Юлію Тимошенко навмисно не пустили до суду, а відео з нею – змонтоване, – Власенко

В Апеляційному суді міста Києва проходить судове засідання на якому мають допитати свідків у рамках кримінальної справи щодо вбивства Євгена Щербаня.

На засіданні в якості потерпілого присутній син Щербаня.

При цьому прокурор Ліля Фролова звернулася до судді Анни Медушевської проводити засідання пропри те, що на нього не було доставлено Юлію Тимошенко.

У свою чергу захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко наголосив, що екс-прем’єр не відмовлялася від доставки на судовий допит, а її просто не доставили.

«Я розумію, що прокурорам хочеться проводити це засідання без Тимошенко, але я хочу підкреслити, що це є справа про вбивство і Юлія Тимошенко проходить по цій справі як обвинувачувана», – наголосив Власенко.

Він також сказав, що на сьогодні є два шляхи вирішення питання присутності Юлії Тимошенко на суді.

«По-перше, треба визнати, що Юлія Тимошенко перебуває на стаціонарному лікуванні оскільки навіть ті довідки, якими керується прокуратура, виписані харківською лікарнею «Укрзалізниці», по-друге, Юлія Тимошенко подала заяву про своє бажання бути присутньою особисто на судовому засіданні у Києві, хоча закон не вимагає від неї такої заяви», – сказав Власенко.

Захисник також додав, що від Юлії Тимошенко не залежить її присутність на судовому засіданні, бо це є в компетенції Пенітенціарної служби, яка доставляє  на судове засідання.

\”Присутність Юлії Тимошенко залежить виключно від Пенітенціарної служби, а не від волі і бажання Тимошенко\”, –  сказав Сергій Власенко.

Він підкреслив, що Юлія Тимошенко неодноразово вимагала власної участі у всіх допитах так званих свідків.

\”Вона написала: вимагаю доставити мене в суд. При цьому до неї прийшли, почали задавати ще якісь додаткові запитання і просити \”підпишіть оце і оце\”. Вона не зобов’язана робити це, тому і сказала: \”згідно закону\”, – повідомив Власенко.

Захисник також зазначив, що відео з палати Юлії Тимошенко, де вона рекомендує тюремникам діяти по закону є змонтованим. Він також обурений тим, що в палаті лідера опозиції був чоловік – тюремник, а не жінка.

\”Вам подали, як завжди, вирізаний шматок. Це ж не повне відео з моменту приходу та виходу пана Колпащикова. Вам нарізали шматочки, а презентували як ціле відео\”, – сказав Власенко.

У зв’язку з тим, що Юлію Тимошенко не доставили на судове засідання її захисники просили перенести засідання, але їх прохання було традиційно відхилене суддею.

Як виявилося у ході допиту свідка зі сторони обвинувачення, у Володимира Щербаня немає доказів причетності Юлії Тимошенко до «справи Щербаня».

Про це Володимир Щербань наголосив у ході судового засідання під час допиту з боку захисту.

Захисник Андрій Кожем’якін задав йому чітке запитання: «Чи є у Вас докази причетності Юлії Тимошенко до «справи Щербаня»? На що Володимир Щербань відповів «Ні!».

На запитання іншого захисника Олександра Плахотнюка «Чи існують інші докази щодо правдивості інформації (щодо причетності Юлії Тимошенко до справи)?» свідок Володимир Щербань відповів «Це моє власне сприйняття».

Як повідомив журналістам на брифінгу захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко, свідок Володимир Щербань так і не надав жодної відповіді по суті питання щодо начебто причетності Юлії Тимошенко до «справи Щербаня».

«Він не надав відповіді чому впродовж 17 років він жодного разу не заявив про нібито відому йому інформацію щодо причетності когось до вбивства Євгена Щербаня», – сказав  Власенко.

Він підкреслив, що захисту відомо, що цей свідок був неодноразово допитаний у цій справі «і жодного разу прізвище Тимошенко він не називав».

«Ви звернули увагу, що у своїх вільних поясненнях прізвище Юлії Тимошенко він згадав 2 чи 3 рази? Він здебільшого розказував про свої стосунки із Павлом Івановичем  Лазаренком, який, зі слів свідка Щербаня, не були дружніми. Він не надав жодної обставини та фактів, які би підтверджували причетність Юлії Тимошенко, чи взагалі будь-чию участь, у вбивстві Щербаня. Він не говорив взагалі про вбивство Щербаня», – зазначив захисник.

За словами Сергія Власенка, під час показів, свідок Володимир Щербань некоректно змальовував економічну ситуацію у Донецькому регіоні у ті часи.

При цьому Власенко ще раз підкреслив, що свідок нічого не сказав по суті справи.