У мітингу опозиції взяли участь 50 тисяч людей

Близько 50 тисяч людей взяли участь в мітингу опозиції на Софійській площі в рамках всеукраїнської акції протесту «Вставай, Україно!».

\"\"

На фото: На сцені знаходяться лідери «Батьківщини», «Свободи» та «УДАРу» Олександр Турчинов, Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок, Віталій Кличко, а також народні депутати.

Мітинг розпочався з виконання державного гімну України.

Перед цим колона опозиціонерів пройшла центральними вулицями міста з Європейської площі.

\"\"

Учасники тримали національні прапори, прапори опозиційних партій, плакати з написами: «Звільніть політв’язнів з фашистських тюрем!», «Геть бандитську владу!», «Януковича геть!».

Люди скандували «Юлі – волю!», «Банду – геть!».

\"\"

Варто зазначити, що тисячі людей так і не змогли дістатися до столиці на акцію «Вставай, Україно!» через перешкоди з боку влади.

Про це заявив голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк журналістами перед початком акції «Вставай, Україно».

«Україна не пам’ятає такого супротиву навіть у 2004 році. Влада зупинила десятки поїздів, десятки автобусів. Познімали людей з купленими квитками», – наголосив він.

Арсеній Яценюк повідомив, що щойно в Сімферополі з авіарейсу зняли представника Кримськотатарського Меджилісу Асана Егізова, який прямував до Києва на акцію «Вставай, Україно!», посилаючись на те, що в нього начебто недійсний квиток.

«Декілька тисяч людей сюди не доїхало, але багато тисяч прийшли сказати своє «ні» Януковичу і «так» європейській Україні», – додав Арсеній Яценюк.

«Батьківщина», «УДАР» та «Свобода» виголосили Декларацію про координацію дій в боротьбі з режимом Януковича, яку Арсеній Яценюк, Віталій Кличко та Олег Тягнибок підписали під час загальнонаціональної акції протесту «Вставай, Україно!».

«При збереженні чинного порядку обрання президента кожна з трьох політичних сил підтримає того кандидата від цих сил, який вийде до другого туру, і кожна працюватиме на його перемогу з повною віддачею та тотальною мобілізацією власних ресурсів, навіть якщо такий кандидат і належатиме до іншої політичної сили», – йдеться в документі.

Опозиціонери за необхідності вноситимуть технологічні корективи у стратегію та тактику передвиборчої кампанії з огляду на мінливу політичну ситуацію.

У Декларації підкреслюється, що опозиційні сили узгоджуватимуть дії на всіх етапах кампанії з обрання нового глави держави – «починаючи з закону про вибори і визначення оптимальної стратегії кампанії, завершуючи спільним контролем за підрахунком голосів і встановленням справжніх результатів народного волевиявлення».

Арсеній Яценюк, Віталій Кличко та Олег Тягнибок наголошують, що лише «єдиною командою» можливо перемогти «антиукраїнський кримінально-мафіозний режим так званої Сім’ї Януковича».

Декларацію одноголосно підтримали учасники мітингу «Вставай, Україно!».

\"\"

Не менш важливе питання, підняте на акції опозиції стосувалося Угоду про асоціацію з Європейським союзом. Учасники мітингу одноголосно виступили за підписання Україною Угоди з ЄС.

«Там наше майбутнє», – заявив Арсеній Яценюк під час мітингу «Вставай, Україно!» на Софійській площі Києва.

«Наше завдання – підписання угоди з Європейським союзом», – наголосив він.

«У Радянський союз, який називається Митний союз імені Володимира Путіна, ми не підемо. Ми підемо в ЄС», – підкреслив голова фракції «Батьківщина».

На цьому шляху, наголосив він, необхідно добитися звільнення Юлії Тимошенко.

«Це є одне з основних завдань для підписання угоди з нашими європейськими партнерами», – сказав Арсеній Яценюк.

«Акція «Вставай, Україно!», яка зараз проходить в місті Києві, – це не завершення, як думають «регіонали». Це початок. Початок великого походу до подальшої перемоги. І завершиться ця акція в день інавгурації нового українського президента», – наголосив Арсеній Яценюк.

Він повідомив, що опозиція планує проїхати з акцією ще одну половину України – Схід та Південь: «Ми обов’язково поїдемо в Донецьк. Там наш народ, і цей народ так само бореться за справедливість. Ми нікому не дамо його розколоти».

Наступна акція в Києві, за його словами, повинна бути проведена в День незалежності. Вона також охопить всі регіони країни.

Ще одну акцію в столиці опозиція планує провести 22 листопада.

Арсеній Яценюк наголосив, що завдання опозиції – сформувати опозиційний національний актив: «Коли всі приходять, борються і знають, що народ в Україні буде визначати, хто і як керує в цій державі».

Щодо завдань опозиції в парламенті він підкреслив: «Ми не відступимо від своїх позицій, від того, що в Україні повинна бути державна власність на газотранспортну систему, повинна бути скасована пенсійна і медична реформа, прийнятий новий Податковий кодекс, нові закони, які дадуть можливість українцям дійсно відчути себе гідними європейськими громадянами».

«За один мітинг складно змінити режим, складно зробити перетворення, але вода камінь точить. Сьогодні нас тисячі, завтра нас десятки тисяч, післязавтра нас мільйони. Мільйони людей, які мають право на інше життя і заслуговують на іншу владу, іншого президента, інший уряд і інший парламент. Ці люди заслуговують на тих політиків, які знають, що таке відповідальність перед кожним українцем», – підкреслив голова фракції «Батьківщина».

«Наше завдання – перемога на президентських виборах, формування плану розвитку України і реалізація цього плану. Реалізація того, щоб українська держава стала самою успішною, і щоб кожен українець став казати: Я гордий своєю країною, гордий тим, що я – громадянин великої європейської держави», – підкреслив він.