Після сьогоднішніх спроб незаконного захоплення влади Україна таки повстане

«Влада штовхає опозицію і народ України на радикальний сценарій. Тільки засобами парламентської боротьби сьогодні не захистити українську Конституцію, державу і народ. Ми розпочали акцію «Вставай, Україно!». І після сьогоднішніх спроб незаконного захоплення влади, Україна таки повстане», – заявив голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк з парламентської трибуни в четвер, 4 квітня, під час зібрання опозиційних депутатів.

«Це акція не опозиції – це акція народу України по захисту своїх прав», – сказав голова фракції «Батьківщина».

«Опозиція вимагає справедливості в цій країні. Ми не просто блокуємо парламент. Ми вважаємо, що парламент не може бути інструментом в руках Януковича», – наголосив він.

Голова фракції «Батьківщина» підкреслив, що за регламентом і законом, опозиція могла б відкрити сесію ВР. «Але ми не будемо цього робити. Ми не будемо уподоблятися клоунам. Партія регіонів повинні тепер переіменувати в партію клоунів і фарисеїв. Їм не в парламенті бути, а в цирку. І цирк вони сьогодні влаштували».

«Ми знаходимось в легітимному приміщенні Верховної ради. Ми легітимні депутати, а вони перестали бути такими після сьогоднішнього збіговиська», – наголосив він.

«Ми вимагаємо позицію Януковича. Тому, що Рибак вже давно ні на що не впливає. Він не з’являвся в цій залі, він не з’являється ніде з жодною позицією по відношенню до країни», – підкреслив Арсеній Яценюк.

За його словами, Генпрокурор зобов’язаний порушити кримінальну справу за захоплення державної влади: «Дії, організатором яких виступив президент Янукович, виконавцями яких виступив так званий голова Верховної Ради Рибак і 182 депутати, підпадають під дію статті 109 Кримінального кодексу України: незаконне захоплення влади та посягання на конституційний лад. Санкція за цю статтю передбачає 10 років тюрми, а не 5 років перебування в парламенті».

Він нагадав, що опозиція висунула до влади дуже чіткий перелік вимог, одна з яких – призначення виборів у Києва: «Вибори в місті Києві – це не просто право киян обрати свого мера, якого немає вже протягом року. Це лакмусовий папірець – чи відбудуться вибори президента України. Янукович пробує: якщо він відтермінує або скасує вибори мера Києва, так само він хоче зробити з президентськими виборами – або через референдум незаконно продовжити свої повноваження, або так само в підворітні змінити закон про вибори президента і обрати себе в один тур».

Арсеній Яценюк наголосив, що опозиція також вимагає скасування пенсійної реформи та відставки уряду. Арсеній Яценюк нагадав, що вчора 7 комітетів ВР проголосували за недовіру уряду Азарова. «І це також лакмусовий папірець того, що Партія регіонів остаточно втратила більшість в цьому парламенті».

Він також підкреслив, що опозиція вимагає ухвалення законів щодо євроінтеграції України.

«Найважливіше, що в нас є, – це єдність опозиційних сил і довіра народу України. Ми будемо спиратись тільки на волю і на довіру українського народу» – сказав Арсеній Яценюк.