Хто любить Україну – любить вишиванку!

Незмінне гасло Всеукраїнського фестивалю національної вишивки та костюма «Цвіт вишиванки»: «Шануй традиції – вдягни вишиванку!». Народний депутат України? Голова ТОО ВО «Батьківщина» Василь Деревляний нещодавно був гостем журналу «Цвіт вишиванки» як людина, в якої любов до України нерозривно пов’язана з любов’ю до вишиванки.

\"\"

–         Пане Василю, недавно вся Україна була свідком того, як опоненти парламентської опозиції висловлювали невдоволення, що опозиційні депутати приходять на засідання Верховної Ради у вишиванках. На Вашу думку, чи потрібна у парламенті українська вишиванка?

–         Тільки вороги України можуть заявляти, що у Верховній Раді вишиванка не потрібна. На мою думку, у вишиванці в Верховну Раду депутатам обов’язково потрібно приходити в національні свята, на урочисті засідання, на відзначення важливих подій. Водночас я не впевнений, чи вартує депутатам щодня ходити на роботу у вишиванці, адже вона не буденний, а особливий одяг. Повністю підтримую ідею встановити в Україні офіційних День вишиванок. Пригадую, як на початку національного відродження у 1988 – 1989 роках, щоб підняти перший у Тернополі червоно-чорний прапор, який сам пошив, я також сам собі вишив червоно-чорними нитками вишиванку, що збереглася й досі.

–         Що Ви бажаєте фестивалю «Цвіт вишиванки», чого від нього очікуєте?

–         Можливо, варто було б розширити географію його проведення, щоб до цього прекрасного свята могла долучитися якомога більша кількість українців, особливо зі східних та центральних теренів. Для цього у Східній та Центральній Україні, й навіть у Києві, проводити своєрідні виїзні фестивалі вишиванки. Думаю, що там знайдеться багато людей, які не тільки прийдуть на такий фестиваль, а й куплять вишиванку та носитимуть її. Так, як це зробили мої однопартійці з Луганська, які, побувавши на фестивалі у Тернополі, придбали для себе багато вишиванок і були дуже задоволені від цього й від самого фестивалю.

Журнал \”Цвіт вишиванки\” №2 \\ 2013р.