Свідок і прокурор приїхали до суду на одній машині

В Апеляційному суді Києва завершився допит свідка Генпрокуратури Сергія Зайцева в рамках справи Щербаня.
В ході перехресного допиту з’ясувалося, що на судове засідання свідка на своєму автомобілі привіз слідчий.
Про це сказав сам Зайцев, відповідаючи на питання захисника Сергія Власенка.

«Мене підвіз Погорєлов Степан Богданович», – повідомив він.

В ході допиту з’ясувалося, що покази Зайцева базуються на словах, які він начебто почув в ресторані від екс-партнера Павла Лазаренка – Петра Кириченка – після того, як вони, цитата: «випили і пішли на двір».

Свідок неодноразово казав, що Кириченко вживав наркотичні речовини та зловживав алкоголем.

Коли захисник Сергій Власенко запитав, чи правильно захист розуміє, що «всі свідчення були отримані від п’яного наркомана з кримінальним минулим», свідок не зміг нічого відповісти конкретно, а сказав, що наркоманом був не лише Кириченко, а і його дружина Ізабелла, яка доводилася рідною сестрою його покійної дружини.
До того ж свідок Генпрокуратури у справі Щербаня Сергій Зайцев є фігурантом справи про вбивство одного з бізнесменів.

Про це він зізнався в ході перехресного допиту в суді, відповідаючи на питання захисника Юлії Тимошенко Олександра Плахотнюка.

«Я проходжу у справі про вбивство бізнесмена Єсікова… як свідок», – сказав Зайцев.

Крім того, відповідаючи на питання захисту, він повідомив, що востаннє зустрічався з Павлом Лазаренком у червні 1998 року.

«Ми спілкувалися на зустрічі в офісі партії «Громада» буквально 10 хвилин», – сказав Зайцев. За його словами, до цього Лазаренка він не зустрічав і не розмовляв з ним по телефону, а попередня їхня зустріч була ще у 1995 році.
Варто нагадати, що слідчий суддя у справі Щербаня Віктор Кицюк відмовився задовольнити клопотання захисту Юлії Тимошенко і припинити допит свідка, оскільки екс-прем’єр-міністра не доставили до суду.

Сергій Власенко у суді заявив, що Юлія Тимошенко подала дві заяви про бажання особисто бути присутньою на судовому допиті в Києві.

«Ви позбавляєте Юлію Тимошенко права захищатися. Прокуратура сьогодні позбавляє Тимошенко права брати участь у судовому засіданні через те, що пенітенціарна служба відмовилася доставити її сюди на суд по справі, я підкреслюю, про вбивство», – сказав Власенко.

Він також зазначив, що вчора тюремники розповсюдили відео, «де Юлія Тимошенко чітко заявила, що не відмовлялася від своєї участі у судовому засіданні».

Захисник Олександр Плахотнюк додав, що подібна ситуація, коли лідера опозиції не доставляють до суду попри її бажання, склалася уже вдруге.

Захисник Андрій Кожем’якін також підтримав клопотання, зазначивши, що немає належних правових підстав для проведення даної слідчої дії згідно вимог нового КПК.