Василь ДЕРЕВЛЯНИЙ: «Відповідальність за дії в обласній раді прислужників режиму Януковича разом зі «Свободою» ми нести не будемо»

З Василем Деревляним ми розмовляли того дня, коли Тернопільська обласна рада намагалася обрати нового голову. Він був спокійним і впевненим, адже за результатами цьогорічної виборчої кампанії «Батьківщина» здобула перемогу в усіх округах області, тим самим повернувши собі лідерську позицію в нашому краї.

Ще під час виборів Василь Тимофійович висловлював думку про те, що кандидати від опозиційних сил переможуть у всіх округах, але тоді в це мало хто міг повірити.

Цього ж дня у партійному офісі «Батьківщини» кипіла підготовка до дня народження Юлії Тимошенко. Тож нашу розмову ми розпочали із запитання про те, як опозиція планує звільняти свого лідера з в’язниці.

– Яким є план звільнення Юлії Тимошенко? Що це за референдум, який «затіяла» опозиція? Невже це дієвий інструмент? Бо схоже більше на піар-хід.

– Позицію щодо референдуму нехай аналізує вище керівництво партії. Я не проти таких рішень. Але вважаю, що на нинішній день у парламенту нового скликання є всі інструменти, щоб розпочати боротьбу за декриміналізацію статей Кримінального кодексу, за якими було засуджено Юлію Володимирівну. Наразі у трьох фракціях – «Батьківщини», «Свободи» та «УДАРу» – є 180 депутатів. Ми безперешкодно можемо блокувати роботу Верховної Ради доти, поки оця більшість із режиму Януковича не зрозуміє, що продовжувати практику прийняття антиукраїнських законів їм тепер ніхто не дозволить. Тепер вже не та ситуація, яка була в парламенті шостого скликання, де виключно «Батьківщина» стояла на трибуні і більше нас ніхто не підтримував – сміялися з лівого боку, посміхалися з правого. А тим часом у нас не було достатньої кількості депутатів, щоб протистояти фракції Партії регіонів. Сьогодні ж інша ситуація: і їх, і нас є по 180 чоловік. Тому вони ніколи не переможуть. Але треба з самого початку порушувати в Раді принципові питання. Тож якщо ми задекларували звільнення Тимошенко як своє першочергове завдання, то повинні його виконати. Я вважаю, що до парламенту треба заходити, приймати присягу, а далі починати втілювати у життя це завдання без будь-яких обирань голови та вирішення інших питань другорядного характеру. Зволікати більше не можна, адже режим Януковича робить все, щоб знищити Тимошенко в тюрмі.

– У вас є план звільнення лідера опозиції з тюрми чи ви просто хочете відправити її на лікування?

– Спочатку ми повинні її звільнити. Однозначно, що здоров’я в неї є вкрай поганим і далі їй потрібне буде серйозне і, можливо, довготривале лікування. Адже ці знущання, катування безслідно не проходять.

– Ви маєте на увазі звільнення Тимошенко за будь-яку ціну? Чи будете ставити вимогу, щоб це звільнення було таким, яке дасть їй змогу брати участь у наступних виборах Президента України?

– На сьогодні депутати наших трьох фракцій мають усі можливості, щоб від самого початку роботи Верховної Ради сьомого скликання домогтися у законний спосіб прийняття необхідних змін до КПК, які дадуть можливість звільнити Юлію Володимирівну. І, однозначно, дати можливість їй брати участь у президентських виборах 2015 року.

– Тимошенко залишається найбільшим опозиційним лідером в Україні. Адже саме на її іміджі виграла Об’єднана опозиція. Хоча зараз у вас офіційно вже інший лідер – Арсеній Яценюк. Чи не бачите ви суперечності в такій ситуації?

– У нас немає декількох лідерів. Єдиний лідер Об’єднаної опозиції – Юлія Тимошенко. Пройшовши цю виборчу кампанію, я особисто від інших лідерів не чув, що вони ставлять себе вище від Тимошенко. Однозначно, є якісь надумані речі, і вони постійно розкручуються у засобах масової інформації, щоб опозицію посварити. Мовляв, хтось вище ставить себе від Юлії Володимирівни. Скажу так: цього ніхто не робить. Всі її поважають, і наші очільники визнали, що її дуже бракувало на цих виборчих перегонах.

– Скоро розпочнеться передвиборча президентська кампанія. Чи зможуть три опозиційні сили, які представлені в новій Верховній Раді, домовитися про єдиного кандидата?

– Якщо для кожної з наших політичних сил на першому місці стоятиме доля України, завтрашній день нашої держави, то, сподіваюся, ми це зробимо. Коли ж політичні лідери згадають про амбіції, то знову цього не буде. Але я думаю, що попередня президентська кампанія навчила всіх. Через те, проаналізувавши свій програш, ми змогли об’єднатися на виборах до Верховної Ради. І знову ж, підкреслюю, що в це ніхто не міг повірити. Навіть по Тернопільській області наші опоненти, заздрісники та недоброзичливці не могли собі уявити, що Деревляний зможе зійтися з тими політиками, з якими ми конкуруємо останнім часом, і буде боронити рідний край, відкинувши гіркий досвід виборів до обласної ради у 2009 році. Але ми це зробили, бо на нинішній день доля України для нас є головнішою. Ми відкинули усі ті непорозуміння, які були поміж нами, і разом перемогли.

Ніхто не вірив, що ми переможемо у всіх п’яти округах в Тернопільській області. Я був єдиним, хто стояв на такій твердій позиції від самого початку. А це було непросто, адже у виборах брала участь купа мільйонерів, які витрачали величезні кошти на кампанію, все і всіх скуповували. Однак оцей тотальний підкуп не спрацював. Люди дійсно усвідомили небезпеку існуючого режиму, думали про свою долю, своїх дітей, онуків і не піддавалися на подачки – поросят, продуктові набори, гроші за голос.

Мій висновок однозначний – свідомість жителів області серйозно змінилася. Люди побачили, що опозиція є різною, але вона об’єдналася заради перемоги.

Єдине, що я не терплю, коли кажуть, що хтось більш націоналістичний, а хтось менш, що «Батьківщина», мовляв, займає більш ліберальні позиції. Хочу наголосити, що таких ультраправих націоналістичних поглядів, які сповідує «Батьківщина» в Тернопільській області, не має жодна з політичних сил краю. Ми цього не афішуємо, але про це свідчать наші дії.

Спільний похід на вибори був однозначно правильним рішенням. Таким чином ми не просто розповіли нашим громадянам, що любимо Україну, а на ділі це довели, пішовши на поступки нашим партнерам і здобувши перемогу. Наші місцеві осередки працювали на кандидатів від інших партій – від ВО «Свобода», «За Україну!» – всі, як один. І навіть якщо в селах не було осередків тих партій, які мали в цьому окрузі свого кандидата, то працювали наші партійці. Адже було поставлене завдання – спільно досягти перемоги.

Тернопільська область – єдина з усіх областей України, де не пройшов жоден регіонал. Цей результат є спільним надбанням жителів області, Об’єднаної опозиції, об’єктивних ЗМІ, усіх, хто долучився до виборчого процесу.

Хочу підкреслити, що наші громадяни не пошкодують про свій вибір. Жоден із членів партії «Батьківщина» ніколи не продасться і не зрадить. І те, що мене звинувачували перед виборами, що, мовляв, висунув «непрохідних» кандидатів Володимира Бойка та Михайла Апостола, бо вони невідомі і це буде на руку провладним кандидатам, – як бачимо, всі глибоко помилилися. Я переконаний, головне не в тому, щоб висунути «зірку» чи впливового бізнесовця. Потрібно висунути розумну, чесну, порядну людину, щоб вона добросовісно відпрацювала усі три місяці виборчої кампанії – зранку до вечора. Саме так працювали наші кандидати, і тому ми перемогли.

– За час виборів у вас склалися партнерські стосунки з ВО «Свобода». Але відразу після завершення виборчої кампанії ви чітко висловили свою позицію стосовно необхідності дочасних виборів до обласної ради. «Свобода» лише зараз, після невдалого голосування щодо голови облради, заговорила про такий розвиток подій. Вашу ж позицію Олексій Кайда назвав особистою думкою Василя Деревляного, а не позицією партії «Батьківщина». Як ви це прокоментуєте?

– Кожен, хто заявляє про певні речі, мусить робити це відповідально. Якщо таке заявляє член партії «Батьківщина», то це може бути його особистою позицією, а коли ж це робить голова обласної організації партії «Батьківщина», то це вже – позиція партійної організації. І я продовжую стверджувати, що волевиявлення жителів області під час останніх виборів до Верховної Ради у 2012 році не відповідає тому партійному складу депутатів, який зараз є в обласній раді. Ми не повинні перекладати відповідальність на перемовини, що проводяться у верхівці політичних сил, якщо хочемо відстоювати область, працювати на її розвиток, захист людей. І коли так сталося, що 70% жителів області проголосували за партії «Батьківщина» і «Свобода», а в обласній раді на сьогодні є купа регіоналів, єдиноцентристів, уенпістів – сексотів Януковича, які забирали голоси від опозиції на кожному окрузі, то, на мою думку, вони там більше не повинні бути. Ці партійки вкотре показали своє реальне обличчя, довели, що є «шістками» режиму Януковича і добрих рішень на користь Тернопільської області ніхто з них не прийматиме. І я стверджую, що це не лише позиція нашої партійної організації, а й точка зору жителів Тернопілля, яку вони висловили шляхом голосування на парламентських виборах. Але якщо є позиція іншої політичної сили кудись «не йти», то ми не перечимо: будь ласка, обирайте голову, працюйте з тими депутатами, що є, але й несіть в подальшому відповідальність. Бо ми відповідальність за дії прислужників режиму Януковича разом зі «Свободою» нести не будемо.

Діюча обласна рада не показала своєї принципової позиції у багатьох важливих для краю питаннях. Наприклад, коли змінився керівний склад обласної міліції, то прислали до нас на посади 40 нових людей. Чому обласна рада не порушила питання про захист місцевих працівників, навіщо їх потрібно було звільняти на догоду приїжджим? Те ж саме відбулося і в податковій адміністрації. Де була обласна рада? Чому не захистила місцевих людей? А як проявила себе обласна рада, коли губернатор спричинив ДТП, коли масово, практично у кожному районі, високопосадовці з адміністрацій брали участь у земельному дерибані? І таких запитань до теперішнього складу ради дуже багато. Вони навіть не змогли прийняти рішення на захист телеканалу ТВІ! Це нонсенс, що в галичанській області таке питання не проходить, коли його ставлять на голосування.

Хочу підкреслити, що питання дочасних виборів нас все менше цікавить. Ми готові дочекатися 2014 року і не будемо форсувати подій, аби наша позиція не стала приводом для політичних сварок. Сьогодні для нас пріоритетом є всеукраїнський рівень співпраці між нашими політичними силами. Але в області ми зобов’язані були висловити свою позицію.

– Чи буде «Батьківщина» у Верховній Раді відстоювати разом зі «Свободою» рішення про вимогу до ЦВК, щоб та примусила Тернопільську ТВК зареєструвати депутатами обласної ради тих членів партійного списку «Свободи», які займуть місця депутатів, що вибули?

– «Свобода» повинна чітко аргументувати свою позицію: чому вона хоче й надалі працювати з існуючим складом обласної ради? Якщо це буде переконливий аргумент, тоді ми подивимося, яке рішення приймати. Якщо ж лише аргумент, «щоб зберегтися», тоді це не є відповідальною позицією політичної сили.

– Ви будете й надалі очолювати обласну організацію партії «Батьківщина»? Які у вас плани?

– Наразі ми не плануємо проводити звітно-виборної кампанії. Я є головою обласного осередку вже впродовж десяти років. Але ніколи за цю посаду не тримався. Останні рази пропонував замість себе молодших партійців. Однозначно, що цей час я не сидів на місці і готував собі заміну, тому не боюся здавати свою посаду. Вважаю, що триматися «до пенсії» – не правильно, адже в партії завжди має бути нове дихання, «свіжа кров». Але, разом з тим, має зберегтися позиція нашої політичної сили, її незмінний курс.

Зараз я гордий з того, що від нашої партії до Верховної Ради пройшли два нових депутати – Володимир Бойко і Михайло Апостол. Володимир Бойко став депутатом у 27 років, і це дуже хороший показник. Адже дехто мріє стати депутатом у 60 років, і йому не вдається. Результат Володимира Бойка – свідчення того, як, працюючи в партії з молодих років (адже прийшов він до нас відразу після школи), можна досягти успіху. Він не змінював своєї політичної позиції не дивлячись на те, чи був у партії підйом, чи падіння.

– То Ви підготували собі на зміну саме Володимира Бойка?

– Так, я підготував Володимира Бойка. Підготував нових голів до сільських, селищних та районних рад в кожному районі Тернопільської області. Під час виборчої кампанії ми довели, що такої структурованої організації, яку має «Батьківщина» в Тернопільській області, не має жодна з присутніх тут партій.

– Якою є подальша доля Романа Заставного в політичних «розкладах» Тернопільщини, адже ви разом керували штабом Об’єднаної опозиції на цих виборах: на наступних виборах до обласної ради він має шанси очолювати штаб, бути першим номером списку Об’єднаної опозиції або партії «Батьківщина», якщо ви об’єднаєтеся з «Фронтом змін» в одну партію? Чи є в нього перспектива стати головою обласної ради?

– Під час виборчої кампанії ми зробили все, щоб ті тертя, які в нас були з тими партіями, що увійшли до Об’єднаної опозиції, зняти. Але, разом з тим, і ми, й інші поличні гравці переконалися, що «Фронт змін» не є структурованою політичною силою. Ми разом працювали, і Заставний проводив свій агітаційний напрямок роботи. Зараз у нас нормальні стосунки. А щодо обласної ради, час покаже, які в кого складуться плани. Будуть призначені вибори, і ми вирішуватимемо на конференції, хто стане яким номером у списку. Скажу одне: будуть достойні перші номери і достойні кандидати у всьому списку, які ніколи не поступляться інтересами Тернопільської області. Спочатку потрібно, щоб вибори були призначені. Станом на нинішній день цього не сталося, тому обговорювати зараз якісь місця в списку і те, хто стане головою обласної ради, недоцільно.

– В цьому плані у мене принципове запитання: Ви прихильник тієї позиції, що людина, яку висуваєте, повинна бути партійцем однієї політичної сили, а не тією, яка змінювала свої політичні погляди залежно від ситуації. Заставний якраз і є таким політиком, який, змінюючи ряд політичних проектів, дійшов до «Фронту змін». Ви його підтримаєте першим номером списку, маючи таку принципову позицію?

– У списках не буде тих, хто завтра принесуть нам «мінус» своєю компрометацією в минулому. І на таке не треба ображатися, адже це – політика. Ми бачимо, що на кожних виборах весь бруд витягають на світ. Про Деревляного пишуть уже десять років одні й ті ж пасквілі. Люди в це не вірять, але окремі ЗМІ все одно пишуть. Коли на місцевому рівні розгорнеться боротьба, то познаходять усе. І кожен має сказати, що в нього за плечима немає нічого поганого, щоб він список не «потягнув» донизу. Тому складання виборчого списку має обговорюватися таким чином, щоб не привести в цілому нашу команду до зниження рейтингу. Ми робитимемо все, щоб ніколи нікого не образити з тих, хто хоче жертовно, чесно, порядно працювати в інтересах області. А хто ставить собі за мету лише досягнення особистих амбіцій, з тими нам не по дорозі. Амбіції, звичайно, добра річ, але вони мають бути здоровими.

І ще одне. Я і в подальшому буду дотримуватися принципу, що в Тернопільській області очільниками мають бути виключно «свої» кадри. Ця позиція «випила» мені достатньо крові на цих парламентських виборах, але я й надалі буду її відстоювати. І дуже добре, що жителі області підтримали мою думку, адже Тернопільщина здатна виховати, виростити, навчити своїх народних депутатів та інших керівників. Чому нас весь час мають принижувати заїжджі?

– Ваші нові депутати – Апостол і Бойко – не мають досвіду парламентської, законодавчої роботи, не мають відповідної освіти. Вони перемогли з дуже переконливим результатом, але, аналізуючи їхній потенціал, експерти вказують, що це будуть слабкі депутати та законотворці.

– Дуже хибна і помилкова позиція! Професіоналами ще ніхто не народжувався, і за 23 роки в політиці я таких не бачив. Від Тернопільщини були різні депутати, і я ніколи собі не дозволяв оцінювати їхній професійний рівень. Є дуже багато заздрісних людей і ці люди спочатку називали наших кандидатів непрохідними, маловідомими. Тепер, коли вони перемогли, то знайшли інші слова, – що вони будуть не здатні професійно щось робити. Хочу сказати всім, хто так вважає, що вони глибоко помиляються. Володимир Бойко вже роками є моїм помічником – ми спільно готуємо пропозиції до законів і депутатські звернення. Апостол має дуже великий досвід у сільському господарстві, фермерстві. Ми разом працюємо вже багато років. І цей підготовчий шлях вони давно пройшли. Як народний депутат я не є спеціалістом у всіх галузях. І залучаю завжди і місцевих партійців, своїх помічників, і фахових людей, щоб доповнювати законодавство, готувати професійні пропозиції. Я не хочу ображати депутатів цього скликання, але нехай хтось із них похвалиться, що його команда помічників працює так, як наша.

– Чи відбудеться об’єднання «Батьківщини» і «Фронту змін» в одну партію?

– На мою думку, коли цей процес відбуватиметься, назву «Батьківщини» змінювати не потрібно. Адже це вже відомий, сформований бренд, який добре знають люди. Я не думаю, що брати в партію усіх гуртом є доброю ідеєю. Потрібно дивитися, хто ким є і чому до нас хоче приєднатися, як працював на цих виборчих перегонах і яку позицію проти провладного режиму висловлював. З іншого боку, процес об’єднання дасть можливість і нам позбутися свого «баласту», який є бездієвим. А як насправді відбуватиметься об’єднання, покаже час. Ми не проти того, щоб у партію «Батьківщина» вливалися нові сили, але це має бути правильно, без меркантилізму, на користь партії та національним інтересам. Я за такий процес, бо він лише підсилить нашу структуру.

– А лідером нової «Батьківщини» може бути хтось інший, крім Тимошенко?

– Ні. Це моя принципова, незмінна позиція. Наш лідер – це Юлія Володимирівна Тимошенко. Вона була, є і буде лідером партії. Але це не означає, що в команді немає місця для інших людей, які б займали впливові керівні посади.

– На вашу думку, Яценюк погодиться бути першим заступником Юлії Тимошенко?

– Пройшовши разом цьогорічну виборчу кампанію, хочу сказати, що єдина людина з нашої команди, яка об’їздила всю Україну, – це Арсеній Петрович Яценюк. Він був у кожній області. А це не проста робота. Я поважаю його ставлення до виконавчої дисципліни, він добре проявив себе в нестандартних ситуаціях. І коли на нинішній день стоїть питання про вибори керівника фракції у Верховній Раді, я особисто вважаю, що Арсеній Петрович гідно б міг виконувати цю роботу. Але перед початком роботи Верховної Ради сьомого скликання збереться фракція у повному складі і обере одноголосно свого керівника. Що ж стосується партії, я думаю, що він однозначно погодиться бути одним із заступників Юлії Володимирівни. Знаючи його в роботі, вважаю, що він не буде порушувати таких питань, які зможуть дестабілізувати ситуацію в партії. Він вміє поступатися, вміє вибачатися, якщо був не правим, вміє працювати. І це – найголовніше. А коли ми здобудемо перемогу, то повноважень, влади, (а, основне, роботи) вистачить усім.

Розмовляла Тетяна ДОЛІШНА,

«Тернопільська Липа»