Про бездіяльність прокуратури Тернопільської області невдовзі знатимуть у Верховній Раді та Генпрокуратурі України

Наприкінці минулого тижня народний депутат України Василь Деревляний зареєстрував у парламенті депутатський запит адресований Генпрокурору України.

В документі йдеться про бездіяльність прокуратури Тернопільської області щодо запобігання службовим зловживанням голів місцевих державних адміністрацій при розпорядженні землями державної власності, які розташовані за межами населених пунктів.

У депутатському запиті чітко вказано період та факти правопорушень, службових зловживань, які вчинені головами районних РДА. Проте, за незаконні дії голови районних державних адміністрацій досі не понесли жодного покарання.

Депутатський запит Василя Деревляного розглядатиметься парламентом у найближчі пленарні дні, а після озвучення у Верховній Раді буде переданий Генеральному прокурору України.

НАРОДНИЙ   ДЕПУТАТ   УКРАЇНИ

«05» квітня 2012 року

Генеральному прокурору України

Пшонці В.П.

ДЕПУТАТСЬКИЙ ЗАПИТ

Про бездіяльність прокуратури Тернопільської області щодо запобігання службовим зловживанням голів місцевих державних адміністрацій при розпорядженні землями державної власності, які розташовані за межами населених пунктів

Шановний Вікторе Павловичу!

Проаналізувавши роботу прокуратури Тернопільської області за період 2010 – 2012 роки щодо запобігання службовим зловживанням голів місцевих державних адміністрацій при розпорядженні землею державної власності, реагування на такі порушення та їх усунення, а також притягнення осіб, винних у їх вчиненні, до встановленої Законом відповідальності, можна констатувати бездіяльність обласної прокуратури у зазначеній сфері правопорушень. При цьому, прокуратура проводила перевірку лише після депутатських звернень або звернень громадян, а керівники райдержадміністрацій, винні у прийнятті незаконних розпоряджень, не притягалися до відповідальності. А також, вже маючи інформацію про непоодинокі такі зловживання та ще й в різних районах області, прокуратурою до сьогоднішнього дня не було вжито заходів направлених на запобігання таким зловживанням голів райдержадміністрацій на території всієї Тернопільської області.

Зокрема, лише мною, як народним депутатом України було направлено депутатські звернення і запити щодо зловживань із землею державної власності голів таких районних державних адміністрацій: Тернопільської – Болєщука В.М. (2010 рік), Зборівської – Ментуха Ф.А, Лановецької – Морозюка В.М., Кременецької – Михальчука І.Б., Підволочиської – Сума В.Б., Бучацької – Пастуха Т.Т. (2011 рік).

У листопаді, грудні 2012 року головою Монастириської райдержадміністрації Біликом І.П. було роздано понад 800 га землі. Пізніше, у лютому цього року, він видав розпорядження про втрату чинності тих розпоряджень, якими було надано ці земельні ділянки. На сьогоднішній день, як мені відомо, виділення земель здійснюється й іншими головами райдержадмніністрацій у інших районах області. У багатьох випадках таке виділення землі відбувається на користь родичів, що є корупційним правопорушенням.

І така практика «відміни розпоряджень» мала місце в діяльності й інших керівників місцевих державних адміністрацій, або ж, як у випадку Болєщука В.М., деякі розпорядження скасовувалися головою облдержадміністрації. Проте, за незаконні розпорядження голови районних державних адміністрацій не понесли покарання.

Зазначене свідчить, що прокуратура Тернопільської області не відреагували належним чином на зловживання голів райдержадміністрацій, не дала відповідної правової оцінки їхнім діям та ролі у схемах незаконного розпоряджання державною землею, і, як наслідок, до відповідальності їх не притягнула. Не говорячи вже про те, що відповідно до ст. 29 Закону України «Про прокуратуру» одним із завдань прокурорського нагляду є здійснення заходів щодо запобігання правопорушенням. Враховуючи масовість і неодноразовість таких правопорушень з боку голів райдержадміністрацій області, зрозуміло, що заходи, направлені на запобігання таким зловживанням, прокуратурою області не вживалися.

Таким чином, спостерігаємо абсолютну бездіяльність прокуратури Тернопільської області щодо запобігання службовим зловживанням голів місцевих державних адміністрацій області при розпорядженні землями державної власності.

Враховуючи наведене, керуючись ст. 86 Конституції України, ст. 15 Закону України «Про статус народного депутата України», вимагаю, згідно чинного законодавства України, вжити заходів до працівників прокуратури Тернопільської області у зв’язку із неналежним виконання ними своїх обов’язків щодо запобігання службовим зловживанням голів місцевих державних адміністрацій області при розпорядженні землями державної власності, які розташовані за межами населених пунктів.

Про результати розгляду запиту прошу повідомити мене у порядку і в терміни встановлені ст. 15 Закону України «Про статус народного депутата України».

З повагою,

народний депутат України

В.Деревляний (посв. № 106)