Дмитро Шлемко: Донбас не годує Галичину

Донбас не годує Галичину. Про це із трибуни Верховної Ради України заявив народний депутат України, член депутатської фракції «Батьківщина» Дмитро Шлемко.

\"\"

Стенограму виступу наводимо нижче:

\”Шановні співвітчизники, в політичних дискусіях, особливо рейтингових ток-шоу часто використовується як аргумент Партії регіонів теза, що Донбасс годує Галичину. Чи насправді це так? Чи дійсно Львівська, Івано-Франківська, Тернопільські області є лише споживачами донецьких, луганських економічних донорів? Як засвідчує аналіз доходів і витрат цих регіонів, то не все, про що говорять політики, є правдою. Для того, щоб дати відповідь на питання, хто кого годує в Україні, потрібно визначити, в основному, дві позиції: скільки коштів область чи регіон дає в державну казну, і скільки від неї отримує назад? Цей баланс є хоч простою, але досить точною порівняльною характеристикою ситуації.

Наведу цифри: Галичина у 2012 році внесла до державної скарбниці у вигляді податків 8,4 мільярди гривень, а взамін у вигляді дотацій …… отримала 7,9 мільярди. З Донбасу в цьому ж році до Державного бюджету надійшло понад 21 мільярд гривень, тобто у 2,5 рази більше, ніж з трьох галицьких областей, однак з державної казни Донецька та Луганська області у 2012 році у вигляді дотацій, субсидій, субвенцій, трансфертів Пенсійного фонду, бюджетного фінансування вугільної галузі отримали аж 48,6 мільярди, або в шість разів більше, ніж три області Галичини.

Якщо більшість областей України отримує трансферти, розраховані у відповідності з Бюджетним кодексом, тобто в залежності від чисельності населення, за кількістю учнів, тощо, то Донеччина є лідером за цільовими коштами, які виділяються на виконання специфічних робіт і послуг, часто це пов’язано з наявністю корупційного інтересу, коли бюджетні асигнування виділяються для згаданого регіону на підставі не Закону про держбюджет, а підзаконних актів.

Нещодавно бюджетний комітет Верховної Ради перерозподілив 1,7 мільярда гривень для областей. Не треба гадати, кому і скільки перепало. Івано-франківщина отримала 11,7 мільйона гривень, Донеччина — 160 мільйонів, тобто в 14 разів більше, отак завжди. В той же час заможний донецький регіон є аутсайдером в сплаті ПДВ до бюджету. Причина проста – повні відшкодування експортного ПДВ донецьким компаніям, так у 2012 році на Донбасі було зібрано 15,9 мільярда гривень ПДВ, а відшкодовано 14, 3 мільярда. Щодо підприємств Галичини, то з них ПДВ збирають сповна, а повертають лише частково.

Ще гірша ситуація у Донбасі з пенсійним забезпеченням, щоб Донецькій області прогодувати місцевих пенсіонерів, кожен працюючий донеччанин повинен щомісячно сплачувати в Пенсійний фонд тисячу 37 гривень, а, насправді, ці нарахування на одного працюючого становлять лише 645 гривень. Тому з центрального бюджету на утримання кожного донецького пенсіонера додають 392 гривні на одного працюючого або 13,8 мільярда гривень складають трансферти Пенсійному фонду Донбасу.

Висновок з наведеного: Донбас не годує Галичину\”.

Народний депутат України,

голова Івано-Франківської обласної організації