Троє народних депутатів виступили на захист Тернопільщини від ЛІКВІДАЦІЇ навчальних закладів

Сьогодні, 17 травня Верховна Рада України заслухала запит трьох народних депутатів від фракції «Батьківщина» Василя Деревляного, Володимира Бойка та Михайла Апостола щодо збереження існуючої мережі загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів у Тернопільській області.

У депутатському запиті, адресованому Прем’єр-міністру України, йдеться про заходи щодо реорганізації та поступової ліквідації багатьох навчальних закладів у сільській місцевості Тернопільської області.

«…На всій території області проводиться, так звана, оптимізація мережі загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів, яка має своїм наслідком фактично ліквідацію багатьох навчальних закладів… На нашу думку, навіть у тих випадках, коли відсутні діти для навчального процесу, необхідно не закривати, а лише призупиняти діяльність навчальних закладів на час покращення демографічної ситуації. Тобто має діяти закріплений у законодавстві принцип збереження мережі навчальних закладів», – переконані народні депутати від «Батьківщини».

До вашої уваги текст депутатського запиту у повному обсязі.

ДЕПУТАТСЬКИЙ ЗАПИТ

Щодо збереження існуючої мережі загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів у Тернопільській області

Шановний Миколо Яновичу!

Нам стало відомо про те, що у Тернопільській області проводяться заходи щодо реорганізації та поступової ліквідації багатьох навчальних закладів у сільській місцевості.

Так, у Гусятинському районі планується закриття дошкільних навчальних закладів шляхом злиття зі школами і створення на їх базі, так званих, навчально-виховних комплексів. Це дитячі садочки у таких селах: Васильківці, Вікно, Вільхівчик, Глібів, Жабинці, Калагарівка, Малі Бірки, Чабарівка.

У Монастириському районі розроблений план-графік закриття шкіл, а саме Підгороднянської ЗОШ І ст.,Заліснянської ЗОШ І ст., Красіївської ЗОШ І ІІ ст., Лазарівської І-ІІ ст., Світленської ЗОШ І ст.

У Чортківському районі планується закриття шкіл першого ступеня у селах: Білий Потік, Криволука, Слобідка Джуринська, а у Заліщицькому районі – школи І-ІІ ст. у селі Слобідка.

В Шумському районі закрито Ходаківську ЗОШ І ст., а також планується закрити Радошівську ЗОШ І ст., Мізюринецьку ЗОШ І ст., Соснівську ЗОШ І ст.

У Кременецькому районі заплановано реорганізувати Сапанівську та Білокриницьку ЗОШ І-ІІI ст. у ЗОШ І-ІІ ст., а також ліквідувати Чугалівську ЗОШ І-ІІ ст., Шпиколоську ЗОШ І-ІІ ст., Куликівську ЗОШ І ст.

В Козівському районі планується закрити школи першого ступеня у селах: Заберезки, Вимислівка, Золочівка, Хоростець, а також реорганізувати школи І-ІІ ступенів у школи першого ступеня сіл: Покропивна, Медова, та школу І-ІІI ст. у с. Августівка в школу ІІ ст.

У Бережанському районі школи І-ІІ ст. с. Нараїв і с. Поточани протягом року буде реорганізовано у школи І ст. Крім того, передбачено закриття шкіл І ст. с. Восовичівка та с.Підлісне.

В Підгаєцькому районі заплановано реорганізацію Литвинівської, Шумлянської, Завалівської шкіл І-ІІI ст. у навчально-виховні комплекси «Школа – сад».

У Лановецькому районі планується закрити Жуковецьку ЗОШ І ст., Плисківську ЗОШ І ст, Волицьку ЗОШ І ст., а на базі Карначівської ЗОШ І-ІІ ст., Печірнянської ЗОШ І-ІІ ст., Синівецької ЗОШ І-ІІ ст., Влащинецької ЗОШ І ст. створити навчально-виховні комплекси «дошкільний навчальний заклад – школа 1ступеня» та передати їх на фінансування сільських бюджетів. Також під питанням функціонування навчальних закладів, розташованих на території Карначівської, Печірнянської, Бережанської, Москалівської, Влащинецької та Борсуківської сільських рад.

Таким чином, на всій території області проводиться, так звана, оптимізація мережі загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів, яка має своїм наслідком фактично ліквідацію багатьох навчальних закладів.

Відповідно до ч. 2 ст. 53 Конституції України держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам.

Згідно з ч. 2 ст. 3 Закону України «Про дошкільну освіту» держава сприяє розвиткові та збереженню мережі дошкільних навчальних закладів незалежно від підпорядкування, типів і форм власності.

У ст. 3 Закону України «Про освіту» зазначено, що право громадян на освіту забезпечується, зокрема, розгалуженою мережею навчальних закладів, заснованих на державній та інших формах власності.

На нашу думку, навіть у тих випадках, коли відсутні діти для навчального процесу, необхідно не закривати, а лише призупиняти діяльність навчальних закладів на час покращення демографічної ситуації. Тобто має діяти закріплений у законодавстві принцип збереження мережі навчальних закладів.

Також, беручи до уваги той факт, що при затвердженні районних бюджетів на 2013 рік, як правило, розмір дотації сільським бюджетам суттєво зменшений, тому неприйнятним є створення навчально-виховних комплексів та переведення їх на утримання сільських громад.

Враховуючи наведене, керуючись ст. 86 Конституції України, ст. 15 Закону України «Про статус народного депутата України», вимагаємо, згідно чинного законодавства України, вжити заходів щодо збереження існуючої мережі загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів у Тернопільській області, недопущення їхньої ліквідації.

Про результати розгляду запиту просимо повідомити у порядку і в терміни встановлені ст. 15 Закону України «Про статус народного депутата України».

З повагою,

народні депутати України:

М. Апостол (посв. № 389)

В. Бойко (посв. № 388)

В. Деревляний (посв. № 106)