Володимир Бойко і Михайло Апостол у прямому ефірі Тернопільського телебачення

Народні депутати України від ВО «Батьківщина» Володимир Бойко (у тексті – В.Б.) і Михайло Апостол (у тексті – М.А.) у студії Тернопільського обласного державного телебачення обговорили актуальні питання, що стосуються розвитку не лише Тернопілля, а й всієї України.

– Минув місяць з часу вашого останнього візиту до нас у студію. Що змінилося за цей період у вашій діяльності? Адже, як відомо, опозиціонери тривалий час блокували президію парламенту.

– В.Б.: Ми блокували роботу парламенту не заради самого блокування. Мета була інша – змусити провладних депутатів ходити на роботу і голосувати особисто. І ми таки цього домоглися, погодивши зміни до регламенту роботи Ради. Відтепер, якщо якийсь депутат не зареєструвався письмово перед початком пленарного засідання, його картка для голосування буде заблокована на весь час проведення цього засідання. Якщо ж хтось запізнився, він має право зареєструватися, і про його прибуття на сесію виголосить головуючий. Так само його картка буде активована.

Якщо депутат побачить, що хтось голосує замість його відсутнього колеги, значить йому слід повідомити про це головуючого на засіданні. Після цього картка відсутнього нардепа буде заблокована і ми будемо переголосовувати питання, яке голосувалося останнім.

– М.А.: Хочу додати, що це була перемога здорового глузду. Адже більшість депутатів прийшли у Верховну Раду, щоб плідно працювати, щоб займатися законотворчим процесом, а не просто для того, щоб «здати в оренду» свою картку.

– Тобто тепер, судячи з усього, ніхто у парламенті не буде мати стабільної більшості і кожне рішення доведеться приймати методом консенсусу?

– В.Б.: Звичайно, провладна більшість буде змушена йти на поступки опозиції, буде змушена враховувати ті пропозиції, які ми будемо подавати. Адже ми бачимо, що ті мільйонери, ті високостатусні люди, які сьогодні є в Партії регіонів, вони не готові ходити на засідання, працювати в комітетах. Їм просто потрібне посвідчення депутата і статус, щоб їх не зачіпали правоохоронні органи. Тому зрозуміло, що вони й надалі навряд чи будуть ходити на роботу. Отож влада буде змушена домовлятися з нами. Або ж робити те, що вони зараз почали робити: шукати інші шляхи для голосування. Як ви знаєте, уже зʼявилися розмови про те, що закони будуть прийматися більшістю від присутніх в сесійній залі, але не менше ніж 150-ма депутатами. Але хочу сказати, що все це було на рівні розмов і на тому ж рівні і залишиться, адже сьогодні в нас діє Конституція, якою встановлено, що постанови і закони приймаються більшістю від конституційного складу парламенту, тобто 226 голосами. Окрім тих, щодо яких застосовано право приймати їх двома третинами або іншою кількістю голосів.

– А якщо і серед опозиції заведуться «піаністи», які будуть голосувати і за себе, і за того депутата?

– В.Б.: На відміну від Партії регіонів, в Об’єднаній опозиції ВО «Батьківщина» немає «смотрящих», що носять десятки карточок своїх колег, які пізніше роздають. Свої картки ми носимо з собою. Ми їх нікому не доручаємо. У кожного з нас є власна карточка, наша власність, з якою ми ні з ким не ділимося. Якщо хтось з опозиціонерів буде відсутнім, то буде відсутньою і його карточка, тобто голосувати він не зможе. Звичайно, ми будемо старатися, щоб всі наші депутати приходили. Ми з Михайлом Володимировичем не пропустили ще жодного засідання і плануємо відвідувати їх і надалі. Це стосується і нашого керівника обласної організації ВО «Батьківщина» Василя Деревляного.

– М.А.: Я ще під час виборчої кампанії говорив, що своєї карточки нікому не віддам. Не дочекається влада цього. І можу вас запевнити, що стосовно нас із Володимиром Богдановичем ні в кого не буде жодних зауважень, бо ми будемо відвідувати всі сесійні засідання і голосувати виключно особисто.

– А якщо випадки голосування чужими картками будуть і надалі спостерігатися серед провладних сил?

– В.Б.: Згаданими змінами до регламенту ми прописали механізм виконання Конституції. Тобто нічого нового ми не прийняли. Будуть регіонали порушувати цей механізм – будемо вкотре заявляти, що вони порушують Конституцію, а значить, діяти таким чином, щоб цих порушень не було.

– М.А.: В нашій країні давно діє правило: «Правий той, у кого більше прав». Але наше блокування щось таки та й змінило в цьому питанні. Депутати, в тому числі й провладні, прийнявши ці зміни до регламенту, тим самим засвідчили, що вони почали нарешті задумуватися над собою. Дасть Бог, почнуть над собою задумуватися судді, прокурори, губернатори, Президент, зрештою. Можливо, так дійде і до низів. Бо коли нижчі чиновнички бачать весь цей безлад на горі – усе передається як вірус. Бо якщо «верхам» таке можна, то чому нам не можна? Ми показали власний приклад і тепер маємо повне право запитувати і вимагати хоча б у тих, хто в нас керує на місцях.

– Ви працюєте зараз з людьми? У вас є громадські приймальні?

– В.Б.: У Верховної Ради є свій графік роботи, згідно з яким перший і третій тиждень кожного місяця ми проводимо в режимі сесійних засідань, другий тиждень відведений для роботи в комітеті і четвертий тиждень передбачений для роботи із виборцями, для роботи в округах.

У понеділок розпочався якраз четвертий тиждень лютого і ми поїхали в округи. Зокрема, я побував у Козовій. До мене звернулося понад 20 місцевих жителів. Ми провели прийом громадян спільно з головою Козівської районної ради Петром Репелою, який є одночасно є головою районної організації ВО «Батьківщина». У такий спосіб будемо працювати й надалі.

Діють наші громадські приймальні у кожному районному центрі. Зокрема, в 165 виборчому окрузі ці громадські приймальні розташовані в приміщеннях партійних організацій «Батьківщини»: у Зборові – в кінотеатрі, в Бережанах – у Будинку побуту тощо. У цих приймальнях працюють наші помічники-консультанти. В Бережанах моїм помічником-консультантом є голова районної організації ВО «Батьківщина» Василь Калинюк. У Зборові – також голова «районки» Михайло Пінь. З 1 березня в Козівській громадській приймальні працює Володимир Рогів, який також є помічником-консультантом. Крім того, є у нас громадська приймальня в Тернополі, розташована вона в колишньому готелі «Україна» на бульварі Шевченка, 23, 3-й поверх. Хочу зазначити, що навіть якщо нас немає на місці, наші помічники-консультанти готові в будь-який день вас прийняти і проконсультувати з того чи іншого питання.

– М.А.: Мажоритарні вибори тим добрі, що не втрачається звʼязок народного депутата із виборцями. У мене також є приймальні в кожному райцентрі. В Монастириськах приймальня розташована в приміщенні райради. Керівник – Михайло Медвідь. У Теребовлі – Ярослав Давибіда, у Гусятинському районі – Любомир Лівель. Практично кожен день я маю зустрічі якщо не з громадами сіл і містечок, то в своїх громадських приймальнях. Тому що є дуже багато питань, які потрібно вирішити. Причому 80% із них – це такі, які ми вирішуємо відразу на місці. Хоча люди роками їх не вирішують, бо не можуть достукатися до тих чиновничків, котрі не розуміють, що вони – наймані працівники платників податків.

Прекрасна зустріч відбулася недавно в Теребовлі, де прийшли понад 30 громадян. Вчора була зустріч в Монастирськах, де прийшло понад 20 громадян.

До речі, саме в Монастириськах я дізнався, що ще перед виборами обласна адміністрація дала РДА добро робити з землею все, що вони захочуть – лиш би сприяли правильному голосуванню. І виявилося, що в багатьох селах Монастириського району не залишилося ні одного сотика землі державної власності. Тобто якби виникла потреба, приміром, розширити цвинтар, то цієї землі вже нема. До речі, в Гончарівці того ж району майже 500 га голова РДА роздав родичам і жителям Тернополя, Ланівців, Зборова тощо. Сьогодні там відбулися великі збори громади, на які зійшлося все село. Виявилося, що голова сільради навіть не знала, що вони землі вже не мають. І сьогодні голова РДА під натиском людей дав слово, що всі ці рішення будуть скасовані.

Я, до речі, планую з допомогою прокуратури, правоохоронних органів провести інвентаризацію рішень райдержадміністрацій, що стосуються земель всіх районів мого округу. І, думаю, допоможу людям повернути незаконно забране.

– В.Б.: У продовження теми: вчора до мене надійшло звернення від жителів Великої Березовиці Тернопільського району з приводу їхніх відносин із «Водоканалом». Виявилося, що є три категорії людей, з якими працює «Водоканал». Це – прості громадяни, підприємства і є ще категорія «інші». Так от, жителів Березовиці віднесли до останньої категорії. І вони, відповідно, вже повинні платити за послуги не дві гривні, а цілих шість. Чому так? Зараз ми за це питання беремося і будемо його врегульовувати.

Але наразі найболючішим питанням є становище вчителів. Коли я був у Козовій, мені дали документ, який свідчить, що дії влади на місцях різко розбігаються зі столичним гаслами керівництва держави. Сьогодні у Козівському районі начальник райвно видала наказ, яким припинила виплату надбавок вчителям за класи, за роботу з хімреактивами тощо. Мало того, припинили навіть виплату відряджень. Це означає, що якщо дитину везуть на якусь олімпіаду, то вчитель це повинен робити за власні кошти. Також вчителі Зборівщини розповіли, що по районі їздять «контролери» і перевіряють доцільність існування дитячих гуртків. І це при тому, що буквально вчора на засіданні Кабміну йшлося про те, що ці гуртки потрібно розвивати. Але на практиці їх закривають. А роблять це тому, що гуртки – це надбавка вчителю до зарплати, а вони й на цьому хочуть зекономити. Але якщо хочете зекономити – самі ходіть на роботу за власний рахунок, а не змушуйте вчителів це робити. От тоді ви доб’єтеся економії.

– Перейдемо до проблем місцевих. Тернопільщина – єдина область, яка досі не може прийняти бюджет. Яка причина?

– В.Б.: Якби ми були представлені в облраді, то проголосували б за поданий проект бюджету. Адже там зараз нема що ділити. Все, що в ньому закладено – це енергоносії, це зарплати, це компослуги. Це не є бюджет розвитку, інших витрат з нього не передбачено, то чому б за нього не проголосувати? До речі, в усіх районах області депутатські фракції «Батьківщини» зробили все від них залежне, щоб районні бюджети були прийняті. А тут бачимо, що область стала заручником політичних інтриг, ігор, які зовсім не повʼязані з цифрами самого бюджету, бо вся проблема – в обранні голови облради.

Для нашої політичної сили, напевно, було б легше брати участь у перевиборах, аніж у роботі новосформованої ТВК. Нагадаю, що очолив територіальну комісію представник «Батьківщини» Микола Крук. Туди ввійшли ще двоє наших партійців. Вони не пропускають засідань, але бачимо, що з 17 членів ТВК лише 8 представляють опозицію. 9 представляють провладну більшість – Партію регіонів, комуністів і литвинців. Саме вони не зʼявляються на засідання ТВК і в такий спосіб не дають ввести нових депутатів до облради. Та, зрештою, ніхто не заважає тим депутатам, які є в облраді, прийти і проголосувати за бюджет, адже їх є більшість від складу.

Зрештою, наша політична сила готова до перевиборів. І ми готові перемагати.