проблему безробіття, чутливіше до рішень влади, які торкаються національної складової України — нищення мови, культури, перекручування історії.

— Ви згадали про об’єднання опозиції. Але чому тоді йдуть у парламент кілька опозицій?

— Опозиція не розділилася. Вона об’єдналася під прапором «Батьківщини». Якщо на попередніх виборах у бюлетенях стояли прізвища восьми кандидатів, то зараз — один. Також ми погодили кандидатів зі «Свободою» і замість 9 кандидатів у деяких округах маємо одного. Тепер щодо інших опозицій. «Наша Україна» — хіба це опозиція? Ющенко — це опозиція? Він сидить на президентській резиденції за державний кошт уже третій рік, незаконно. Звідти виходить і починає розповідати, що «Батьківщина» — це проект Кремля. Тоді знову повертається до себе в резиденцію. Яка ж це опозиція? Скоріш за все, це Ющенко проект Кремля, який нині працює на Януковича, допомагаючи йому провести кількох кандидатів у новий парламент.

— Як у такому випадку перевірити опозиційні партії на справжність?

— Поставте кандидатам і партіями прості питання: чи проголосують вони за дострокове зняття Януковича з поста президента в порядку імпічменту? «Батьківщина» і «Свобода» сказали «так», ми письмово це затвердили. Друге – чи проголосують кандидати і партії за конфіскацію Межигір’я і повернення його державі. Все. Як тільки починається невизначеність у відповідях — оце і покаже вам справжніх опозиціонерів. Я дуже хочу почути відповіді на ці запитання від Віталія Кличка і Наталії Королевської, але поки що не чув. Саме той, хто насмілиться підняти голос проти Януковича особисто, — це опозиція.

— Як новообраному парламенту і нинішній опозиції вберегтися від нових «тушок»?

— До прийняття відповідного закону депутатам треба підписати публічний акт присяги у присутності кількох десятків камер і журналістів. Також ми зобов’язалися проголосувати за закон про відкликання депутата. Відповідний пункт передбачає: як тільки нардеп вийшов з фракції політсили, під прапором якої він увійшов у парламент, то одразу складає мандат. Депутат має знати, на що він йде.

— Кандидати від Об’єднаних сил опозиції на Тернопіллі — що ви можете про них сказати?

— Всі, хто затверджені з’їздом, хто склав письмову присягу, зобов’язалися увійти у фракцію «Батьківщина», не стати «тушкою», прийняти закон про відкликання депутата, а також голосувати за імпічмент Януковичу. За це я підтримую кандидатів. Вони проявили сміливість стати опозиціонерами у нинішній час. Звісно, щодо них владою застосовуються  неабиякі брудні виборчі технології, провокативні чутки, адже ці люди є сильними опонентами та достойні перемоги на своїх округах. Я закликаю жителів Тернопільської області підтримати Володимира Бойка на округу №165 (з центром у м.Зборів) та Михайла Апостола – округ №166 (з центром у м. Теребовля).

— Нині багато українців зневірилося в політиках, зневірилося у можливості вибору. Багатьох беруть підкупом, залякуванням. Як діяти в цих ситуаціях?

— Нехай це прозвучить пафосно, але все одно хочу звернутися до людей та їхнього християнського почуття: той, хто вірить у Бога, не продасть свій голос і не вкраде чужий. Я ще не зустрічав людей, які готові голосувати за партію влади. Бо нормальна людина хоче жити в нормальній країні, а не в бандитській, де правоохоронні органи співпрацюють із бандитами, де бізнес, який піднімається на ноги, одразу оббирають. Не вірте опитуванням і рейтингам. Як людина, яка знає цю систему із середин, хочу сказати: опитування справжнє тоді, коли процент відмови респондентів від інтерв’ю не перевищує 30 відсотків. Зараз він перевищує 50. Люди або бояться відповідати на питання, кого вони підтримують, або не хочуть. І це логічно в нинішній час. Користаючись цим, влада нав’язує нам стереотипи, шаблони, показує, що в людей начебто немає вибору. Реальне опитування відбудеться 28 жовтня, в цю символічну дату — 68-у річницю визволення України від фашистських загарбників. Вибір у людей насправді є: або це влада (Партія регіонів, комуністи, так звані «треті сили», самовисуванці…), або опозиція («Батьківщина» і «Свобода»).

P.S. Ефір за участі Анатолія Гриценка відбудеться сьогодні, 9 жовтня на Тернопільському обласному державному телебаченні о 18 годині 40 хв. та на телеканалі ТВ-4 о 21.25 год (повтор: 11.10 о 21.25 год. та 14.10 о 8.00 год.).