Василь Деревляний: «Першочергове завдання для мене, Бойка та Апостола є вирішення питання заборгованості заробітних плат для працівників бюджетної сфери Тернопільщини»

Про післявиборчі плани та перспективи, політичну ситуацію на Тернопільщині розповів 30 листопада в ефірі Тернопільського обласного державного телебачення народний депутат України, голова Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина» Василь Деревляний.

— Вибори закінчилися і що буде далі? Наскільки ви задоволені їх результатом?

— Вибори завершилися і я хочу вкотре наголосити, що наша політична команда працюватиме, як і обіцяла перед виборами, на благо краю та його жителів.

Варто зазначити, що для влади та її сателітів на Тернопільщині результати парламентських виборів є дуже несподіваними, адже прогнози куплених рейтингів та політологів не справдилися. Наше об’єднання та спільна боротьба опозиційних політичних сил не дозволили реалізувати заплановані масштабні фальсифікації, підкуп та провокації під час виборчої компанії на теренах краю. Це об’єднання було не декларативним а реальним і результативним кроком. Відкинувши політичні амбіції, минулі образи, Об’єднана опозиція ВО «Батьківщина» та партія ВО «Свобода» фактично спільно йшли на вибори, не поборювали один одного, допомагали, підтримували і співпрацювали між собою, саме тому і перемогли на всіх округах в області. Тернопільщина – єдина область в Україні, де на всіх п’яти округах перемогу здобули всі представники від опозиції (три від «ВО Батьківщина» та два від «ВО «Свобода»), де не пройшов жоден висуванець від влади чи її сателітів. Ми задоволені результатом парламентських виборів на теренах нашого краю, адже окрім п’яти округів, опозиційні сили отримали понад 70% – за партійні списки. Я вкотре хочу висловити подяку жителям Тернопільщини за підтримку опозиційних політичних сил та наших кандидатів.

— Чи не вперше Тернопільщину у парламенті представлятиме така кількість народних обранців?

— Однозначно, я дуже задоволений та пишаюся тим, що всі наші кандидати здобули перемогу, а ще більше тим, що новообрані депутати є жителями Тернопільської області. Висуванців нашої партії ВО «Батьківщина» Михайла Апостола та Володимира Бойка називали незнаними і непрохідними. Мене у місцевих та всеукраїнських ЗМІ постійно критикували за підтримку цих кандидатів, звинувачували у тому, що я висунув завідома непрохідних, щоб посприяти перемозі кандидатів від партії влади. Але сьогодні, коли Бойко та Апостол перемогли, все стало на свої місця. Хочу зазначити, що цим хлопцям перемога далася не легко, адже саме проти них з боку політичних опонентів було вилито найбільше бруду та наклепів. Володимир Бойко в рамках передвиборчої компанії обійшов усі населені пункти свого округу, Михайло Апостол від ранку до пізнього вечора проводив зустрічі з своїми виборцями. Так само працювали і кандидати від «Свободи». Завдяки плідній праці та взаємодопомозі на округах ми здобули перемогу. Тепер наше завдання: захищати свій край у парламенті, змінювати на краще ставлення до Тернопільщини в вищих ешелонах влади. Для кожного з нас – новобраних депутатів від Тернопілля, повсякденна робота продовжується – робота на благо своїх виборців.

— Чи визначилися, в яких комітетах будете працювати?

— Попередньо визначилися. Ми намагалися обрати ті комітети, в яких можна було б вирішити найактуальніші проблеми нашої області. За час виборчої компанії, під час спілкування з жителями краю, ми почули чимало проблем, з яких найболючішими виявилися: проблеми дорожнього покриття, сполучення сіл та селищ з містами, райцентром, коли рейсовий автобус ходить один раз на тиждень, а то й рідше. Тому, хтось із нас буде в комітеті місцевого самоврядування, в аграрному комітеті, а також транспорту та зв’язку.

Хоча, всі комітети є важливими, адже усі галузі нашої області мають свої проблемні питання. Не залежно в якому комітеті ми будемо працювати, через своїх партійців у інших комітетах, ми будемо намагатися вирішувати проблеми Тернопільщини та її жителів. Саме так я працював у цьому скликанні, захищаючи інтереси всіх верств населення (пенсіонерів, чорнобильців, дітей війни, афганців, бюджетників) і всіх галузей господарювання. Ця практика буде продовжуватися у новому парламенті.

— Юлію Тимошенко так як і Юрія Луценка не допустили до цієї виборчої компанії. З-за ґрат Тимошенко вдавалося бути в курсі виборчої компанії?

— Ще у передвиборчий період Юлія Володимирівна брала активну участь у підготовці передвиборчої Програми Об’єднаної опозиції ВО «Батьківщина». Нагадаю, що саме вона була ініціатором самого об’єднання та співпраці опозиційних політичних сил і протягом виборчої компанії давали ті чи інші вказівки була і є в курсі усіх подій. На превеликий жаль чинний режим, супроти закону, моралі та здорового глузду не допустив Тимошенко та Луценка до виборів, продовжує утримувати у в’язниці та нищити політичних в’язнів.

Днями у Юлії Володимирівни було День народження. Вже другий рік поспіль партійці «Батьківщини» з усіх куточків України, в тому числі з Тернопільщини їздять до Харкова. День народження – це таке більш сімейне, родинне свято, але День народження Юлії Тимошенко – свято, яке набрало Всеукраїнського масштабу, яке гуртує під стінами Харківської в’язниці та лікарні, де нині перебуває наш лідер, її прихильників з усіх областей України та іноземних держав. На Тернопільщині партійці «Батьківщини» у День народження Юлії Тимошенко зранку йшли до храму, запалювали свічки, молилися за її здоров’я та якнайшвидше визволення та направляли вітальні телеграми на адресу колонії. А ввечері активісти молодіжної організації «Батьківщина молода» запустили в небо повітряні ліхтарики червоного кольору у формі серця. Самі червоні серця символізували єдність та відданість партійної команди, а вільний політ – прагнення волі для лідера опозиції та боротьбу за її визволення. Нагадаю, що нашим першочерговим завданням у новому парламенті є звільнення політичних в’язнів, а передусім Юлії Тимошенко, і ми все для цього зробимо.

— Чим більше є представників від Тернопільщини – тим на більші результати будуть очікувати виборці. Як будете виконувати обіцяне?

— Вкотре наголошу, що як ми й декларували, першочергові кроки Об’єднаної опозиції ВО «Батьківщина» у новому парламенті: звільнення політичних в’язнів, повалення провладного режиму – узаконення процедури імпічменту президента, ухвалення закону про особисте голосування для викорінення «кнопкодавства» у стінах парламенту, прийняття закону про відповідальність депутата для унеможливлення «тушкування», а також скасування усіх законопроектів, прийнятих попередньою антиукраїнською більшістю, які суперечать Закону, Конституції, нівелюють права та інтереси українців. Оскільки опозиційні сили не матимуть більшості, втілити в життя ці обіцянки буде не просто. Але з такою кількістю у понад 180 депутатів вони нас не переможуть і ми будемо боронити кожне рішення на користь української нації.

Що ж стосується проблемних питань нашої області, то я ніколи не самоусувався від їх вирішення. Для прикладу сьогодні Тернопільщина має дуже серйозну проблему. Коштів для виплати заробітніх плат працівникам бюджетної сфери, а також для оплати за енергопостачання бюджетних установ в області не вистачає. Ми разом з Володимиром Бойком та Михайлом Апостолом одразу ж після прийняття присяги направимо звернення до прокуратури аби вирішити цю проблему, а також змусити місцевих можновладців відповідати за всі порушення та недоопрацювання перед законом.

До слова, деякі проблеми наших краян вдалося вирішити ще в процесі виборчої компанії. Ще під час проведення передвиборної агітації жителі сіл Крутнів, Лопушне, Розтоки та Ридомиль Кременецького району порушили перед Володимиром Бойком питання щодо завершення газифікації їхніх населених пунктів. На той час склалась така ситуація, що підвідний газопровід вже було прокладено, завершено було й прокладення мережі між житловими будинками в селах. Однак через зволікання чиновників, жителі сіл не могли дочекатись блакитного палива. Спільно з головою Кременецької районної організації партії «ВО «Батьківщина» Федишиною Світланою ми в терміновому порядку вивчили це питання. Після мого депутатського звернення до Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, було з’ясовано, що для налагодження газопостачання потрібно було всього лиш доповнити Кременецькому ВПРГ ліцензійний перелік населеними пунктами: с. Крутнів, С. Лопушне, с. Розтоки, с. Ридомиль Кременецького району. У зв’язку із цим 8 жовтня 2012 року в Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ) мною направлено звернення, в результаті розгляду якого вже 16 жовтня у формі відкритого слухання проведено засідання НКРЕ, на якому було розширено територію ліцензійної діяльності. Таким чином, підключення сіл Крутнів, Лопушне, Розтоки та Ридомиль Кременецького району до газопостачання повинно завершитись найближчим часом.

— Тільки-но завершилися вибори до парламенту, як на порядку денному в області постало питання нових виборів до Тернопільської обласної ради. Прокоментуйте це питання?

— В силу певних обставин, а зокрема через масштабні фальсифікації та порушення виборчого законодавства в 2009 році, наша політична сила не є представленою в даному складі Тернопільської обласної ради. Сьогодні перед Тернопільською обласною радою дійсно постало питання перевиборів. Передусім тому, що діюча рада не відображає реального волевиявлення жителів області, які на парламентських виборах понад 70% голосів віддали за опозиційні партії. Лідируючу позицію зайняла «Батьківщина». Окрім того, що на останньому засіданням обласна рада не спромоглася обрати голову, а протягом усієї каденції відзначилася незлагодженою роботою, неспроможністю приймати ті чи інші важливі рішення, працювати в інтересах жителів області.

В даний час я б порадив опозиційним політичним партіям, представленим у обласній раді, не забувати своїх обіцянок, не зраджувати виборцям та однодумцям – не домовлятися з владою та так званими «псевдопатріотами», які під час виборчої кампанії до Верховної Ради працювали по вказівці режиму Януковича проти опозиції.

Тернопільська обласна організація ВО «Батьківщина» не боїться чергових виборів і має достатньо гідних та порядних людей, які могли б представляти партію в обласній раді та працювати виключно на благо Тернопілля та своїх краян.