Сергій СОБОЛЄВ: «Землі України хочуть віддати в руки кільком провладним родинам»

Які реальні цифри ховаються за заявами влади про стабільність, про стан української економіки, чому банкрутують вітчизняні підприємства і що буде робити Об’єднана опозиція «Батьківщина» в новому парламенті? Про це під час зустрічей із виборцями Тернопілля розповів народний депутат України, представник Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Сергій Соболєв.

— Верховна Рада — це наявність парламентських більшості і меншості. Нині в більшості перебувають «регіони», комуністи, «литвинів ці». І ми спостерігаємо провал економічної та соціальної політики, які за допомогою більшості у Раді проводить Партія регіонів. Майже щомісяця нам звітували про зростання промислового виробництва, ВВП, виконання бюджету. І напередодні виборів ми дізнаємося, що всі показники виявилися фальшивими. ВВП в мінусах, багато заводів або зупиняються, або на межі зупинки.

За словами Сергія Соболєва, цю ситуацію спричиняє тиск, законодавчий і фінансовий, на всі галузі життя країни, насамперед промислову.

— Ви знаєте, чому зупинився ряд заводів, які працюють на електроенергії? Виявляється, що пан Ахметов продає за кордон українську електроенергію на 30 відсотків дешевше, ніж вітчизняним промисловим підприємствам — по 60 копійок за кіловат-годину. При уряді Тимошенко щороку в бюджет за експорт електроенергії надходило 190 мільйонів доларів. Нині цифра становить лише 108 тисяч!

Народний депутат переконаний — країну доводять до того, аби передати перспективні об’єкти у приватні руки.

— Уже виставили на приватизацію «Укрзалізницю», порти. Я не знаю, що ще залишиться державного в Україні. Хіба що земля. Але й до неї уже тягнуть руки. Нині через вибори відклали закон про мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Насправді, після 28 жовтня провладна більшість хоче проголосувати за закон про продаж землі. 86 відсотків громадян України категорично проти прийняття закону, яким дозволять продавати землю. Та хто їх чує?, – наголосив Сергій Соболєв. – Коли Партія регіонів голосувала за це рішення, то чи думала вона про те, що з першого січня 2013 року вступлять у дію товарно-грошові відносини, згідно з якими можна землю чи пай закладати в банк без згоди його власника. Відповідного пункту в договорі про те, що подібні дії без згоди власника є неприпустимими, немає. Чи розумів хтось із депутатів провладної більшості, що з першого січня 2013 року можна власника землі зробити боржником, отримавши в адміністрації за хабар потрібні довідки? Фактично, у нас із 1 січня наступного року почнуть відбирати землю

Саме тому, за словами політика, одним із ключових питань Об’єднаної опозиції «Батьківщина» є негайне ухвалення закону про мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.

— Жодні внесення змін до відповідних законів не допоможуть. В іншому випадку станемо країною, в якій п’ять-десять родин скуплять усі родючі землі, а селянин стане ніким у селі, – зазначив народний депутат.

Сергій Соболєв охарактеризував перші і найважливіші кроки Об’єднаної опозиції «Батьківщина» у новому парламенті:

— Ми повинні ухвалити низку першочергових законів: щодо імпічменту президента, відкликання народного депутата (що дасть змогу контролювати владу), скасування пенсійної реформи і внесення нашого пакету законів, скасування рішення щодо розпродажу земель, закону про мови, звільнення політичних в’язнів. 28 жовтня настане перелом у житті України. Або це відбудеться у мирний спосіб, через вибори, або країна змушена буде по-іншому вирішувати ці питання.

Сергій Соболєв попросив жителів області не допустити найгіршого розвитку післявиборчого сценарію, до якого можуть привести фальсифікації та провокації виборчого процесу, підкуп та масова неявка громадян. А також закликав підтримати мажоритарних кандидатів від опозиції: Володимира Бойка (округ №165), Михайла Апостола (округ №166) та Івана Стайка (округ №167), а також проголосувати за ВО «Батьківщина» – №19 у виборчому бюлетені.