Суд заборонив те, чого опозиціонери й не планували

Як ОДА намагалася заборонити акцію «Вставай, Україно!» у Тернополі

27 березня Тернопільська обласна державна адміністрація (ТОДА) спробувала через суд заборонити акцію протесту «Вставай, Україно!», яку спільно організовують опозиційні партії – Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», ВО «Свобода» та «УДАР». З цією метою ТОДА подала в Тернопільський окружний адміністративний суд позов із вимогою заборони 29 березня мирного зібрання громади Тернопільщини. Щоправда, юристи адміністрації внесли уточнення: обмеження на масові зібрання мали тривати з 29 березня по 29 травня, хоча обґрунтувати цей термін так і не змогли.

Ще одним аргументом «за» відповідні обмеження стали химерні заяви деяких інтернет-джерел, які, цитуючи недавню прес-конференцію лідерів обласних організацій трьох опозиційних партій, народних депутатів Василя Деревляного (ВО «Батьківщина»), Олексія Кайди (ВО «Свобода») та Ігоря Побера («Удар»), зазначили, що нібито нардепи погрожували «постукати у двері» правоохоронних органів області: УМВС, прокуратури і СБУ.

На справедливе зауваження відповідача в суді – народного депутата України Володимира Бойка, що, згадуючи інтернет-ЗМІ, позивач повинен був вказати їх юридичні адреси, як також і самі інтернет-адреси, представник ОДА не зміг нічого відповісти. Тобто посилання на «погрози з боку опозиціонерів» були у позовній заяві, але самих посилань на відповідні інтернет-джерела – не було. Отже, незрозумілим ставав сам предмет судового спору, особливо, якщо зважити на те, що, за словами Володимира Бойка, ніде в заявці на проведення мирної акції протесту «Вставай, Україно!», запланованій на 29 березня і заздалегідь поданій на розгляд міській раді Тернополя ще 25 березня, не вказувався конкретний маршрут пішої ходи учасників акції.

У підсумку Тернопільський окружний адміністративний суд під головуванням судді Надії Данилевич, вислухавши усі сторони, лише частково задовольнив позов Тернопільської обласної державної адміністрації. Йшлося про те, що протестуючі під час акції не мають права блокувати державні установи та приміщення силових структур. Тобто суд заборонив те, чого опозиціонери й не планували.

Довідка

29 березня 2013 року у Тернополі за сприяння обласних організацій ВО «Батьківщина», ВО «Свобода» та «УДАР» відбудеться всеукраїнська акція протесту «Вставай, Україно!». В акції візьмуть участь лідери трьох парламентських опозиційних сил Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок і Віталій Кличко.

Захід розпочнеться о 16:00 пішим маршем від символічної могили вояків УПА, що на проспекті Степана Бандери. О 17:00 на площі біля пам’ятника Степану Бандері відбудеться віче.

Тернопільська «Батьківщина» закликає людей прийти і висловити свій протест проти окупаційного режиму Януковича.