Василь Деревляний про нову “Батьківщину” та об’єднавчі перспективи на Тернопіллі

Після об’єднавчого з’їзду і проголошення про входження до партії “Батьківщина” “Фронту змін” та ПРП, очевидно, що зміниться конфігурація цієї партійної сили і в нашій області. Якщо ПРП і “Батьківщина” об’єднали свої ресурси ще на місцевих виборах 2010 року, то входження “Фронту змін” до політсили Юлії Тимошенко обговорюється зараз досить жваво.

Інтерес викликає як механізм цього процесу, так і те, як перерозподіляться повноваження в місцевій парторганізації.  Адже зрозуміло, що голова обласного осередку “Фронту змін” Роман Заставний претендуватиме і на свою частку впливу у спільній партійній структурі, і на формалізовану посаду в партійній ієрархії. У ЗМІ дискутують щодо перспективи цього політика в “Батьківщині”, вказуючи навіть на його фінансові можливості для отримання впливу на нову політичну структуру. Варто зазначити, що до складу політради партії увійшли і Василь Деревляний (голова обласної “Батьківщини”), і Роман Заставний (голова обласного “Фронту змін”). Це додає їхнім позиціям паритетності. Але інтригою залишаються конкретні домовленості про співпрацю, бо досі всі процеси не набули публічного характеру і виглядають швидше, як домовленості “на верхах”.

Питання «Тернопільської липи» до Василя Деревляного про об’єднавчі тенденції не надто прояснили ситуацію. Складається враження, що весь цей процес направлений на те, щоб оживити політичні розмови в суспільстві та активізувати тему ув’язнення Юлії Тимошенко перед черговою хвилею зусиль, насамперед, європейських політиків, щодо її звільнення. І ще один нюанс: заслуги свого партійця високо оцінила сама Юлія Тимошенко, оскільки в листі до об’єднавчого з’їзду прізвище Деревляного написано першим з-поміж усіх її соратників.

Як проходило обговорення питання обєднання партій «Фронт Змін», «ПРП» та ВО «Батьківщина» на рівні тернопільських обласних організацій, адже обласної конференції ви не проводили?

Справді, конференцію ще не збирали, але в нас не раз відбувалися засідання бюро обласної організації спільно з головами районних та міської організацій. І ми таке питання піднімали, адже це є завдання Юлії Володимирівни Тимошенко. Наші партійці знали про цей процес. Вони не протестували проти об’єднання.

Така позиція лідера і партії «Батьківщина» стояла перед нами ще в період парламентської виборчої кампанії: тільки спільно об’єднавшись, ми зможемо побороти цей ненависницький антиукраїнський режим Януковича. Вимоги і обіцянка об’єднання були оголошені на мітингу на Михайлівській площі ще навесні 2012 року, і фактично через рік ми їх виконали. А зараз наше головне завдання: спільними зусиллями звільнити нашого лідера Юлію Тимошенко з в’язниці. Бо режим робить все, щоб її там знищити.

Однак, приймаючи нових членів партії, ми повинні дотримуватися чистоти наших лав: нові люди мають бути нескомпроментованими, до партії не повинні потрапити аферисти чи випадкові особи. Внутріпартійні інтриги нам не потрібні, адже в сьогоднішній боротьбі з режимом Януковича ми не маємо права допустити розходження позицій, хто ким має бути: головою, заступником, депутатом чи мером.

На терені Тернопільської області ми знаємо структуру кожної політичної сили, і якщо у ній присутній тільки голова з печаткою в кишені та рахунком у банку, то претендувати на якісь високі позиції в новій партійній організації для неї – несерйозно. Через це ми дуже спокійно ставимося до об’єднання, і, я думаю, що далі зберемо конференцію. Подивимося, хто напише заяву про вступ.

За результатами об’єднавчого з’їзду до “Батьківщини” увійшли “Фронт змін”, ПРП та частина Народного Руху України. Той Народний Рух, що функціонує на теренах області, входить не до нашої партії, а до партійної структури (підзвітній Банковій), яку очолює Куйбіда.

Отже, рядові партійці нашої області не протестували проти обєднання?

Звичайно, що були і будуть певні зауваження по персоналіях. Але проти задекларованого процесу об’єднання ніхто не виступав.

А як проходитиме обєднання районних партійних структур? Які карєрні перспективи тих людей, які зараз очолюють районні осередки партій, які увійшли в “Батьківщину”?

Під час виборчої кампанії деякі голови спрацювалися нормально і працюють дотепер. Між деякими головами були певні “шорохуватості” у відносинах. Але якщо хтось хоче прийти і боротися, то жодних проблем у нас не буде. Я ставлюся з повагою до своїх колег з інших політичних сил, але справедливо підкреслити те, що більше структурованої партії, ніж «Батьківщина» в області немає. Адже ми маємо осередки у кожному селі.

Кожен, хто до нас прийде, повинен зважити на таке, що якщо він хотів бути головою і став ним, а не може поїхати на акцію протесту до Києва, бо його завтра з роботи виженуть, то йому – не до нас. Кожен, хто прийняв таке рішення, має сісти і добре подумати. Адже ми знаходимося в опозиції до діючої влади.

Коли перед з’їздом Ви збирали бюро партії, то пообіцяли своїм партійцям, що вони залишаться на посадах?

Я так питання ніколи не ставив. Для мене головне та робота, яку виконує людина на посаді. А якщо вона нічого не робить, то й на цій посаді працювати не буде.

Ви зустрічалися з Романом Заставним перед зїздом? Чи обговорювали з ним процес обєднання обласних партійних структур?

Ми зустрічалися лише після того, як Арсеній Петрович провів у них нараду, і я попередньо сказав, що жодних проблем при об’єднанні на терені області не буде. Головне, щоб всі, хто до нас прийдуть, були готові підставити плече у боротьбі проти режиму Януковича.

В ЗМІ пишуть, що Ви продали міську організацію Заставному. За скільки?

Мені не хочеться в черговий раз про тих людей, які це пишуть, говорити погані речі. Якщо хтось хоче писати про мою позицію, то нехай прийде особисто і мене запитає. Я відкритий до спілкування. Деревляний ніколи нікого не продавав і продавати не буде.

Які сфери в партійній організації будуть закріплені за Романом Заставним? Чи Ви це обговорювали?

Статут у нас є незмінним, напрямки діяльності визначені. І згідно цих речей наші люди й працюють. Політрадою партії буде підготовлено лист, переданий обласним організаціям про додаткові посади першого заступника і заступника. Проблем щодо зайняття цих посад ніколи не буде.

Тобто, Заставний буде у Вас першим заступником за рішенням керівництва партії?

Буде два перших заступника – Заставний і Бойко. І ще один заступник. Не планується жодного перерозподілу функціональних обов’язків. Головне – це бажання працювати в нашій команді.

Все ж таки дивно, що Ви не зустрічалися з Романом Йосиповичем до обєднання. Цей процес виглядає якоюсь формальністю.

Мова не в Заставному і не в Деревляному. Мова в процесі. Зрозумійте, що головне завдання – це створення життєдіяльної структури під керівництвом нашого лідера Юлії Тимошенко. Люди хочуть цього об’єднання. А буде там завтра Деревляний чи Заставний, чи прийдуть інші, – не в тому питання. Можливо, раніше в таких процесах було забагато амбіцій. Але зараз ми собі цього дозволити не можемо. Ми всі дорослі люди і розуміємо, що триває боротьба.

А яким механізмом керувалися в “Батьківщині” при створенні політради партії? До неї увійшли 82 людини, в тому числі Ви і Заставний. Туди було включено голів усіх обласних організацій?

Згідно нового статуту, підсиленого позиціями нашого лідера (Тимошенко – ред.), усі керівні органи пропонує лідер. Тобто, Юлія Володимирівна пропонувала першого заступника, голову політради партії та її склад. Але проводилися консультації з керівництвом “Фронту змін” та ПРП, адже їм повинна була належати певна квота на керівні посади в партії.

Те, що у складі політради, є ще хтось від Тернопільщини, мене не ущемлює. Я, навпаки, докладаю чимало зусиль, щоб наша область була якомога більше представлена. Цим принципом я керувався і під час виборів до Верховної Ради.

Скільки членів обласного “Фронту змін” приєднається до вас?

Про це важко сказати. Я не знаю, скільки реально є членів цієї партії в області, тому скільки приєднається, стільки й буде.

Чи ставив Яценюк перед своїми партійцями завдання масово вступити в “Батьківщину”?

Не всі були в захопленні від об’єднання – ні у “Фронті змін”, ні у нас. Але домінування позиції більшості дало можливість провести цей процес. Я знаю, що Арсеній Петрович наголосив своїм партійцям, щоб всі звинувачення вони залишили позаду.

Як довго триватиме процес обєднання, що, за Вашими словами, завершиться обласною конференцією?

Неправильно говорити, що це має відбутися до першого липня і все. Процес тривалий: одні наважаться зараз вступити, другі – через місяць, треті – ще пізніше. Дорога в партію “Батьківщина” відкрита для кожного жителя області.

Розмовляла Тетяна Долішна, Тернопільська липа