Андрій Пишний: «Регламентний комітет став інструментом для політичної інквізиції»

«Регламентний комітет остаточно втратив залишки своєї репутації і став, по суті, інструментом для політичної інквізиції, яка чиниться по відношенню до представників опозиції», – заявив перший заступник голови Комітету з питань регламенту, народний депутат фракції «Батьківщина» Андрій Пишний у понеділок, 4 березня, під час брифінгу у Верховній Раді.

Він нагадав, що 27 лютого було сфальсифіковано рішення регламентного комітету щодо позбавлення депутатських повноважень народного депутата, члена фракції «Батьківщина» Сергія Власенка. «Саме на підставі цього сфальсифікованого висновку регламентного комітету, голова парламенту Рибак подав позов до ВАСУ щодо позбавлення депутатських повноважень Сергія Власенка».

Андрій Пишний повідомив, що сьогодні під час засідання регламентного комітету голова комітету Володимир Макеєнко «спробував легалізувати ту фальсифікацію, яка мала місце 27 лютого всупереч закону України про комітети Верховної Ради, всупереч регламенту, порушуючи усі мислимі і немислимі правові норми».

Він підкреслив, що жодних підстав для позбавлення депутатських повноважень Сергія Власенка немає. «Нами отримано відповідне підтвердження з Львівської асоціації адвокатів про те, що свідоцтво про право заняття адвокатською діяльністю Власенка припинено в той момент, коли було надано відповідну вимогу – 22 лютого 2013 року».

«Згідно із законом про адвокатуру, така ліцензія припиняється з дня подання відповідної заяви. Водночас регламентний комітет Верховної Ради нібито зібрався з цього приводу лише 27 лютого, коли вже пройшло 5 днів як Власенко не мав адвокатської ліцензії. До того ж, Сергій Власенко ніколи не був адвокатом Юлії Тимошенко, а був залучений до справи у статусі громадського захисника, який працює на підставі доручення партії «Батьківщина», – наголосив депутат.

«Рішення на основі якого, голова Верховної Ради подав позов є не висновком комітету, а висновком голови комітету персонально. Члени комітету не були попереджені про проведення засідання і не були ознайомлені з порядком денним», – додав він.

Андрій Пишний повідомив, що направив депутатські звернення із вимогою надати протокол та стенограму засідання регламентного комітету від 27 лютого 2013 року, а також усі робочі матеріали, які було підготовано до цього засідання.

Фракція «Батьківщина» готує заяву про вчинення кримінального злочину стосовно фальсифікації рішення регламентного комітету його головою Володимиром Макеєнком.

Про це сьогодні повідомив голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк на брифінгу в парламенті.

Арсеній Яценюк наголосив, що Володимир Макеєнко вчинив кримінальний злочин. За його словами, представники опозиції під час наради з головою ВР ставили голові регламентного комітету кілька чітких запитань: «Де було засідання комітету 27 лютого? Хто персонально обдзвонював членів комітету? О котрій годині відбувалось засідання комітету? Хто роздавав матеріали перед засіданням комітету? Де стенограма засідання комітету 27 числа?». «Відповіді немає», – підкреслив він.

«Якби в країні були органи прокуратури, вже зараз негайно повинна була б бути порушена кримінальна справа, з’ясовані місце перебування всіх членів комітету, хто кому дзвонив, хто які давав вказівки, хто де знаходився в цей момент, коли начебто проводили засідання комітету, і хто за цим стоїть», – наголосив Арсеній Яценюк.

Він повідомив, що на засіданні фракції «Батьківщина» буде прийнято рішення про подальші дії фракції, а також що «Батьківщина» подасть заяву про вчинення кримінального злочину Володимиром Макеєнком.

«Зараз в обов’язковому порядку буде заява про злочин. І це буде зареєстровано в загальному реєстрі злочинів. Подивлюсь, як будуть реагувати органи прокуратури», – наголосив Арсеній Яценюк.