Опозиція другий день блокує Раду

Опозиційні фракції продовжують блокувати парламентську трибуну і президію, протестуючи проти незаконних спроб позбавити мандата народного депутата Сергія Власенка.

Над президією депутати розмістили плакат «Стоп диктатурі!».

Засідання Вищого адміністративного суду України, де розглядається незаконний позов голови Верховної Ради Володимира Рибака щодо позбавлення мандата депутата фракції «Батьківщина» Сергія Власенка, розпочалося із затримкою на сорок хвилин.

Головуючий суддя повідомив, що затримка пов‘язана з необхідністю отримання додаткової інформації від Генпрокуратури.

Захисниками Сергія Власенка виступають лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк та адвокат Микола Титаренко.

На судовому засіданні присутні лідери опозиційних фракцій, депутати від опозиції, журналісти та представники дипломатичних установ.

Наразі у суді оголошено перерву до 11:15 для ознайомлення сторін з документами Генпрокуратури, які роз’яснюють, в якості кого залучений Сергій Власенко до справи Євгена Щербаня, а також для ознайомлення з випискою з Національної асоціації адвокатів України.

Сторони вивчають копії цих документів.

Нагадаємо, що позов спікера базується на сфальшованому рішенні регламентного комітету парламенту, а суд вже долучив до справи документ про те, що Сергій Власенко не є адвокатом.

Варто зазначити, що Сполучені Штати Америки висловили стурбованість через спроби позбавити мандата захисника Юлії Тимошенко Сергія Власенка.

Про це йдеться у заяві Державного департаменту США.

\”США глибоко стурбовані через нещодавні кроки української влади щодо позбавлення мандатів членів українського парламенту. Ми відзначаємо з особливою тривогою, що зусилля для позбавлення захисника колишнього прем\’єр-міністра Тимошенко Сергія Власенка його місця в парламенті та позбавлення його права на виїзд за межі України, як видається, є політично мотивованими через його зв\’язки з Тимошенко\”.

Держдепартамент також згадав про випадки Павла Балоги та Олександра Домбровського. Раніше український суд у лютому визнав недійсними повноваження цих депутатів.

У цьому зв\’язку США \”закликали українську владу шанувати волю українських виборців, висловлену в жовтні 2012 року на парламентських виборах, і закінчити політично мотивоване переслідування лідерів опозиції та виконувати міжнародні зобов’язання щодо верховенства закону та демократії\”.