Заява ТОО ВО «Батьківщина»

У місцевих радах Тернопільщини триває процес розгляду локальних бюджетів на 2013 рік.

Державним бюджетом передбачено зменшення видатків на медицину, освіту, фінансування соціальних пільг, а натомість передбачено збільшення видатків на потреби держадміністрацій, органів прокуратури, МВС, СБУ. Бюджет 2013 року – бюджет проїдання, а не розвитку.

До такого несправедливого розподілу видатків призводять відсутність державницької позиції в керівництва держави, недолуга управлінська робота Кабміну та місцевих державних адміністрацій, застаріла бюджетна система.

Водночас неприйняття місцевих бюджетів не надає можливостей додаткових надходжень для них. Дотаційний характер призвів до того, що обласні, районні, міські, селищні та сільські ради можуть тільки розподілити кошти, отримані із Державного бюджету. Через це затягування в прийнятті бюджетних рішень не мають ні економічного, ні логічного сенсу.

ТОО ВО «Батьківщина» єдиним способом справедливого розподілу видатків держави вважає прийняття Верховною Радою відповідного рішення про внесення змін до Державного бюджету України на 2013 рік.

Через це заявляємо про необхідність:

– зміни бюджетної системи України шляхом переходу до запропонованого Юлією Тимошенко порядку формування бюджету за системою «знизу-вверх»;

– справедливого розподілу видатків держави шляхом внесення змін до Державного бюджету України на 2013 рік;

– прийняття місцевих бюджетів усіх рівнів із подальшим їх переглядом та внесенням відповідних змін;

– здійснення контролю за виконанням бюджету та раціональним використанням коштів.

Фінансування бюджетників, в тому числі працівників освіти, культури, медицини, органів місцевого самоврядування мусить бути пріоритетним напрямом роботи держави.