Звільнення Юлії Тимошенко зміцнить головування України в ОБСЄ, – Гельсінська комісія

Керівництво Гельсінської комісії США вважає ув\’язнення Юлії Тимошенко головним символом порушення прав людини в Україні та закликає владу країни негайно її звільнити.

\”Я вітаю недавнє помилування Юрія Луценка і вважаю, що це є хорошим першим кроком. Сподіваюся, що ви будете виконувати свою обіцянку у проведенні судової та виборчої реформ. Ми також сподіваємося, що рішення Європейського суду про порушення прав Юлії Тимошенко та довільний її арешт стане додатковим імпульсом для її звільнення\”, – сказав голова Гельсінської комісії, сенатор Бенджамін Кардін під час слухань у Вашингтоні на тему \”Головування України в ОБСЄ\”, звертаючись до міністра закордонних справ України Леоніда Кожари, повідомляє персональний сайт Юлії Тимошенко.

Сенатор підкреслив, що Україні під час головування в ОБСЄ належить виконати великі завдання в керівництві цією багатосторонньою організацією, яка працює на основі консенсусу та включає 57 країн. \”Головуюча країна повинна сама демонструвати міцну демократію, якщо вона хоче домогтися успіху в заохоченні інших країн дотримуватися зобов\’язань ОБСЄ. Обов\’язок України – подавати приклад у відстоюванні прав людини і дотримання законності\”, – наголосив Бенджамін Кардін.

У свою чергу співголова Гельсінської комісії, конгресмен-республіканець Крістофер Сміт (штат Нью-Джерсі) додав, що в Україні головним символом проблем із дотримання прав людини, верховенства закону та демократії є ув\’язнення екс-прем\’єр-міністра Юлії Тимошенко.

\”Це серйозна несправедливість, і це має бути виправлено президентом Януковичем. Я настійно закликаю уряд України для зміцнення свого головування в ОБСЄ звільнити Юлію Тимошенко\”, – заявив Крістофер Сміт.