Американські юристи, непрозоро найняті урядом, визнали численні порушення у справі Тимошенко, – заява Об’єднаної опозиції «Батьківщина»

У зв’язку із публікацією Міністерством юстиції звіту міжнародної юридичної фірми \”Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP\” перш за все хочемо нагадати, що ця фірма була найнята урядом у квітні цього року для оцінки перебігу суду у «газовій» справі проти Юлії Тимошенко.

Щодо цієї фірми відразу виник скандал, оскільки неодноразово заявлялося, що вартість контракту складає лише 12 тисяч доларів, при цьому будь-які додаткові витрати не відшкодовуються. Разом з тим лише один переліт команди юристів Скадден з Вашингтона до Києва – а таких перельотів було близько десяти – коштує орієнтовно 15 тисяч доларів США. Таким чином, вартість лише перельотів у десятки разів перевищила задекларовану урядом вартість контракту. Юристи ж Скадден неодноразово відмовлялись відповісти на запитання, хто оплачував різницю і відповідно хто є фактичним замовником цієї роботи.

Друге, про що ми хочемо нагадати: ці американські юристи неодноразово заявляли, що до своєї команди вони не залучали спеціалістів з українського права. Тобто за якими критеріями оцінювались норми українського права, якщо жоден фахівець не був залучений, – досі невідомо.

Але навіть ці абсолютно упереджені і корумповано найняті юристи насправді змушені були визнати в своєму звіті абсолютно очевидні речі, які прес-служба Мін’юсту приховала:

1. Суд над Юлією Тимошенко не був справедливим та не відповідав базовим міжнародним стандартам.

2. Юлія Тимошенко була арештована та утримувалася під вартою незаконно та з порушенням базових міжнародних стандартів.

3. Юлія Тимошенко була позбавлена елементарних можливостей реалізовувати своє право на захист.

Однак ці юристи з фірми «Скадден» не змогли надати відповідь на наступні логічні запитання: а чому ж здійснювались всі ці порушення, які вони зафіксували? Чому апеляційний і касаційний суди визнали правосуддя Кірєєва ледь не ідеальним?

Очевидно, виконуючи волю свого невідомого благодійника, вони визнали за краще заплющити очі на ці прості запитання і сказати, що вони не побачили тут політики.

Декілька слів про міжнародні стандарти. За американськими стандартами, на які радісно посилається Мін’юст, Віктор Янукович ніколи б не став президентом України. За американськими стандартами Верховна Рада України ніколи б не була обрана в такому складі, в якому вона зараз працює.

При цьому лишається ще одне просте питання. Чому звіт, датований жовтнем, раптом сплив у публічній площині в день голосування резолюції по Україні в Європейському парламенті?

На відміну від американських юристів з фірми «Скадден», українським громадянам відповіді на ці запитання абсолютно зрозумілі.