Василь Деревляний: «Моя політика та плани на майбутнє полягають у захисті та відстоюванні інтересів передусім жителів Тернопільської області»

Про перші дні роботи Верховної Ради нового скликання, бюджет 2013 та плани на майбутнє в ефірі Тернопільського обласного державного телебачення розповів народний депутат України, голова Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина» Василь Деревляний.

Василю Тимофійович поділіться враженнями від перших днів роботи парламенту?

– Дане скликання є третім для мене як народного депутата, тому мені дійсно є з чим порівняти. І як я говорив вже у цій студії, Верховна Рада України сьогодні сильно відрізняється від попереднього скликання. Цьому ми завдячуємо об’єднанню та спільній боротьбі опозиційних політичних сил, які здобули 180 мандатів на парламентських виборах. Така кількість опозиціонерів не дозволить владі робити все, що їм заманеться. Повторюся, що 180 депутатів – результат нашої єдності і ми зробимо все, щоб зберегти і скріпити цю єдність як у стінах парламенту так і у суспільстві.

Які першочергові плани та завдання опозиції в Верховній Раді?

– Наші першочергові кроки ми декларували у своїх передвиборчих програмах та спільних заявах, їх і будемо дотримуватися. Мова йде про наступні законопроекти, частина з яких вже зареєстрована у парламенті:

– забезпечення виключно особистого голосування народних депутатів;

– ухвалення закону про імпічмент Президента;

– ухвалення виборчого кодексу, що передбачатиме проведення парламентських виборів за пропорційною виборчою системою з відкритими списками;

– відставку уряду Азарова, міністра внутрішніх справ, керівників правоохоронних структур;

– відставку генерального прокурора;

– звільнення Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та інших політичних в’язнів;

– скасування закону про засади державної мовної політики

– проведення «реальної» пенсійної реформи

– скасування рішення про створення державного земельного банку

– скасування недолугого Податкового кодексу

– ухвалення закону про вищу освіту

– спільне внесення пакету законопроектів щодо боротьби з корупцією та відновлення політичних та соціально-економічних прав і свобод українців, які грубо порушує влада.

Як бачите це питання не лише політичні, більшість з них якраз соціально-економічні, національні.

– Як розцінюєте соціально-економічну ситуацію на Тернопільщині, яка обділена увагою інвесторів?

– Вся біда в тому, що виконавча влада регіону не працює над забезпеченням привабливого інвестиційного клімату. Промисловість нашого краю не може повноцінно працювати без вливання інвестиційних капіталів, а місцева влада не створює умов, які б притягували інвесторів.

– Відомо, що бюджет на 2013 рік обласна рада досі не прийняла?

– Не секрет, що неприйняття бюджету заблокує всю життєдіяльність області. Тому, яким би цей бюджет не був, його необхідно прийняти та доопрацьовувати. Якщо обласна рада з політичних причин не може зібратися, щоб прийняти бюджет на 2013 рік, – нехай саморозпуститься і на виборах дасть можливість жителям краю вирішити всі політичні та кадрові питання. Говорячи про Тернопільську обласну раду, хочу сказати, що мене відверто дивувало мовчання депутатів, коли найприбутковішу спиртову галузь краю віддали в приватні руки, коли землі краю дерибанили, а комунальне майно розкрадали. Своїм мовчання та бездіяльністю чинна обласна рада дискредитувала себе як представницький орган, який покликаних захищати та відстоювати інтереси краян, людей, що обрали його. Що ж стосується бюджету, запропонованого правлячим режимом Януковича для Тернопільщини, то він дійсно мізерний та жалюгідний. Він демонструє відверту неповагу, політику чинної влади, яка спрямована на зубожіння та нищення власного народу. Разом з цим, ми не можемо допустити його неприйняття, адже тоді відсутність коштів з 1 січня 2013 року зупинить роботу усієї комунальної, бюджетної галузі. Хочу ще раз наголосити, що у кожній районній раді дептутати від партії ВО \”Батьківщина\” розкритикували цей бюджет – бюджет знущання та виживання кожної галузі, кожного українця. Але ми \”за\”, за те, щоб лікар, вчитель, працівник культури, місцевого самоврядування та всі інші вчасно отримували ці хоч і мізерні зарплати. Зараз наші члени партії: голови районних, міських, селищних та сільських рад, освітяни, медики та інші фахівці працюють над поправками та доповненням до бюджетної програми. Одразу після її прийняття, наші фракції та представники у радах різних рівнів ініціюємо питання про перегляд – Не секрет, що неприйняття бюджету заблокує всю життєдіяльність області. Тому, яким би цей бюджет не був, його необхідно прийняти та доопрацьовувати. Якщо обласна рада з політичних причин не може зібратися, щоб прийняти бюджет на 2013 рік, – нехай саморозпуститься і на виборах дасть можливість жителям краю вирішити всі політичні та кадрові питання. Говорячи про Тернопільську обласну раду, хочу сказати, що мене відверто дивувало мовчання депутатів, коли найприбутковішу спиртову галузь краю віддали в приватні руки, коли землі краю дерибанили, а комунальне майно розкрадали. Своїм мовчання та бездіяльністю чинна обласна рада дискредитувала себе як представницький орган, який покликаних захищати та відстоювати інтереси краян, людей, що обрали його. Що ж стосується бюджету, запропонованого правлячим режимом Януковича для Тернопільщини, то він дійсно мізерний та жалюгідний. Він демонструє відверту неповагу, політику чинної влади, яка спрямована на зубожіння та нищення власного народу. Разом з цим, ми не можемо допустити його неприйняття, адже тоді відсутність коштів з 1 січня 2013 року зупинить роботу усієї комунальної, бюджетної галузі. Хочу ще раз наголосити, що у кожній районній раді дептутати від партії ВО \”Батьківщина\” розкритикували цей бюджет – бюджет знущання та виживання кожної галузі, кожного українця. Але ми \”за\”, за те, щоб лікар, вчитель, працівник культури, місцевого самоврядування та всі інші вчасно отримували ці хоч і мізерні зарплати. Зараз наші члени партії: голови районних, міських, селищних та сільських рад, освітяни, медики та інші фахівці працюють над поправками та доповненням до бюджетної програми. Одразу після її прийняття, наші фракції та представники у радах різних рівнів ініціюємо питання про перегляд бюджету та збільшення видатків.

– Ваші плани щодо роботи як народного депутата у майбутньому?

– Хочу відзначити, що перше депутатське звернення та запит ми підготували спільно з народними депутатами Володимиром Бойком та Михайлом Апостолом. Він стосувався заборгованості заробітних плат та на енергоносії для бюджетних установ області, які були пов’язані з недофінансуванням бюджету на 2012 рік. І мене приємно вразила оперативність роботи нашої обласної прокуратури, яка дуже швидко відреагувала на наші зауваження, викладені у депутатському зверненні. Якщо місцеві управління та органи так оперативно працюватимуть і надалі, нам значно легше буде вирішувати всі питання життєдіяльності Тернопільщини та наших співгромадян. Моя політика та плани на майбутнє полягають у захисті та відстоюванні інтересів передусім жителів Тернопільської області. Наша команда працювала та працюватиме й надалі по усіх напрямках, адже проблем багато як в галузі освіти, медицини так і в сільському господарстві, органах місцевого самоврядування. Згідно розподілу у комітетах, я працюватиму в парламентському комітеті транспорту та зв’язку, тому намагатимусь найбільше уваги приділятиму стану доріг та транспортному сполученні в нашій області.

– Що б ви побажали тернополянам у Новому році?

– Передусім здоров’я, Господньої опіки та заступництва Матінки Божої. Усім нам бажаю єдності та порозуміння. Віри, достатку та усіх гараздів. Веселих свят!