Лановецькі «Володарі слова»: справедливо, відверто, актуально

«Страшні слова, коли вони мовчать,

коли вони зненацька причаїлись,

коли не знаєш, з чого їх почать,

бо всі слова були уже чиїмись.

Хтось ними плакав, мучився, болів,

із них почав і ними ж і завершив.

Людей мільярди, і мільярди слів,

а ти їх маєш вимовити вперше!..»

Це лише уривок із вірша Ліни Костенко «Страшні слова, коли вони мовчать», однак у цих рядках стільки змісту, любові, патріотичності, віри, сподівання… Мовне питання зараз гостро постало перед українцями, нам робити свій вибір – змиритися із тим, що маємо (гнобленням рідного слова, русифікацією українського народу), або ж навпаки, відстоювати той скарб, який з давен-давен подарували нам наші предки з надією, що ми збережемо його, і ні в якому разі не втратимо.

Лановецька районна молодіжна громадська організація «Батьківщина молода» та Лановецька районна організація ВО «Батьківщина» наприкінці минулого тижня мали змогу побувати на 4-ому районному конкурсі ораторського мистецтва «Володар слова», який присвячувався 199-ій річниці народження великого українця, патріота, письменника Тараса Григоровича Шевченка.

\"\"

«Батьківщина», як завжди, не залишилася осторонь, оскільки уже 4 роки є постійним спонсором «Володаря слова». Із вітальним словом виступила голова районної організації ВО «Батьківщина» Руслана Кушнір, яка побажала усім перемоги, і не лише у даному конкурсі, а й по житті – бути сміливими, чесними, не боятися нести українське слово до інших людей.

«Ми завжди раді матеріально та морально підтримати конкурсантів, оскільки пишаємося тим, що Лановеччина повна талановитих людей», – заявила політик.

\"\"

Також вона запевнила присутніх, що наше майбутнє за такою відданою, патріотичною молоддю.

Раділи серце та душа, коли юні фіналісти, учні 9-11 класів Лановецької, Буглівської, Москалівської, Білозірської та Борщівської шкіл так вправно володіли словом, українським словом! Гордість переповняла за сміливість та відвагу наших конкурсантів у піднятті дуже важливих та актуальних питань, а саме: «Місце брехні в житті сучасної людини» Яблонської Ольги та «Вірус «язика» в українській мові: чи можливо йому перерости в національну чуму» Пасєки Олесі. \"\" Остання з них і стала переможцем конкурсу, оскільки її об’єктивна критика російськомовної української влади, людей, які поставили власні інтереси до збагачення вище загальнодержавних та загальнонаціональних, а також сміливий погляд на етапи вирішення цього питання і стали для журі ключовими в обранні переможця.

Руслана Кушнір, як голова районної організації ВО «Батьківщина» та спонсор, окремо виділила Ольгу Яблонську з її доповіддю «Місце брехні в житті сучасної людини» та нагородила її кришталевою статуеткою ангела, побажавши й надалі відверто розповідати про болюче, актуальне та правдиве. Додала також наступне: «Мені б хотілося, щоб Ольга виступила із своєю доповіддю на сесії районної ради, щоб наші депутати подивилися в дзеркало і замислились скільки брехні безсоромно вони доносять до народу… Щиро сподіваємося, що слова фіналістів долинули до нашої, місцевої влади, щоб вони нарешті перестали дбати лише про себе, але й задумалися про нас, простих ланівчан».

\"\"

Всіх конкурсантів голова районної молодіжної громадської організацій «Батьківщина молода» Сніжана Крещук, нагородила грошовою винагородою та іншими подарунками, що допоможуть конкурсантам продовжувати творити українське слово, прославляти його не лише на теренах Тернопільської області, але й вийти за її межі.

Голова районної молодіжної громадської організацій «Батьківщина молода»

Сніжана Крещук