Опозиція вимагає від президента прийти до парламенту

«Опозиція змінює тактику і стратегію. Ми йдемо піднімати людей. У країні політична і економічна криза, викликана тільки однією людиною – Віктором Януковичем», – заявив на брифінгу у Верховній Раді в четвер, 7 березня, голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

Він повідомив, що цей план опозиція обговорила вчора: «Перші кроки цього плану будуть вже на наступному тижні».

Голова фракції «Батьківщина» наголосив, що мета президента Януковича – «утриматися при владі: сьогодні, завтра, після 2015 року»: «А наша мета – щоб таких, як він, не було при владі. Щоб влада належала народу України».

Арсеній Яценюк підкреслив, що після вчорашнього рішення суду про позбавлення мандата Сергія Власенка, «ніяких виборів президента в 2015 році не буде»: «Хто б не виграв вибори – п’ять «ряжених» суддів визнають, що виграв Янукович».

За його словами, опозиція блокує парламент, щоб вся країна бачила – «вони захопили владу, але не захопили єдиний острів демократії в цій державі – Верховну Раду». «Тут ми керуємо», – сказав він.

«Віри в домовленості з режимом Януковича немає. Але нехай прийде до Верховної Ради, і не просто з одностороннім зверненням. Хай скаже, що він збирається робити, розгляне наш політичний і економічний маніфест, який ми підготували, почує опозицію. І не просто почує, а почне виконувати те, що вимагають 50% українців, які за нас проголосували», – підкреслив голова фракції «Батьківщина».

«Ми вимагаємо, щоб прибув до парламенту з посланням до Верховної Ради і публічно відповів на запитання трьох опозиційних фракцій», – додав він.

Він наголосив, що за Конституцією президент до 31 березня зобов’язаний з’явитись в стінах Верховної Ради: «Це його прямий конституційний обов’язок. І ми вимагаємо від президента виконувати Конституцію, шанувати Конституцію і прийти сюди до парламенту».

Опозиція очікує президента Януковича в парламенті 19 березня – у вівторок наступного пленарного тижня.

«У тому випадку, якщо в найкоротші терміни політична і економічна криза не буде вирішена персонально Януковичем, вона закінчиться достроковими парламентськими і президентськими виборами. І він повинен це усвідомити», – наголосив Арсеній Яценюк.