Опозиція вимагає від президента негайного підписання і оприлюднення закону про зміни до регламенту

Ми зробили серйозний перший крок: сьогодні всі голосування в парламенті – це конституційні голосування, коли кожен депутат голосував особисто, наголосив голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк на брифінгу в парламенті по завершенні засідання Верховної Ради в п’ятницю, 22 лютого.

Він підкреслив, що ухвалення змін до регламенту щодо особистого голосування – це досягнення, «яке зроблено завдяки єдності трьох опозиційних сил»: «Завдяки тому, що ми зібрались як три опозиційні фракції, нас не розкололи, ми стояли, ми мали свою принципову позицію, і ми її відстояли».

За словами Арсенія Яценюка, сьогодні було зроблено «дуже серйозний перший крок». «Коли в історії парламенту було таке, щоб голова Верховної Ради зачитував, кого (з народних депутатів. – ред.) немає? Коли в історії парламенту було таке, щоб голосування відбулось дійсно особисто? Сьогодні всі голосування, які були в парламенті, – це конституційні голосування, де кожен голосував за себе».

Арсеній Яценюк підкреслив, що опозиція серйозно працюватиме над тим, щоб контролювати голосування. «Ми отримали можливість контролю, можливість переголосування та вилучення карток. Тому починаючи з наступних пленарних засідань помічники народних депутатів із засобами відеофіксації будуть знаходитись на балконах для фіксування кожного голосування», – сказав голова фракції «Батьківщина».

Він подякував журналістам за те, що вони «зробили складну й важливу роботу, коли донесли до українців необхідність особистого голосування», і звернувся до представників ЗМІ з закликом брати участь у фіксуванні порушень при голосуваннях.

Арсеній Яценюк наголосив, що нинішнє голосування показало, що в Партії регіонів немає 226 голосів. «Сьогодні Партія регіонів мала з комуністами і з позафракційними 190 голосів. І це тільки підтверджує нашу тезу, що введення процедури особистого голосування в парламенті кардинально змінить політичну картину і порядок прийняття законів у країні».

«Цим рішенням ми суттєво зменшили кількість антинародних законів, які Партія регіонів намагалась би протягнути, – наголосив він. – Чи буде тепер пенсійна реформа, медична реформа, закон про мови? Цей закон (про зміни до регламенту Верховної Ради. – ред.) дає можливість не просто зупинити, але і поставити на переголосування такі законодавчі акти і добитись того, щоб кожен депутат перед тим, як натиснути кнопку, усвідомлював свою персональну політичну відповідальність»,.

«Ми вимагаємо від Януковича негайного підпису і оприлюднення даного законопроекту», – підкреслив Арсеній Яценюк.

Відповідаючи на запитання журналіста стосовно санкцій за неособисте голосування, Арсеній Яценюк наголосив, що в чинному регламенті є санкції за порушення дисципліни на засіданнях Верховної Ради. «Голосування за іншу особу – це порушення дисципліни. Завдяки отриманню норми щодо вилучення картки, зупинки процедури голосування і переголосування – ми будемо ставити питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності тих депутатів, які голосують неособисто», – підкреслив Арсеній Яценюк.