США розгляне санкції проти представників режиму Януковича

Конгрес США розгляне санкції проти українських високопосадовців.
Про це заявив колишній кандидат у президенти США, сенатор Джон Маккейн, який цього тижня зустрічався з дочкою екс-прем\’єра Юлії Тимошенко Євгенією, йдеться у його інтерв\’ю «Голосу Америки».

\”Комітет з міжнародних відносин буде розглядати це питання. Важко сьогодні передбачити, яким буде результат, але ми справді надзвичайно стурбовані ситуацією з порушенням базових прав людини та станом демократії в Україні\”, – зазначив він.

\”Ув’язнення політичних лідерів мало серйозний вплив на громадську думку тут у Конгресі. Ми не віримо, що Тимошенко була засуджена у результаті справедливого судового процесу. І це висновок міжнародних оглядачів не лише у Сполучених Штатах\”, – сказав Джон Маккейн.

Сенатор наголошує, що Конгрес США та уряд дуже стурбовані не лише поводженням з Тимошенко, а й ерозією прав людини в Україні.

\”Сполучені Штати розуміють важливість України. Це велика країна зі стратегічним положенням, і ми розуміємо важливість України для безпеки Сполучених Штатів. Я знаю, що новий державний секретар Джон Керрі дуже стурбований і добре знає і розуміє Україну\”, – розповів він.
Окрім того, Конгресу Сполучених Штатів Америки пропонують вимагати звільнення лідера української опозиції Юлії Тимошенко.

Відповідну резолюцію подала на розгляд Комітету у закордонних справах Палати Представників Конгресу США конгресмен від демократичної партії США, співголова групи підтримки України у Конгресі Марсі Каптур.

У Резолюції № 28 «Засудження переслідування лідера опозиції Юлії Тимошенко та інших політичних в‘язнів, серед яких і колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко» Палаті Представників Конгресу США пропонується «засудити вирок проти Юлії Тимошенко та несправедливі умови, в яких відбувся судовий процес», та «вимагати від української влади негайного звільнення усіх політичних в‘язнів».

Окрім того, Конгресу пропонується «вимагати від України дотримання принципів демократії та верховенства права, поважаючи права людини, захищаючи свободу слова та право на мирні зібрання».