Кінець казкам про стабільність

Коментар до офіційних даних Державної служби статистики України

Янукович з Азаровим обдурили українців, коли розповідали казки про цінову, валютну і тарифну «стабільність» в Україні після парламентських виборів.

Пройшло лише два тижні після «свята демократії», як передвиборчий популізм влади вже почав вилазити громадянам боком – у Києві подорожчали соціальні сорти хліба на 17% (як правило, слідом зростають ціни і в регіонах), долар перетнув психологічну позначку 8,3 гривні, а Нацкомісія, що регулює вартість комунальних послуг, пропонує їх підвищення на 40%.

І все це – на фоні стабільного погіршення всіх економічних макропоказників держави.

Офіційні дані  щодо економічної ситуації в Україні після виборів:

Державна служба статистики України зафіксувала також чергове істотне падіння обсягів промислового виробництва, яке у вересні 2012 року скоротилося на 7,0% порівняно звереснем 2011 року. При цьому, порівняно з попереднім місяцем падіння промвиробництва склало 2,6%. Як відомо, у серпні 2012 року відповідно до серпня минулого року цей показник скоротився на 4,7%, а порівняно з липнем 2012-го – на 1,8%. Загалом, у січні-вересні 2012 року порівняно з січнем-вереснем 2011 року промвиробництво зменшилося  на 1,2%.

Як повідомив НБУ, Валовий зовнішній борг України у другому кварталі 2012 року збільшився на 1,6%, або на 2,071 млрд дол. і на 1 липня 2012 р. становив майже 129 млрд. дол., (128,955) що складає 74% від ВВП. За перше півріччя 2012 року він виріс на 2,2%, або 2,719 млрд. дол.

Державний і гарантований державою борг України на 30 вересня 2012 року, за даними Мінфіну становив 491.9 млрд. грн., або $62млрд. (+56%, порівняно з початком 2010 р. – 317,9 млрд. грн.). У січні-вересні 2012 р. цей показник збільшився на 4,7%, або на 2,8 млрд. дол., з 59,2 млрд. дол. на кінець 2011 р.

Загальний державний борг (зовнішній + внутрішній) України на 30 вересня 2012 року становив 395,8 млрд. грн. або $49,3 млрд. (+72%, порівняно з початком 2010 р. – 227 млрд. грн.). З початку року держборг виріс на 37,14 млрд. грн.. (10,4%), в т.ч. у третьому кварталі – на 21 млрд. грн. (5,6%).  Водночас, Мінфін прогнозує, що до кінця 2012 року загальний держборг зросте ще більше – до 404, 1 млрд. гривень.

У вересні, за даними Держкомстату, продовжилась тенденція до зниження середньої заробітної плати в Україні – в порівнянні з серпнем-2012 вона зменшилась ще на 0,3%, або на 9 грн. — до 3064 грн. в місяць. У серпні середня зарплата знизилась у порівнянні з липнем (3151 грн.) на 78 грн. (-2,5%) і становила 3073 грн.

Україна збільшує торговий \”мінус\”. За 9 місяців 2012 року імпорт товарів перевищив експорт на 11,47 млрд. доларів. Про це йдеться у повідомленні Держстату. Протягом січня-вересня 2012 року сальдо торгівлі товарами погіршилося на 1,89 млрд. доларів порівняно з січнем-вереснем 2011 року (у січні-вересні 2011 року негативне сальдо становило 9,59 млрд. доларів).

Від\’ємне сальдо зовнішньої торгівлі за січень-серпень 2012 року становило $10 млрд. 100 млн.

За даними Мінфіну, дефіцит держбюджету України за січень-вересень 2012 р. склав 24,1 млрд. грн. Таким чином, у порівнянні з ситуацією за 9 місяців 2011 р. (дефіцит в 8,2 млрд. грн..), цей показник збільшився у 3 рази.

Золотовалютні резерви НБУ також продовжують скорочуватись. У жовтні вони зменшилися ще на 8,4% – до 26,812 млрд. доларів, повідомляє Держкомстат. Загалом, за січень-жовтень поточного року резерви знизилися майже на 16%, або на 4,983 млрд. доларів (з 31,795 млрд. доларів). У вересні, порівняно з липнем, золотовалютні резерви скоротилися на 2,5% – до 29,255 млрд. доларів.

Вся відповідальність за нинішнє погіршення соціально-економічного становища громадян лежить виключно на олігархічно-кримінальному режимі Януковича.

Першочергове завдання опозиції у новій Верховній Раді прийняти закони, які максимально пом’якшать наслідки антинародної політики нинішньої влади.

Андрій ПАВЛОВСЬКИЙ,

народний депутат України (\”Батьківщина\”)